Hurmeen perheen hirsinen omakotitalo on ainutlaatuinen esimerkki hirsitaloratkaisusta, jossa kodin rakentamiseen on haluttu osallistua aktiivisesti itse. Tässäkin hirsikodissa oma ammattitaito on mahdollistanut persoonallisen ja tyylikkään kokonaisuuden toteuttamisen.

Aleksi Hurme on juuri paketoinut työpäivänsä ja soittaa Turun kupeesta, Mynämäeltä. Paikkakunnalla vaimoineen ja poikineen asuva Aleksi esittelee innostuneena osittain itse rakentamaansa kaksikerroksista hirsikotiaan.

Heti keskustelumme aluksi käy selväksi se, että heidän omakotitalonsa edustaa modernia hirsitalorakentamista. Näiden mynämäkeläisten kohdalla voidaankin helposti puhua älytalosta – kodintekniikkaan liittyviin ratkaisuihin syvennytään tarkemmin tässä artikkelissa alempana.

– Hirsitalomme on käytännössä katsoen 99-prosenttisesti valmis, teemme vielä esimerkiksi joitakin listoitukseen liittyviä yksityiskohtien viilauksia ja lopputöitä, Aleksi sanoo tyytyväisenä.

Lopputarkastusta varten omakotitalon yhteyteen nousee vielä autotalli ja riittääpä mielekästä tekemistä myös ensi kesälle, kun vapaa-ajan kuvioihin on kaavailtu piha- ja viherrakentamista. Hurmeilla on myös uima-allas, jonka läheisyyteen rakennetaan sopivassa saumassa erillinen pihasauna.

Hurmeiden koti ja pihalla oleva suosittu uima-allas lämpiävät maalämpöpumpun avulla. Sään suosiessa talon katolle asennetut kuuden kilowatin aurinkopaneelit lämmittävät altaan.

Hirsinen omakotitalo x 2

Hirsitaloon päätyminen oli lopulta Hurmeille aika selkeä valinta, vaikka vaihtoehtoja puntaroitiinkin rakentamista suunniteltaessa huolellisesti. Perheellä on ennestään viihtyisä pyöröhirrestä tehty mökki, joten omakotitalosta haluttiin selkeästi modernimpi.

Hurmeet kävivät muun muassa Naantalissa hakemassa inspiraatiota ja tutustumassa kaksikerroksiseen valkokäsiteltyyn hirsitaloratkaisuun. Myös heidän ystäväpariskuntansa kävi vierailemassa samaisessa kohteessa. Tämän ”ekskursiomatkan” lopputulos oli se, että sekä Hurmeet että heidän ystävänsä valitsivat materiaaliksi hirren ja toimittajaksi Kuusamo Hirsitalot. Kokonaispinta-alaltaan Hurmeiden hirsitalo on 218 m².

– Pidämme itse erityisesti modernista hirsitalorakentamisesta, mainittakoon yksityiskohtina nyt vaikka jiirinurkat ja kauniisti käsitellyt hirret.

Aiemmassa omakotitalon ostamisessa silloinen elämäntilanne määritti Hurmeilla enemmän valintaa. Nyt pystyttiin toteuttamaan sellainen koti, jossa ei tarvinnut tinkiä lopputuloksesta.

– Tähän uuteen kotiimme saimme sellaiset rakentamisen ratkaisut, joihin olemme todella tyytyväisiä.

Lähtöstartti oman kodin rakentamiselle tapahtui 2018, jolloin Hurmeet kävivät varaamassa tontin. Aluksi sijaintia kodille etsittiin Turusta lähinnä jälkikasvun jääkiekko- ja musiikkiharrastusten vuoksi, mutta lopulta päädyttiin Aleksin kotiseudulle Mynämäkeen.

– Olemme asuneet täällä aikaisemminkin. Tämä on perheellemme mukava paikka asua.

Olohuoneen isot ikkunat tuovat upean maiseman sohvalle.
Hurmeiden hirsinen koti on täynnä upeasävyisiä pintoja.

