Hirsi tarjoaa vaihtoehtoja niin itsenäiselle rakentajalle kuin vaivatonta ratkaisua etsivälle – oman elämäntilanteen mukaan.

Omakotitalon hankinta ja rakentaminen ovat elämän suurimpia päätöksiä ja isoimpia hankintoja. Tilanteeseen vaikuttavat merkittävästi erilaiset elämänvaiheet ja yhä monimuotoisemmaksi käyvä työelämä.

Useimmat suomalaiset haaveilevat edelleen omasta kodista, olipa kyseessä sitten sinkku, lapsiperhe, pariskunta, tai uusperhe. Suunnitelmissa ei aina ole hirsinen omakotitalo, vaan yhtä hyvin arjessa voi olla sopiva hetki toteuttaa pitkäaikainen haave hirrestä rakennetusta loma-asunnosta.

Puurakentaminen on ollut esillä niin kotimaassa kuin maailmalla. Hirsikoti on säilyttänyt vetovoimaisuutensa ja nostanut tasaisesti suosiotaan viimeiset kymmenen vuotta. Kuluvana vuonna arviolta joka neljäs omakotitalo rakennetaan jo hirrestä. Materiaalin ekologisuus, luonnollisuus ja luonnonmukaisuus, terveyteen liittyvät hyödyt, tyylikkyys ja ajattomuus kiinnostavat eri puolilla maata. Myös urbaaneissa ympäristöissä suositaan puuta materiaalina.

Omaa kotia etsivän on mahdollista valita itsenäisemmän rakentamisen ja muuttovalmiin hirsikodin väliltä. Jos nauttii enemmän omatoimisuudesta, on työkäsineiden pukeminen luonteva juttu. Mikäli aikaa eikä intoa riitä rakentamiseen, sopii muuttovalmisratkaisu luonnollisesti paremmin. Omakotitalon rakentamistavat voi periaatteessa jakaa kolmeen eri kategoriaan:

Kodinrakentajan näkökulma itse tekemiseen

Kuusamossa, Järvenpää-nimisellä alueella lammen rannalla, noin 4,5 kilometriä kaupungin keskustasta sijaitsee Heikin ja Mirjamin hirsinen ylpeydenaihe. Hiekkakankaiden personoimassa Koillismaan maisemassa olevan hirsikodin ikkunasta katsellessa silmä lepää.

Kesän kalenteriin on kaavailtu pihatöiden säntillistä toteuttamista, mutta muuten lopputulos on ollut valmiina jo tovin. Heikki Piirainen ja Mirjami Hietala asuttavat Rusko 150 -nimellä kulkevaa kokonaispinta-alaltaan 150-neliöistä mustahirsistä hirsitaloa.

Rakennusurakka on tuoreessa muistissa ja puhelimitse tavoitettu Heikki innostuu muistelemaan tarkemmin keskeisiä vaiheita oman kodin rakentamisen parista. Pariskunnan projekti käynnistyi konkreettisesti vuoden 2018 lopussa, jolloin Kuusamo Hirsitalojen kanssa sovittiin puuosatoimituksesta: toimitussisältö koostui hirsikehikosta, kattoristikoista ja vesikattomateriaalista.

– Tammikuussa 2019 ostimme tonttimme, maaliskuussa kaadoimme puut ja ajoimme ne tien varteen. Huhtikuun lopussa tuli kaivinkone tontille, jolloin alkoi pohjatöiden ja perustusten tekeminen, Heikki aloittaa esittelyn.

Heidän hirsitalomallinsa toimitussisältö soveltuu hänen mielestään hyvin tekevälle ihmiselle, joka tietää rakentamisesta jotakin. Heikin ja Mirjamin hirsikoti on toteutettu kunnioittaen perinteistä hirsitalorakentamista. Omakotitalossa ei ole paljon työllistäviä kulmia ja nurkkia ja katot ovat hyvin selkeät.

– Meidän talossamme on niin sanotusti kuusi kulmaa. Ja yksinkertainen pohjaratkaisu mahdollistaa myös järkevät sisäpuoliset tilaratkaisut, Heikki alleviivaa.

