Tapiolan perheen ”erilainen” hirsitalo on moderni ja toivon mukaan myös ajaton. Pariskunnan lähtöajatuksena oli rakentaa talo, josta ei muuteta koskaan pois.

Useimmat omakotitalot ovat enemmän tai vähemmän toistensa näköisiä. Mari ja Joni Tapiolan nuoren perheen puolitoistakerroksinen talo sen sijaan poikkeaa perusmuodoista siitäkin huolimatta, että rakennus on neliskanttinen harjakattotalo. Erikoisen siitä tekee hirsikehikon ympärille rakennetut pystylaudoitetut seinämät. Niiden ja hirsiseinien välissä taloa kiertää kapea terassi. Lautaseinämät on aukotettu ilmeikkäästi rakennuksen pitkillä sivuilla.

Talo on samanaikaisesti moderni ja ikiaikainen. Ilme muuttuu vuosien myötä, kun pintakäsittelemättömät lehtikuusilaudat harmaantuvat. Ulkonäkö on aina makuasia, mutta huomiota talo varmasti herättää kaikissa katsojissa. Räystäättömyyskään ei häiritse, kun sadevedet roiskuvat kevyisiin lautaseiniin eikä varsinaisiin ulkoseiniin. Vanhan tavan mukaanhan talossa pitää olla pitkät räystäät turvaamassa seiniä kosteudelta.

HUOMAA tässä kodissa: läpitalon tupakeittiö, sisustus on eheä kokonaisuus, leveä parveke lastenhuoneissa.

Lahden Jalkarantaan tänä vuonna valmistunut talo on SAFA-arkkitehti Juho Lonkilan käsialaa. Tapiolat toivoivat häneltä latomaista taloa, jossa suuret ikkunat tekevät sisätiloista valoisia. Kokoa sai olla reilusti ja huoneistoalaksi tuli 169 neliötä. Iso tupakeittiö sijoittuu keskelle taloa niin, että huoneessa on ikkunat molemmilla pitkillä seinillä. Näin harjakatto laskeutuu päinvastaisessa suunnassa kuin omakotitaloissa yleensä. Kokonaisuutena talo on hämmästyttävän ilmeikäs ollakseen perusmuodoltaan hyvinkin tavanomainen.

Talossa ei ole isoa oleskeluterassia. Kodissa grillataan ja istutaan kesäiltoja keskipihalle laatoitetulla patiolla. Paikka on suojainen talon ja autokatoksen takana. Ajan kanssa tuija-aitakin katkaisee näköyhteyden naapuriin.

Uusi koti toi takaisin synnyinseudulle

Mari ja Joni muuttivat Alisa-tyttären kanssa Jalkarantaan viime huhtikuussa Kuopiosta. Muutto työn perässä merkitsi Jonin paluuta juurilleen. Hän on viettänyt lapsuutensa Lahdessa, kun taas Mari on syntyperältään savolainen. Alisan synnyinkaupungiksi on kirjattu Kuopio, mutta syyskuun lopussa perheeseen saatu tytär syntyi lahtelaisena. Kuopuksella ei vielä ole nimeä. Ristiäiset ovat kalenterissa joulukuussa.

Jalkarantaan kaavoitettiin muutama vuosi sitten kompakti pientaloalue paikalta puretun hoitolaitoksen paikalle. Mari ja Joni onnistuivat ostamaan viimeisen vapaan rakennuspaikan, tuhannen neliön kulmatontin. Alueen täyttää nyt kymmenkunta pientaloa, jotka muodostavat tyylikkään yhteisön siisteine pihoineen. Rakennusmääräysten mukaan kaksi naapuritaloa eivät saa ulkoväriltään vastata toisiaan. Yleensähän taajamien määräykset sanovat aivan päinvastaista. Mari ja Joni valitsivat ulkoseinäväriksi Tikkurilan keskiruskean Pouta-sävyn. Hirsiseiniä kiertävät pystylautaseinät ovat Siparilan lehtikuusta. Pihaan pitkästä tavarasta rakennettu autokatos on muodoltaan tasakattoinen kuutio. Sen katolle on asennettu aurinkopaneelit. Talo lämpiää ilma-vesilämpöpumpulla. Talotekniikassa on mukana myös ilmalämpöpumppu, jonka pääasiallinen tehtävä on viilentää huoneita kesäaikana.

Rossipohjalle rakennettu hirsitalo oli Marilta ja Jonilta järkivalinta, sillä tarkoituksena on asua talossa lopun ikää mikäli elämän rutiinit eivät muutu. Eli saman katon alla aiotaan viettää puoli vuosisataa. Sen ajan hyvin rakennettu hirsitalo kestää vaivatta.

