Hirsitalorakentamisen suosio jatkaa kasvuaan tänäkin vuonna. Heti oman hirsisen unelman löydyttyä seuraava iso kysymys on, mitä tämän rakentaminen maksaa? Tässä artikkelissa käsitellään rakentamisen kustannuksia – lisäksi tarjolla on myös hyviä vinkkejä.
Onko hirsitalon rakentaminen kalliimpaa verrattuna muihin materiaaleihin? Vastaus on, että mistä tahansa omakotitalosta saa huomattavan arvokkaan niin halutessaan, sillä kokonaiskustannusten muodostumiseen vaikuttaa hyvin moni asia. Toisaalta kustannuksista pelkän hirren osalta voidaan sanoa, että hirsitalo eroaa kappaletalosta hyvin pitkälti vain seinien osalta: lähes kaikki muu talossa voi pysyä samana. Tulemme käsittelemään aihetta lisää, kun luet artikkelia pidemmälle.
Jokainen toteutunut hirsitalo tulee olemaan valmistuessaan yksilöllinen. Omalaatuisuus alkaa tontista eli rakennuspaikasta ja perustuksista, jatkuen talon malliin ja rakenneratkaisuihin. Tekniset toteutukset ja esimerkiksi pintamateriaalit ja sisustus muodostavat ainutkertaisia valintoja. Hieman kärjistäen taloja onkin siten aivan yhtä monta erilaista kuin on rakentajiakin – sama pätee rakentajien budjetteihin ja kokonaiskustannuksiin. Tästä johtuen suosittelemme suhtautumaan pienin varauksin toisten rakentajien kertomiin budjetteihin.
Omakotitalon rakennuskustannukset muodostuvat siis monista osa-alueista. Tämän blogiartikkelin lukemalla voi hahmottaa paremmin niitä lukuisia seikkoja, jotka kokonaiskustannuksiin rakennusprojektissa vaikuttavat. Ja miksi yleispätevän ja tiukan hinnan antaminen tietyissä tilanteissa vaatii ensin tarkan tutustumisen kokonaisuuteen.
Tästä voit siirtyä suoraan artikkelin vinkkeihin.
Hieman juttua perusasioista: omakotitalon rakennuskustannukset
Mennäänpä heti aluksi perusasioiden äärelle. Hirsitalon voi rakentaa käytännössä kolmella eri tavalla: talo rakennetaan täysin itse, talo rakennetaan osittain itse tai talon rakentamiseen ei osallistuta itse ollenkaan. Näistä löydät myös erilliset ja aihekohtaiset blogiartikkelit, joten suosittelemme tutustumaan myös niihin. Jokaiseen niihin on haastateltu myös rakentajaa, joten saat rakennustavoista ajatuksia nimenomaan rakentajan näkökulmasta. Voit myös miettiä, millainen rakentaja sinä mahdollisesti olet – ellet jo tiedä sitä.
Luonnollisesti kustannustehokkain tapa rakentaa omakotitalo on rakentaa talo itse. Kustannustehokkuuden hinta on oma aika. Omakotitalon rakentaminen ottaa jokusen tuhat tuntia työtä. Kuluvaan aikaan vaikuttaa se, millainen on oma rakentamiskokemus ja tuntuma itse rakentamiseen. Niinpä esimerkiksi opiskeluaikojen kesätyöpätkä naapurin omakotitalotyömaalla tai parikin eivät vielä välttämättä tee sinusta nopeaa ja täsmällistä timpuria – varsinkaan, jos näistä pesteistä on jo vierähtänyt tovi tai useampi. Vastaavasti viimeisimpänä mainittu toteutustyyli on tietysti kustannuksiltaan kalliimpaa, mutta silloin pääsee totta kai rakentajana kenties kaikista helpoimmalla. Näiden väliin asettuu vaihtoehto, jossa talo rakennetaan osittain itse.
