Poliittinen pohjoinen ulottuvuus vaalii muun muassa hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Samoa arvoja ilmentää perheen viehättävä koti Rovaniemellä.

Tyytyväisen ihmisen on helppo hymyillä. Koko perheen kasvoilla näkyy kylmän kesänkin jälkeen aurinko, sillä niin vanhemmat kuin tyttäret iloitsevat uudesta kodistaan. Siitä syntyi tyyliltään ja ominaisuuksiltaan täysin odotusten kaltainen.

Hirsitalon latomainen muoto on vaimon käsialaa. Malli on lähtöisin hänen luonnoksista, jotka arkkitehti Jaakko Varanka on viimeistellyt lupakuviksi. Pariskunnalle oli alusta saakka selvää, että heidän talo rakennetaan hirrestä. Luonnonmukaisuutta ja ekologisuutta vaalittiin kaikissa materiaalivalinnoissa – niin pintakäsittelyaineissa kuin yläpohjan eristyksessä.

Perhe rakensi talonsa Rovaniemen Saarenkylään, josta innostuttiin hankkimaan 1380 neliön vanhan talon isosta pihasta lohkottu tontti. Rakentamista ei oltu ihan vakavissaan vielä harkittu, mutta maakaupan myötä projekti täytyi saattaa nopeasti vauhtiin. Saarenkylän tonteilla on rakentamiskehotus.

Kaavassa alueen pientalot on määrätty yksikerroksisiksi. Talon jyrkän harjakaton molempien päätyjen alla on reilusti ullakkotilaa, joihin olisi helppo rakentaa kaksi lisähuonetta. Toistaiseksi niitä ei tarvita. Jos tilanne muuttuu, lisätilan toteuttaminen toiseen kerrokseen lienee mahdollista poikkeusluvalla.

Pohjaratkaisu on äärimmäisen selkeä ja nettoneliöitä kolmen makuuhuoneen talossa on 112. Tyttöjen huoneet ovat rinnakkain rakennuksen toisessa päädyssä. Oleskelutilat ja keittiö ovat talon keskellä. Kadun puoleiseen päätyyn sijoittuvat vanhempien makuuhuone sekä eteis-, kodinhoito- ja saunatilat. Tilan tuntua lisää keskiosan korkeus. Olohuoneessa ja keittiössä katto on 5,3 metrin korkeudella.

Talokokonaisuuteen kuuluu myös massiivihirrestä rakennettu erillinen tallirakennus. Sen ja talon välissä on lasikatto, jonka alle jäävä laatoitettu ja takapihasta puusäleiköllä rajattu tila toimii terassin kaltaisena oleskelupaikkana. Vanhemmat voivat valkoisella puupenkillä istuen katsella kuinka tytöt taituroivat kattopalkeista laskeutuvilla rekeillä.

Talon ja autotallin väliin tehty lasikatto toimii terassin kaltaisena oleskelupaikkana.

Nopeatahtista rakentamista

Hirsipakettia perhe kysyi useilta eri valmistajilta ja tarjoukset saatuaan päätyivät kaupantekoon Kuusamo Hirsitalojen kanssa. Seinien paksuudeksi valittiin 230 mm.

Rakentamiseen vierähti aikaa yhdeksän kuukautta. Työ oli nopeatahtista, vaikka sitä oli tekemässä vain yksi palkattu kirvesmies. Rakentajaperheen mies oli hänen apunaan osan ajasta päivittäin. Omista päivätöistään hän oli poissa viisi kuukautta. Uuteen kotiin haluttiin jouluksi ja toive myös toteutui.

Uudessa kodissa on asuttu nyt runsaat puoli vuotta. Uuteen arkeen totuttelun lomassa on tehty pihatöitä ja viimeistelty tallia. Pihaan tulee tasaisen nurmialueen lisäksi betonista valettuja istutuslaatikoita ja oleskelupatioita. Saarenkylässä ollaan ilmeisen sopuisia naapureiden kanssa, koska rajoille ei useinkaan pystytetä aitoja. Nurmikentät jatkuvat pihoilta toiselle.

