Hirsi on ekologinen rakennusmateriaali

Puu on uusiutuva luonnonvara ja itse asiassa ainoa rakennusmateriaali, jonka laillinen alkuperä ja kestävä tuotanto voidaan sertifioidusti osoittaa. Puutalot aiheuttavat koko elinkaarensa aikana huomattavasti vähemmän ilmasto- ja ympäristöhaittoja kuin vastaavat betoni-, teräs- tai tiilitalot. Niinpä puun käyttö rakentamisessa hillitsee ilmastonmuutosta.

Hirsi on kestävää ja ekologista, joten se soveltuu erinomaisesti niin omakoti-, loma- kuin julkiseen rakentamiseenkin. Hirsiseinä sitoo hiiltä kymmenkertaisen määrän verrattuna valmistuksen yhteydessä vapautuvaan määrään ja hirren valmistuksessa sivutuotteena syntyvät puru ja hake tuottavat enemmän energiaa kuin mitä hirren valmistuksessa kuluu.

Hirsitalo on pitkäikäinen ja ekologinen myös asuttaessa. Hirsirakenteinen seinä vähentää lämmitys- ja viilennystarpeita, koska hirsi tasaa rakennuksen lämpötilaeroja – se pysyy talvella lämpimänä ja vastaavasti kesällä hengittävä rakenne pitää sisäilman sopivan viileänä. Käytettävän puumateriaalin kestävyys on testattu Suomen ankarissa ilmasto-olosuhteissa, niin kuivuudessa, sateessa kuin talven pakkasissa.

Sen lisäksi, että hirsi on ekologinen materiaali, sen muita etuja ovat hengittävyys ja kosteustekninen turvallisuus, kestävyys, allergiaystävällisyys, erinomainen sisäilma ja terveellisyys sekä luonnollisuus.

Hirsikodissa on erinomainen sisäilma

Hirsikoti on todettu lukuisissa tutkimuksissa allergiaystävälliseksi erinomaisen sisäilman ansiosta! Hirsikotien hyvä ilmanlaatu perustuu puun kykyyn siirtää ja sitoa kosteutta seinään ja seinästä pois. Eli hirsipinnat sitovat kosteutta sisäilman kosteuden noustessa ja vastaavasti luovuttavat sitä, kun sisäilma kuivaa. Näin huoneilman kosteuden vaihtelut pienenevät ja ilman laatu paranee. Myös puun pinnassa olevilla pienillä halkeamilla on merkitystä. Ne lisäävät pinta-alaa, jonka kautta puu sitoo kosteutta itseensä ja taas vapauttaa sitä.

Massiivihirsiseinä ilman lisäeristystä ei sisällä kerroksia, joihin kosteus voisi tiivistyä seinärakenteen sisällä. Tutkimusten mukaan myös lamellihirsiseinä (massiivihirsiseinän ohella) toimii kosteusteknisesti varmasti sekä kesähelteellä että pakkasella, koska liimasaumat läpäisevät vesihöyryä tarvittaessa. Hirsitalon ja -huvilan rakentaminen onkin siten kosteusteknisesti turvallinen valinta.

Lisäksi hirsitalon ja -huvilan tunnelma on rento ja rauhoittava. Tutkimuksessa on osoitettu, että puupinnat tukevat tervehtymistä, vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sisätilojen puupinnat rauhoittavat elimistöä, alentavat verenpainetta ja sydämen sykettä. Rakennusmateriaalina puu on lämmin, kodikas ja rauhoittava.