Oma erikoistiimi

Heikki valitsi vaimonsa Mirjamin kanssa omatoimiseen rakentamiseen soveltuvan talopaketin, sillä Heikki on valmistunut kirvesmieheksi. Keskeisiä käsipareja ja osaamista urakkaan valikoitui luontevasti myös lähipiiristä: hänen isänsä on ollut ikänsä kirvesmies. Heikin veli taas on ammatiltaan rakennusinsinööri, joten vastaava työnjohtajakin vaadittavalla pätevyydellä löytyi rakentamiseen muitta mutkitta.

Mitä enemmän rakentaa itse, sen paremmin talonsa tuntee. Talonrakentamiseen ikään kuin kasvaa mukaan ja perushuoltojenkin tekeminen on helpompaa. Kuvat: Mirjami Hietala / @kohtakotona

– Vedin rakennusprojektin etenemistä käytännössä ja huolehdin aikatauluista, mutta veljeni kävi totta kai suorittamassa kaikki viralliset tarkastukset, mitkä rakentamisen aikana kuuluu ja täytyy tehdä.

Heikki sanoo omaksi vahvuudekseen niin kutsutun ”raa’an” rakentamisen, mutta nostaa esiin vaimonsa Mirjamin keskeisen panoksen etenkin sisustuksessa, värimaailmassa materiaalivalinnoissa ja kodin tilaratkaisuissa.

– Hänellä oli hyvin paljon visioita valmiina, että mitä meillä kodin sisustukseen voisi tulla ja värimaailmakin oli pitkälle mietittynä ennakolta. Yhdessä sitten päätimme, mitä hankitaan ja toteutetaan.

– Mielestäni toimimme rakentamisen aikana hyvin tiiminä. Päätökset tehtiin yhdessä, mutta molemmilla oli myös omat luontevat osaamisalueensa, Heikki summaa.

Homma maalissa

Koko rakennusprojektin upein ja ylpeinkin tilaisuus koitti viime vuoden lopussa juuri ennen joulun ajan pyhiä, kun pariskunnan hirsikotiin tehtiin käyttöönottokatselmus. Koko perheelle oli äärimmäisen hieno hetki, kun taloon päästiin joulukuussa muuttamaan.

– Tämä on itse tehty. Olemme saaneet päättää kaikki materiaalit ja käytännössä kotimme on suunniteltukin itse. Tämä ei ole kenenkään muun tekemä.

Kuusamo Hirsitalot oli Heikille ja Mirjamille mieluinen yhteistyökumppani. Yrityksestä jäi kaikin puolin positiivinen kuva: toimitukset tulivat ajallaan ja materiaali oli korkealaatuista.

– Halusimme myös tunnetun, paikallisen ja kotimaisen toimijan. Lisäksi Kuusamo Hirsitalojen puunhankinta-alueella kasvava puu on rakentajien suosiossa syystä.

Tuleva kesäkausi sujuu näiltä kuusamolaisilta vahvasti piha- ja viherrakentamisen parissa, joka sekin nojaa Heikin ja Mirjamin tyyliin itsenäisyyteen. Pariskunnalla ei esimerkiksi ole varsinaista ammattilaisen tekemää pihasuunnitelmaa.

– Olemme hakeneet vinkkejä ja ajatuksia, joiden pohjalta lähdetään toteuttamaan piha-aluettamme. Katsotaan, mihin budjetti riittää ja mitä pystymme laittamaan.

Heikki suosittelee heidän tapaansa rakentaa talo sellaiselle ihmiselle, joka haluaa muuttaa ja päättää asioista enemmän kuin muuttovalmiiseen kotiin tuleva. Hänen mielestään kaikista olennaisinta on arvioida realistisesti omiin resursseihin liittyvät tekijät.

– Kannattaa asennoitua siihen malliin, että omatoimirakentaminen vie käytännössä lähes kaiken vapaa-ajan. Itsekin rakensin oman päivätyön ohessa omalla vapaa-ajalla. Joskus päivä alkoi aamuseitsemältä ja lopetimme esimerkiksi viideltä tai yhdeksältä illalla. Se kuinka paljon aikaa projektin läpiviemiseen menee, riippuu rakentajasta ja omasta ajankäytöstä, Heikki vinkkaa.

Faktat: Hirsitalo Rusko 150

Hirsitalo_Rusko_150_1.

Hirsitalo Rusko 150

• Kerrokset: 1
• Kerrosala: 150 m²
• Makuuhuoneet: 3

Katso lisää

hirsitalo hirsitalopaketti rusko
Rusko 150 olohuoneen isoista ikkunoista avautuva näkymä.