Kodin korkea sydän. Talon keskelle jäävä oleskelutilakokonaisuus on yli viisi metriä korkea. Talon yläkerran päätytilat on mahdollista rakentaa asuintiloiksi, jos tarvetta ilmenee ja toteutukseen saadaan poikkeuslupa. Saarenkylän talot on rakennusmääräyksissä ohjeistettu yksikerroksisiksi.

Sisustusvalinnat pariskunta hoiti ilman ulkopuolista apua. Eri vaihtoehtoja tutkiessa löydettiin sisälattiaan mielenkiintoinen pinnoite. Weber Casa on betonipohjainen, läpivärjätty päällyste, jonka levittämisen pariskunta totesi vaivattomaksi. Värivaihtoehtoja on kuusi, joista valittiin vaaleanharmaa. Lattian puhtaanapito on vaivatonta.

Keittiöön haluttiin vaneeriovet. Sellaisia ei teollisilta kalustevalmistajilta löydy vaan toiveen kanssa oli käännyttävä puusepänverstaan puoleen. Rovaniemeläisen Pappaboy Oy:n isä ja poika tekivät keittiöstä juuri sellaisen kun he halusivat.

Lämpökaivon porauttaminen oli selvä energiaratkaisu. Sen rinnalle haluttiin mahdollisimman suuri takka, jolle kertyikin massaa  peräti 4500 kiloa. Tulisijan kivet varastoivat lämpöä niin paljon, että sitä riittää pohjoisen kovillekin pakkasille. Takka on osin piilossa seinärakenteissa. Olohuoneeseen sen miehusta näkyy suurena valkoisena neliönä.

Tyttöjen huoneisiin on itse rakennettu väliseinien sisään liukuvat ovet. Molemmilla tytöillä on oma vaatehuone.

Keittiön vaneeriovet saatiin toteutettua paikallisen Pappaboy Oy:n toimesta.

Sisustus on yhdistelmä uutta ja vanhaa

Sisustus on ollut rakentajaperheen naisen vastuulla. Hänen ajatuksissa vähemmän on enemmän. Kodissa ei ole mitään turhaa mutta kaikki tarpeellinen.

Uuteen kotiin muutettaessa hankittiin uutta piensisustusta, mutta huonekalut tulivat aikaisemmasta kodista. Hankintalistalla oli muun muassa sohvapöytä, keittiösaarekkeen ääreen sopivat baarijakkarat ja useita valaisimia. Erikoiset ja näyttävät kattovalaisimet ovat perheen tytön kertoman mukaan ”sieltä äidin tykkäämästä sisustuskaupasta”. Se on Haaparannassa toimiva HomeNord, jonka verkkosivuilta hankinnat löytyvät.

Perheen talo on ennen kaikkea kodikas ja materiaaleiltaan sekä turvallinen että terveellinen. Hengittävät hirsiseinät ovat oleellinen osa kodin lämmintä tunnelmaa. Hyvä huoneilma kuuluu hirsitalojen vakiovarustukseen.

Tyttöjen huoneet ovat vierekkäin. Molemmilla on omat vaatehuoneet. Oikean puoleisen kuvan sopessa on rauhallinen väritys – vaaleiden hirsipintojen seurana on kauniskuvioinen tapetti. Kompaktiin päämakuuhuoneeseen (kuva vasemmalla) tulee runsaasti luonnonvaloa korkeasta ikkunasta.

Pohjoista ulottuvuutta -artikkeli on julkaistu alun perin Uusi Koti – lehdessä 5/2016. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja kuvannut Hans Koistinen.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Katso myös

Hirsitalon uudet muodot -blogissa on vastaavaa latomaista toteutusta.

Läpitalon tila-ajatusta löydät mallistomallistamme Helmi 119.