Ennen kuin otat yhteyttä myyjään…
Kuusamo Hirsitalot Oy:n myyntipäällikkö Antti Hokkinen työskentelee päivittäin niin Kuusamo-myyjien kanssa kuin asiakasrajapinnassa. Pitkän kokemuksensa kautta hän ymmärtää rakentamisen hinnoittelun ja budjetin tekemisen haastavuuden asiakkaan näkökulmasta. Antilla onkin mainio ohje, joka soveltuu monelle rakentajalle. Jos suunnittelet tällä hetkellä tai tulevaisuudessa omaa rakennusprojektia, harkitse sitä itsekin.
– Etenkin kokemattomalle rakentajalle suosittelen lämpimästi sitä, että jo tarjouspyyntövaiheessa otettaisiin rakennusprojektiin mukaan vastaava työnjohtaja tai pääsuunnittelija, Antti sanoo.
Tarjouspyynnön perusta on tietenkin talomallin valinta. Tyyppiratkaisu eli suoraan mallistomallista tarjouksen pyytäminen on hyvinkin vaivatonta, mutta mikäli olet täysin omilla suunnitelmilla liikkeellä, niin panosta ammattilaisen tekemään luonnossuunnitteluun ennen tarjouspyyntöä! Mitä paremmat luonnoskuvat sinulla on, sitä tarkemman ja paremman tarjouksen tulet saamaan.
Ammattilaisen avulla on helpompi käydä tarjouksia läpi ja vertailla esimerkiksi maatöiden, materiaalivalintojen, tekniikan ja muiden osa-alueiden vaikutuksia kokonaiskustannuksiin. Näin omassa budjetissa pysyminen on helpompaa ja tarkempaa.
– Yleisohjeena rakentamisessa voidaan pitää sitä, että budjetissa on hyvä olla tarpeeksi liikkumavaraa eli noin 10–15 %.
Jos budjetointia lähtee tekemään itsenäisesti, niin sitä voi alkaa työstämään karkeahkolla peruskaavalla, joka menee osapuilleen näin: puuosatoimitus x 3–4 on yhtä kuin kustannukset varsinaisen talon osalta. Tähän päälle on vielä lisättävä kustannukset tontista ja perustusten tekemisestä. Mikäli puuosatoimituksen hinta on 100 000 € voi kustannukset ilman tonttia ja perustuksia vaihdella 300 000 – 400 000 euron välillä tällä karkeahkolla kaavalla laskettaessa. Tällöinkin voidaan puhua – ja näin laskettuna – vasta suuntaa antavasta kokonaiskustannuksesta. Edellä kuvatun kokonaisuuden osalta kyseessä on keskiarvo, eli malli ei edusta ääripäitä. Esimerkiksi hartiapankkirakentaja voi päästä huomattavasti edellä mainittua laskentamallia edullisimmilla kustannuksilla.
– On siis erittäin tärkeää huomioida, että tämä on ainoastaan karkea malli, jonka avulla voi lähteä liikkeelle itsenäisesti budjetin rakentamisessa. Esimerkiksi tontteja, talomalleja, mieltymyksiä ja materiaalivalintoja on niin monimuotoisia, että jokaiselle rakentajalle sopivaa ja pätevää yleistä kustannusarviota ei voi antaa, Antti painottaa.
Rakennuksen muoto ja monimuotoisuus ovat rakentajakohtaisia. Toisin sanoen mitä erikoisempi ratkaisu, sitä enemmän lisäkustannuksia, olipa työvaihe tai osa-alue rakentamisessa mikä tahansa. Muun muassa sisustusvalinnat korostuvat jo ihan tavallisessa keskikokoisessa omakotitalossa.
– Niilläkin pystytään tekemään helposti kymmenien tuhansien eurojen hintaeroja suuntaan ja toiseen. Millaisia pintamateriaaleja, kiintokalusteita, tulisijoja sekä tekniikkaa valitaan, Antti listaa esimerkeiksi.