Älyä kodinohjaukseen, kustomoitua kädenjälkeä

Koska Aleksilla oli sähköalan vankka ammattitaito ja näkemys modernista nykypäivän kodista, hän teki omaan taloonsa käytännössä kaikki sähkötyöt sekä valitsi kodinohjausjärjestelmän, joka sujuvoittaa arkea ja tuo myös säästöjä. Perheen kodissa on kustomoituja yksityiskohtia runsain mitoin.

– Tavallisesti vaikkapa makuuhuoneessa on viisi kytkintä, joita täytyy käyttää valojen sytyttämiseksi, himmentämiseksi tai sammuttamiseksi. Älytalo antaa sen mahdollisuuden, että voin tehdä nämä säädöt kännykällä.

Hurmeiden hirsikodissa on käytetty myös paljon led-nauhaa ja tehty valaisinupotuksia. Tässä omakotitalossa epäsuora valaistus on pääosassa, sitä hyödynnetään muun muassa kodinhoitohuoneessa ja kylpyhuoneessa. Kaiken kaikkiaan talossa on käytävävaloja, aulavaloja ja kaidevaloja sekä lattia-, katto- ja seinävalaisimia. Ja tietysti piha-alueella on oma valaistuksensa.

– Tyypillisessä omakotitalossa on led-nauhaa arviolta 5–10 metriä, meillä sitä on piha-alue mukaan laskettuna noin 120 metriä. Yleensä vastaavan kokoluokan kodissa on suunnilleen 20 erilaista valonlähdettä, tässä talossa niitä on 35, Aleksi Hurme kertoo.

Esimerkiksi aamuvalaistukseen ja iltavalaistukseen perhe on valikoinut tietyt valot, jotka syttyvät ja toimivat halutuilla tavoilla automaattisesti – vaikkapa lasten lukujärjestyksen mukaan. Asukkaiden on kätevä tarvittaessa muuttaa säätöjä ja asetuksia vuodenaikojen ja arjen mukaan tilanteeseen sopivaksi.

Etäohjausta arkeen

Keskiössä on ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmä. Sen avulla Hurmeet voivat ohjata kotiautomaatiota hirsikodissaan normaalisti erityyppisistä kytkimistä, mutta suuressa roolissa ohjauksessa ovat ennen muuta älypuhelimet ja automaatio, jolla on myös ekologisia vaikutuksia.

– Jos olemme vaikka tietyn etäisyyden päässä hirsikodista ja matkalla kauemmas, ilmanvaihto ja lämmitys pienentyvät säätämiemme tasojen mukaisiksi sekä ulko- ja sisävalot sammuvat ja vastaavasti toisin päin. Käytännössä kotimme siirtyy säästötilaan, mikäli olemme poissa pidemmän aikaa.

– Järjestelmä on myös sellainen, että se osaa matkia aiempaa toimintaamme, Aleksi summaa ominaisuuksia.

Käyttömukavuutta lisää niinkin tyypillinen arjen tilanne, että vieraiden vuoksi Aleksin tai hänen vaimonsa ei tarvitse välttämättä siirtyä yläkerrasta alakertaan avaamaan ovea, vaan älypuhelimen avulla on mahdollista nähdä, kuka tuttavista ovella on ja avata lukituksen kännykällä.

Vastaavasti ammattilaiselle voi aukaista oven tekemään kodin huoltotöitä vaikka omalta työpisteeltä tai -maalta etänä

– Helppoa vaivattomuutta arjen pyörittämiseen, missä sitten sattuukaan olemaan itse.

Kuusamo Hirsitalojen toimitussisältö mahdollistaa itsenäisyyden

Toimitussisältöjä halutaan usein muokata yksilöllisesti, näin tehtiin Hurmeidenkin omakotitalon kohdalla. Sen lisäksi, että Aleksia kiehtoi hirsirakentamisessa tyylikkyys ja ekologisuus, hän halusi myös muokata kodistaan erityisesti sähköistykseen ja talotekniikkaan liittyvissä asioissa omanlaisensa.

– Kuusamo Hirsitalojen toimituspaketti oli meidän tapauksessamme sellainen, että kaksikerroksista kotiamme varten tontille toimitettiin hirsirakenteet, ikkunat ja ulko-ovet, välipohjan palkistot ja puutavarat. Oikeastaan vain kattopellit puuttuivat.