Erilaisia ratkaisuja hirsikotia ja vaivattomuutta etsivälle

Rakennusmarkkinoilla on ollut jo pitkään havaittavissa siirtymää pelkästä pakettikaupasta kohti palveluliiketoimintaa. Markkinoilla on tarjolla yhä enemmän vaihtoehtoja ostaa rakentaminen suoraan talotehtailta tai erilliseltä urakoitsijalta.

Mikäli rakentamiseen ei ole aika- eikä taitoresursseja, on perinteinen vuosikymmenien aikana hioutunut malli yksi vaihtoehto: asiakas ostaa puuosatoimituksen hirsitalotehtaalta ja sopii rakennusurakoitsijan kanssa oman sopimuksen varsinaisesta rakentamisesta. Erillisen urakoitsijan ottaminen mahdollistaa monen rakennuttajan kilpailuttamisen – se tuo kustannussäästöä sekä usein yli vuoden kestävän projektin kannalta tärkeän mahdollisuuden tutustua tulevaan urakoitsijaan jo ennalta. Rakentaminen sujuu paljon mukavammissa merkeissä, kun henkilökemiat kohtaavat.

Erillisen urakoitsijan kanssa rakentamisessa valttina ovat myös urakkasopimuksen laajuudesta sekä aikatauluista sopiminen tapauskohtaisesti. Halutessasi oman käden jäljen näkyviin, voi urakoitsija esimerkiksi pystyttää hirsikehikon sekä rakentaa yläpohjan säältä suojaan -vaiheeseen. Tämän jälkeen sinä pääset jatkamaan rakentamista.

Avaimet käteen

Arki voi olla niin hektistä, että aikaa ei välttämättä ole rakentamiseen, vaan halutaan valmis talopaketti laajalla toimitussisällöllä. Teitpä sopimuksen erillisen urakoitsijan kanssa täysin valmiiksi asti tehdystä kodista tai ostitpa talotehtaalta ”avaimet käteen”, ”muuttovalmis”, ”elementtikoti” tai jonkin vastaavan – ne tarjoavat oivallisia ratkaisuja sellaiselle omaa talohankintaa suunnittelevalle, joka etsii vaivattomuutta, ei koe rakentamista millään tavalla mielekkääksi tai ei omaa rakentamisesta yhtään kokemusta. Rakentaminen ei ole kaikkien juttu, eikä siitä tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Katso blogiartikkeli ”avaimet käteen”-aiheesta: ”Tämän helpommaksi et rakentamista enää saa”.

Loppujen lopuksi kaikki tavat ovat aivan yhtä päteviä valintoja. Hirsi tarjoaa upeita ja monipuolisia vaihtoehtoja – sinä tiedät, mikä sopii omaan tilanteeseesi kaikista parhaiten.

Muista vastaava työnjohtaja

Oli mikä vaihtoehto tahansa sopiva juuri sinulle on tärkeää muistaa, että toimitussisällöt vaihtelevat paljon eri talotehtaiden kesken. Talopakettien vertailussa, rakentamisen edistymisessä sekä hyvästä laadusta kiinni pitämisessä on vastaavalla työnjohtajalla tärkeä rooli. Rakentamisen yksi merkittävimmistä päätöksistä onkin palkata itselle edunvalvoja: vastaava työnjohtaja.

”Mitä aiemmin löydät pääsuunnittelijan/vastaavan työjohtajan mukaan projektiisi, niin sen parempi. Varsinkin siinä tilanteessa, kun talopaketteja ja rakentamisvaiheen eri toimituksia ja urakkaosuuksia kilpailutetaan ja vertaillaan, niin ammattilaisen mukana olo on tarpeellinen, ja joka varmasti mukana olollaan jo tässä vaiheessa kyllä palkkansa tienaa”, kertoo Kuusamo Hirsitalojen Liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen.

Palvelujen ja toimitussisältöjen osalta kannattaa siis käyttää aikaa ja tarkkuutta sopimusten läpikäymiseen vastaavan työnjohtajan kanssa. Rakennustoimialalla on nimittäin paljon eri laajuisia ja sisältöisiä ratkaisuja tarjolla.

LUE RAKENTAMISEN KOLME TAPAA – BLOGISARJAN MUUT OSAT

HIRSISIIN KOTIUNELMIIN SUOSITTELEMME