– Budjetointi onnistuu paremmin, jos mukana suunnittelussa on alusta lähtien ammattilainen tai useampi. Tämä on hyvä muistaa, varsinkin jos on rakentajana kokematon.
Tontti ja maatöiden osuus
Tonttien hinnoittelu vaihtelee rajustikin eri puolilla Suomea. Muuttotappiokunnassa tontteja saa silloin tällöin jopa huomattavankin edullisesti, mutta lähempänä vilkasta kasvukeskittymää myös tonttien arvo nousee. Vastaavasti kaupunkien sisällä tapahtuu trendiliikettä, eli suosituimpien asuinalueiden tonttimaat ovat usein arvokkaampia. Lisäksi niitä voi olla vaikea saada, kun ne kiinnostavat suurta määrää rakentajia.
Ja asuinalueiden suosio voi vuosien saatossa muuttuakin. Jos olet vaikkapa paluumuuttaja ja olet ollut pidemmän aikaa muualla, asuinalueiden suosio on saattanut muuttua poissaolosi aikana. Todennäköisesti asuinalueita on ainakin suuremmissa kasvukeskittymissä kaavoitettu lisää ja tarjolla on uusia asuinalueita.
Myös kaupunkisuunnittelu ja asumistiheys vaikuttaa tonttien hinnoitteluun: lähempänä keskustaa sijaitsevat rakennustontit ovat pienempiä ja arvokkaampia per neliö kuin kauempana palvelukeskittymästä tai keskustasta sijaitsevat. Omakotitalon rakennuskustannukset koostuvatkin näin ollen monista seikoista.

Suomalaisille aina niin rakas veden läheisyys vaikuttaa tietysti myös hinnoitteluun. Olipa kyseessä sitten meri, järvi tai jokimaisema – nostaa se rakennustontin hintaa. Kannattaa myös huomioida, että maaperä vaikuttaa rakentamiskustannuksiin. Mitä vaikeampaa on maarakennustöiden ja perustusten tekeminen tai logistiikan hoituminen rakennuspaikalle, näkyy se tietysti rakentajan kukkarossa.
Yksittäisistä merkittävistä rakentamisen kustannuksiin vaikuttavista seikoista Antti nostaa esiin maatöiden osuuden rakennuspaikalla. Mitkä ovat oman rakennuspaikan ominaisuudet, sijainti ja maastonmuodot? Onko siellä rinnettä? Joudutaanko rakennustontilla louhimaan tai paaluttamaan? Millaisia kivi- ja maa-aineksia käytetään, ja mahdollisesti miten kaukaa tuotteita joudutaan rakennuspaikalle kuljettamaan?
– Ihan alkuvaiheessa maatyöt ovat suuri yksittäinen tekijä, sillä niiden osuus kustannuksista voi vaihdella tontista ja sijainnista riippuen karkeasti sanottuna 10 000–80 000 euron välillä. Rakentajan onkin aina hyvä teettää alkuun maaperätutkimus.
Maaperätutkimuksen tekeminen kustantaa noin 1000 euroa, mutta se säästää kalliilta yllätyksiltä tai ainakin auttaa varautumaan niihin, mikäli haluaa talonsa juuri tiettyyn lokaatioon. Ilman maaperätutkimusta eteen voi tulla hyvinkin yllättäviä asioita, jotka vaikuttavat rakenneratkaisuihin.
Toinen maahan liittyvä kokemattomien rakentajien ”helmavirhe” on pihatöiden alimitoitus. Niidenkin tekemiseen on hyvä olla budjetissa pelivaraa, vaikkakin ne sijoittuvat rakentamisen kaaren loppuvaiheeseen.
Vinkit onnistuneeseen rakennusprojektiin
Olemme koonneet tähän vinkkimme, jotta saat omasta hirsitaloprojektista mahdollisimman onnistuneen. Ihan ensiksi mieti, aiotko rakentaa talon täysin itse, osittain itse vai siten, ettet osallistu rakentamiseen ollenkaan. Sen jälkeen pohdi budjettia realistisesti – huomio toiveesi ja tarpeesi ja peilaa budjettia niihin.
