Muuttovalmis hirsitalo on huolettomuutta etsivälle rakentajalle sopiva valinta. Avaimet käteen -ratkaisu tekee omakotitalorakentajan hirsiunelmasta totta.

Käymme tässä artikkelissa läpi avaimet käteen -rakentamistapaa. Vesa Lainio päätyi toteuttamaan oman yksilöllisen hirsikotinsa kiireellisen arjen.

Tavoitan raumalaisen Vesa Lainion puhelimesta hänen vapaapäivänään. Uuden hirsikodin rakennuttanut remontointi- ja sisustusyrittäjä on ulkoilemassa Unajan kylän lähireiteillä. Sattumoisin ja onneksi lenkki on luonteeltaan rauhallisesti sykettä nostattava, joten Vesalla on aikaa jutustella rakennusprojektistaan satakuntalaisessa luonnossa.

Hänen ja Minna-vaimon hirsinen talo on valmistunut käytännössä valmiiksi viime kesänä. Kyseessä on kokonaispinta-alaltaan 218-neliöinen kaksikerroksinen hirsitalo, joka toteutettiin avaimet käteen -ratkaisuna. Lainioiden yksilöllisen hirsitalon suunnittelu on Satakunnan- ja Pirkanmaanalueen Kuusamo-myyjän, ”luonnoslinkonakin” tunnetun, Jaakko Parkkilan käsialaa.

– Pyysimme esitteet kolmelta talotoimittajalta, mutta oman Kuusamo-myyjämme kanssa pääsimme nopeasti talohaaveissamme päätöksentekoon. Valinta oli oikeastaan aika selvä peli heti ensimmäiseltä istumalta, Vesa muistelee alkuvaiheita.

– Viimeiset maalaustyöt hirsikotiimme tehdään ensi kesänä, kuten myös pihan viimeistelyyn liittyvät työt, hän jatkaa.

Lainioiden hirsikoti lepää ympäristöönsä sulautuen metsäisessä maisemassa.

Historiallisesta puutalosta uuteen hirsikotiin

Hirsinen koti oli kaiken kaikkiaan hyvinkin luonteva valinta ja itse asiassa jatkumoa Lainioiden tyylille, sillä he olivat aikaisemmin asuneet Rauman keskustassa vuonna 1749 rakennetussa puutalossa. Tämä kulttuurihistoriallisesti arvokas ja juuri idyllisistä puutaloistaan kuuluisa Vanha Rauma -kaupunginosa on valittu UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

Alun perin Vesakin harkitsi, että hän olisi tehnyt rakentamisen osalta enemmän itse, ja mietti hirsitaloaan säältä suojaan -vaiheeseen asti, josta hän jatkaisi eteenpäin. Mutta rakentamisprojektin edetessä kokeneen rakennuspalveluyrityksen kanssa sovittiin, että he tekevät hirsikodin muuttovalmiiksi asti. Vesa on tyytyväinen päätökseensä.

– Suosittelen tällaista lämpimästi ihan kaikille niille, jotka etsivät mahdollisimman helppoa rakennusprojektia. Tämmöisen talon tekemisessä on kuitenkin paljon asioita, jotka pitää oikeasti tietää, kuinka ne tehdään. Jollet ole ikinä ollut alalla, et voi tietää niitä asioita, Vesa pohtii.

Vesakaan ei kuitenkaan malttanut olla osallistumatta jollakin tasolla rakentamiseen, joten vapaapäivinään hänkin oli mieluusti omien sanojensa mukaan apupoikana tontilla erilaisissa avustavissa tehtävissä.

Tulevana kesänä tontilla tehdään vielä viherrakentamiseen liittyvää viimeistelyä.

Erillinen hirsisauna pihapiirissä

Lainioille hirsikodin lisäksi on erityisen tärkeää tontti, missä heidän hirsitalonsa sijaitsee. Kallion laella, peltoaukean päässä olevan hirsikodin ikkunoista kelpaa nimittäin maisemia ihastella. Ideana on muutenkin säilyttää materiaalivalinnoissa mahdollisimman luonnollisesti ympäristöönsä sulautuva kokonaisuus.