Projektiin lähdettäessä tarjouksia kyseltiin useilta hirsivalmistajilta. Joukosta valikoitui nopeasti Kuusamo Hirsitalot myyjän suhtautuessa heti innokkaasti arkkitehtuuriltaan kunnianhimoisen kohteen syntyyn. Talotehtaan vaihtoehdoista valittiin painumaton lamellihirsi.

Maatyöt tontilla alkoivat viime vuoden maaliskuun viimeisenä päivänä. Hirsikehikon pystytyksen jälkeen työmaalla ahkeroi kolme kirvesmiestä. Rakentaminen kesti vuoden päivät. Mari ja Joni teettivät ammattilaisilla myös pihan. Koti saatiin kerralla täysin valmiiksi.

Pohjaratkaisussa on kaksi makuuhuonetta alakerrassa. Toinen niistä toimii nyt työhuoneena ja toinen telkkarihuoneena. Nukkuminen tapahtuu yläkerrassa. Tyttärien huoneet ovat toisessa päädyssä ja vanhempien makuuhuone vastapuolella. Keskialueella on leveä, lasikaiteellinen avoparvi. Tyttöjen huoneista pääsee koko talon levyiselle parvekkeelle.

Sisustuksen suunnittelun hoiti ammattilainen

Mari ja Joni halusivat ammattilaisen myös kodin sisäilmeen suunnitteluun. Tehtävän otti vastuulleen Linda Baki Design. Lindalla on runsaasti kokemusta ja ansioita muun muassa asuntomessukohteiden sisustussuunnittelusta.

Linda sai lähes vapaat kädet niin pintamateriaalien kuin kalusteiden hankintaan. Kodista syntyi skandityylinen ”vähemmän on enemmän” kokonaisuus. Pinnat ja valtaosa kalusteista ovat vaaleita. Vastapainona on näkyviä mustia elementtejä – ikkunoiden puitteet, väliovet ja kookas keittiö. Tapiolat suosivat suomalaisia tuotteita, joten kiintokalusteiden toimittajaksi valittiin Aina-keittiöt. Kaapistot sijoitettiin saarekkeen laatikostoja lukuunottamatta yhdelle seinälle. Mukaan haluttiin tilava aamiaiskaappi, jossa on rungon sisään kääntyvät taiteovet. Neljässä yläkaapissa on koivuviiluovet. Muuten keittiö väritykseltään musta. Musta tuli myös saunasta. Tumma on niin ikään löylyhuoneen viereinen kylpyhuone. Seinissä on tummanharmaat marmorikuvioidut laatat. Saunatiloihin kuljetaan arkieteisen ja pitkänomaisen kodinhoitohuoneen kautta.

Vahvoja kontrasteja. Koti on sisustettu tarkoin ammattilaisen valinnoilla. Sisustussuunnittelija Linda Baki on valinnut paitsi pinnat myös pääosin irtokalustuksen. Koti on yleisilmeeltään vaalea, mutta mustat kiintokalusteet ja ikkunapuitteet antavat vaaleudelle ryhdikästä kontrastia. Sauna on kokomusta ja kylpyhuoneessa on Laattapisteen tummanharmaa laatoitus.

Vanhempien makuuhuoneen kyljessä on liukuoven taakse kätkeytyvä iso vaatehuone. Myös sen kiintokalusteet ovat väriltään mustia. Päämakuuhuoneessa on ranskalainen parveke ja lattiatasosta alkava kookas ikkuna. Makuuhuoneiden väliin jäävä parvi on alakerran oleskelutilan levyinen. Sinne sijoitetulla sohvalla luetaan Alisalle satu ennen päiväunille menoa.

Yläkertaan johtavat portaat on sijoitettu keittiöseinälle. Gradon valmistamat avoportaat sulautuvat sisustukseen lasikaiteineen ja tammiaskelmineen. Alakerrassa lattiat ovat vaaleanharmaita, isoja laattoja. Yläkerran lattioilla on vaalea tammiparketti.

Sisällä hirsipinnat on vaalennettu Colorian luonnonmaalilla. Puu on vahvasti esillä sisätiloissa ja sisäilmassa on tämän myötä vahvana puun luonnollinen tuoksu. Vankat hirsiseinät tekevät kodista ekologisen ja terveellisen tuleviksi vuosikymmeniksi.

Vaalea kuusihirsi sopii erinomaisesti kodin sisustuselementiksi.
Takapihalla on suojaisa patio, jossa on hyvin tilaa grillata ja ruokailla kesäisin.
Arkkitehti Juho Lonkilan suunnitteleman kodin kerrosala on 183 m² ja huoneistoala 169 m².

Hirsitalon uudet muodot – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 6/2024. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Suunnitteletko unelmiesi hirsikohteen toteuttamista?

Tutustu mihin asioihin tällä hetkellä kannattaa kiinnittää huomiota taloprojektin kumppania valitessa, samalla saat lisätietoa Kuusamo Hirsitalojen taloustilanteesta.