- Määrittele oman taloutesi mukainen realistinen budjetti – peilaa sitä omiin tarpeisiisi ja toiveisiisi. Mieti, mistä olisit valmis tinkimään vai olisitko mistään.
- Ota pääsuunnittelija/vastaava työnjohtaja mukaan jo tarjouspyyntövaiheessa.
- Perehdy tontin sijaintiin ja ominaisuuksiin ammattilaisen avulla, joka tuntee paikalliset olosuhteet. Teetätä maaperätutkimus.
- Ota yhteyttä myyjään. Hänellä on paras tietämys toimitusten laajuuksista ja toimitusaikatauluista.
- Luo järkevä aikatauluikkuna rakennusprojektillesi. Muista liikkumavara, lupaprosessi ja hallinnolliset asiat vievät myös aikaa ennen konkreettista rakentamista.
- Jos teet osaurakoina, valitse vain ammattilaisia: ota tekijät esimerkiksi omalta paikkakunnalta. Huomioi kokemus ja hyvä maine.
- Muista oman työn osuus! Vaikket rakentaisikaan varsinaisesti mitään itse. Esimerkiksi rakennustavaran hakemisella, siivoamisella ja rakennusjätteen pois kuljettamisella sekä muilla avustavilla töillä on mahdollista säästää 8–10 kuukauden projektissa aika paljon.
Omakotitalon rakennuskustannukset: muista, että oman alueesi Kuusamo-myyjä osaa myös auttaa sinua. Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen.
Millaisia rakentajia me olemme?
Otetaan hieman dataa avuksi ja tarkastellaan rakentamisen trendejä ja näkymiä sekä avataan numeroina sitä, millaisia rakentajia me suomalaiset keskimäärin ottaen olemme.
Näppäilen puhelun pääkaupunkiseudulle ja saan yhteyden Jaakko Jussilaan. Hän työskentelee etenkin analytiikan ja toimialatutkimusten parissa Rakennustutkimus RTS Oy:ssä. Tutkimusten, tilastoinnin ja datan parissa uurastus ei jää Jaakolla ainoastaan varsinaiseen työaikaan toimistolla, sillä hän tekee parhaillaan myös väitöskirjaa rakentamiseen liittyen.
Itse asiaan! Puurakentaminen on ollut tasaisesti enemmän tai vähemmän valtavirtaa Suomessa, sillä se käsittää suunnilleen 90 prosenttia kaikesta pientalorakentamisesta viimeisten 30 vuoden ajalta. Entä kuluvan vuoden suuntaviivat – jatkaako hirsirakentamisbuumi kasvuaan?
– Hirsirakentamisen suosio on noussut viimeiset 10 vuotta välillä jopa kiihtyväänkin tahtiin, mutta isossa kuvassa hirren suosio on kasvanut tasaisemmin. Emme usko, että tälle suuntaukselle mitään äkkiloppuakaan tulisi, Jaakko pohtii.

Jaakko Jussila visioi, että hirrellä on vielä runsaasti potentiaalia ja mahdollisuuksia rakennusmarkkinoilla toimialatasolla: loppuasiakkaiden kannalta on hyvä, että markkinoiden tarjonta monipuolistuu myös hirsitalovaihtoehtojen suhteen.
– Hirsitalovalmistajat kehittävät tavalla tai toisella hirsitaloja asiakkaille entistä valmiimmiksi ja rakentamistavoissa on valinnanvaraa. Yleisestihän avaimet käteen -hirsirakentaminen on vielä aika tuore asia ja se on ollut vasta ihan pari vuotta selkeämmin nosteessa.