Hurmeiden rakennusprojekti käykin oivallisesti esimerkistä, jossa asiakas hankkii puuosatoimituksen helposti valitsemaltaan hirsitalotehtaalta, mutta sopii itsenäisesti haluamansa rakennusliikkeen kanssa oman sopimuksen varsinaisesta rakentamisesta.

Kuusamo Hirsitalojen kanssa toimiessa jokaisen alueen oma Kuusamo-myyjä osaa auttaa parhaiten hirsikodin rakentamista suunnittelevaa asiakasta sopivan toimitussisällön valitsemisessa. Halusitpa sitten hirsikotisi Korsnäsista–Ilomantsiin tai Nuorgamista–Hankoon -välillä, hirsisen haaveen tekeminen onnistuu.

Koska Aleksi Hurme on sähköurakoitsija, oli hänelle luontevaa tehdä myös omaan kotiinsa sähkösuunnittelu ja sähköistykset.

Hurmeet tekivät sopimuksen säältä suojaan -kokonaisuudesta Rakennuspalvelu Tähtisen kanssa. Apuna rakentamisen eri työvaiheissa, kuten perustusten tekemisessä ja konetöissä, oli myös muita osaavia tekijöitä.

Ammattilaisten kesken tehtiin muun muassa paalutukset, ontelolaatoitukset, eristykset ja levytykset. Aleksi oli sähkösuunnittelun ja -urakoinnin lisäksi tekemässä itse sellaista, minkä osasi ja ehti.

– Rakentamisella ei ollut meidän kohteessamme mitään erityisen tiivistä aikataulua, vaan töitä rytmitettiin sopivalla tahdilla ja työt etenivät luontevasti.

Hirsikodista tuli totta

Omakotitalon rakentamistavat voi oikeastaan jakaa kolmeen eri tapaan: talo rakennetaan täysin itse, talo rakennetaan osittain itse tai talon rakentamiseen ei osallistuta itse ollenkaan.

Osittain itse rakennettu hirsitalo on oivallinen tapa tehdä omista kotihaaveista totta, jos etsii tasapainoa rakentamiseen siten, että haluaa siihen tietyllä tavalla helppoutta, mutta myös mahdollisuutta toteuttaa omaan tyyliinsä sopivia ratkaisuja.

– Tämmöinen toteutus sopii ja käy mielestäni lähes kaikille, jotka osaavat käyttää sirkkeliä ja haluavat olla mukana rakentamisessa, Aleksi tiivistää hymyillen.

Kun rakentaa osittain itse, on helppo sopia urakkasopimuksen laajuudesta ja aikatauluista oman elämäntilanteensa mukaan. Ja tietysti tällä tavalla rakennetussa kodissa sen omankin kädenjäljen saa konkreettisesti näkyviin.

Hurmeiden omakotitaloon voit tutustua virtuaalinäyttelyn kautta sekä myös upeiden kuvien avulla. Innostu ja ihastu Instagram-tilillä: Hirsitalosta_koti.

Lisää asiaa hirsirakentamisesta

Tutustu artikkeliimme Muuttovalmis vai itse rakennettu hirsitalo?

Vieraskynä: Pihkassa puuhun osa 2 – paperitöitä, pohjatöitä ja kompromisseja

Hirsisiin kotiunelmiin suosittelemme

Tutustu Hurmeiden hirsikotiin virtuaaliesittelyssä: Hirsikoti 218m2

Katso Kuusamo Hirsitalot -mallisto

Ota yhteyttä alueesi Kuusamo-myyjään ja kysy lisätietoja vaihtoehdoista

Led-nauha edustaa hyvin ympäristöystävällisempää tekniikkaa. Hurmeiden hirsitalossa led-nauhaa on hyödynnetty monin tavoin.
Myös ilmanvaihtoon ja äänieristykseen on Hurmeiden hirsikodissa nähty tila- ja huonekohtaisesti vaivaa.
Talon tyylissä on samaa henkeä kuin Kirjola 148-mallissamme.