– Piha-alueelle on tulossa ensi kesänä muun muassa kunttaa, joitakin kukkaistutuksia ja kulkuväylille sepeliä, Vesa listaa tulevia viherrakentamiseen liittyviä yksityiskohtia.

Unajan kylän ja Lainioiden kodin sijainti on muutenkin ideaali, sillä vaikka ollaankin ikään kuin maalaismaisemassa, Rauman keskustan palvelut ovat noin viidentoista minuutin matkan päässä. Hyvät ulkoilureitit ovatkin Lainioiden kannalta merkittävässä roolissa, sillä taloa asuttaa kuusi nelijalkaista lemmikkiä: kolme koiraa ja kolme kissaa.

Eräs Lainioiden pariskunnan hirsikotiin liittyvä valloittava yksityiskohta löytyy pihapiiristä, sillä heillä on siellä erillinen sauna, joka lämpiää ympäri vuoden. Pulpettikattoinen Halme 25 -hirsisauna löytyi helposti Kuusamo Hirsitalojen hirsisaunamallistosta ja on pinta-alaltaan nimensä mukaisesti 25-neliöinen.

Pihalta löytyvä erillinen hirsisauna on ahkerassa käytössä ympäri vuoden. 25-neliöinen pulpettikattoinen hirsisauna on mallinimeltään Halme 25.

Hauskana kuriositeettina kerrottakoon, että Golfin peluu ei ollut aikaisemmin kuulunut Vesan tai Minnankaan harrastuksiin, mutta viime kesänä he kokeilivat ensimmäisen kerran hieman pelaamista. Laji ei kuitenkaan jäänyt ainoastaan kertaluonteiseksi kokeiluksi, vaan sittemmin saunan edessä olevaan suurempaan terassiin on tehty varta vasten upotuksena kaksi puttikuppia – taitojen hiomiseksi totta kai.

– Ostin ystävältä kaksi puttimailaakin, joten tässä omallakin tontilla on nyt mahdollisuudet pieneen kesäpelailuun, Vesa nauraa.

Hirsisauna Halme 25:n eteen on tehty pieni harjoitusalue puttaamiseen.

Lainioiden yksilölliseen hirsikotiin voi tutustua myös virtuaaliesittelyn avulla. Ihastu ja inspiroidu hirrestä materiaalina upeiden esittelyiden mukana.

Lainioiden kaksikerroksisen hirsikodin kokonaispinta-ala on 218 neliömetriä.

Muuttovalmiita hirsiunelmia

Omakotitalon rakentamistavat on luonteva jaotella kolmeen erilaiseen vaihtoehtoon:

– Ihmiset ovat tänä päivänä kiireisiä ja monella on työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen lisäksi runsaasti muitakin asioita huolehdittavanaan, joten omat rakennustaidot tai yksinkertaisesti kiinnostus eivät välttämättä riitä talonrakennusprojektin läpiviemiseen kaiken muun ohessa. Siksi on hyvä, että tarjolla on erilaisia ratkaisuja erilaisiin elämäntilanteisiin, Liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen Kuusamo Hirsitaloista muistuttaa.

Täysin ilman päätösten tekemistä ei missään rakennustavassa pääse, sillä rakennuslupa-asiat, tontin liittymäasiat ja tontin maatyöt vaativat paneutumista ja päätöksiä. Omaa kotia rakentavalle hoidettavien asioiden lista on kuitenkin avaimet käteen -tavassa huomattavasti lyhyempi.

Ihastu ja inspiroidu Lainioiden hirsikodista virtuaaliesittelyn avulla

Kuusamo Hirsitalot: Hirsikoti 218m²

Kuusamo Hirsitalot: Saunamökki Halme 25 m²

Hirsisiin kotiunelmiin suosittelemme

Ota yhteyttä alueesi Kuusamo-myyjään ja kysy lisätietoja vaihtoehdoista

Mielenkiintoista asiaa hirsirakentamisesta

Tutustu aikaisimpiin rakennusartikkeleihimme:

Vieraskynä: Pihkassa puuhun osa 3 – Hirsirakentaminen – helppoa vai vaikeaa?

Muihin hirsisiin haaveisiin

Tutustu hirsitaloihimme

Oman hirsisaunan löylyihin?

Hirsiset loma-asunnot