Hirsirakentaminen on ikään kuin luonut nahkansa tai pintansa uudelleen, sillä hirsirakentamisen teknisen puolen kehitys (esimerkiksi nollanurkkamallit ja painumaton hirsi) on tuonut uusia mahdollisuuksia rakentajille ja asujille.
Jaakko Jussilan mukaan 10 vuoden sisällä moderni hirsirakentaminen on uusiutunut sille tasolle, että se miellyttää myös nuorempia ja kaupunkiympäristössä asuvia rakentajia aivan uudella ja erityisellä tavalla.
– Perinteisemmän tyyppisen hirsirakentamisen rinnalle ovat tulleet modernit mallit, joissa on esimerkiksi suuret ikkunapinta-alat ja suorat linjat. Näkemyksemme ja tutkimustemme mukaan hirren suosiota rakentajien keskuudessa selittää kaksi pääteemaa, joita ovat moderni ja miellyttävä ulkonäkö sekä ekologisuus ja ympäristötietoisuus, hän linjaa.
Perinteisesti on tavattu jakaa rakentaminen omakotitalotyypeittäin niin, että edullisin vaihtoehto on puutalo, sen jälkeen tulee hirsitalo ja seuraavaksi kivitalo.
– Mutta ei asia ihan näin yksiselitteinen kuitenkaan ole. Hintaan vaikuttavat helposti hieman arvokkaammat valinnat myös muussa rakentamisessa kuin runkoratkaisussa.
Hieman karrikoiden voidaan siis todeta, että on olemassa myös arvokkaita puutaloja ja edullisia kivitaloja – ja kaikkea siltä väliltä. Hirsisistä omakotitaloista löytyvät tietysti samat vaihtoehdot.
Omakotitalo 2020
Tässä osiossa on tiiviinä koosteena dataa siitä, millaisia omakotitalorakentajia olimme keskimäärin viime vuonna.
- Keskimääräinen huoneistoala oli 142 m² ja nettoala 165 m².
- Viimeisen 10 vuoden aikana uusien omakotitalojen pinta-ala on laskenut noin 10 m².
- Runkoratkaisuna omakotitaloissa oli hirsi 27 %, puu 65 % ja kivi 8 %. Suomalaiset omakotitalot ovat perinteiseen tyyliin puurakenteisia. Erityisesti hirren suosio on kasvanut tasaisesti.
- Noin 2/3 uusista omakotitaloista on 1-kerroksisia. Kellari toteutettiin suunnilleen 5 %:iin omakotitaloista.
- Omakotitalorakentajan kustannukset olivat keskimäärin 343 000 euroa ammattilaisella teetettynä. Rakennusneliömetrin kustannus oli noin 2080 euroa/nettoneliö.
Toteutustapa
- Omatoimisesti 35 %
- Avaimet käteen 33 %
- Osaurakoina 17 %
- Ammattilaisella 15 %
Suunnittelutapa
- Täysin yksilöllinen 55 %
- Muunneltu tyyppi 37 %
- Tyyppiratkaisu 8 %
Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy, www.suomirakentaa.fi
Rakennustutkimus RTS Oy on vuonna 1983 perustettu pientalorakentamisen markkinatutkimusyritys. Yrityksen asiakkaita ovat johtavat talo- ja mökkivalmistajat sekä rakennusalan materiaaliteollisuus. Yrityksellä on yli 30 vuoden kokemus pientalorakentamisen tutkimuksesta.
Suosittelemme hirsisiin kotiunelmiin ja haaveisiin
Tutustu Valmis Kuusamo -mallistoon
Mielenkiintoista asiaa hirsirakentamisesta
Vieraskynä: Pihkassa puuhun osa 4 – sisätöitä ja pitkää pinnaa
Katso blogiartikkelimme: Muuttovalmis vai itse rakennettu hirsitalo
Tutustu blogiartikkeliimme: Hirsinen älytalo Mynämäessä
Lue blogiartikkelimme: Tämän helpommaksi et rakentamista enää saa