Reilusti neliöitä ja runsaasti istumapaikkoja. Niitä löytyy Tähtisen nuoren pariskunnan loppuelämää varten rakennetussa talossa.

12 hengen ruokapöytä ja nelimetrinen sohva mahtuvat vaivatta Melina ja Tino Tähtisen talon olohuoneeseen. 174 huoneistoneliötä tarjoaa tilaa ja kun ne vielä on käytetty harkiten, koti paitsi näyttää myös tuntuu kookkaalta. Viime kesänä avioitunut pariskunta asuu toistaiseksi kahdestaan. Asukasmäärä kasvaa jo kesäkuussa, kun Melinan vatsasta sukeltaa esiin poikavauva. Ajatuksissa on kasvattaa perheen päälukua esikoispojan jälkeenkin. Lastenhuoneita kyllä riittää.

Tino on syntyisin Mynämäen rauhalliselta Karjalan kylältä. Sieltä löytyvään maalaisidylliin oli Raisiossa varttuneen Melinankin helppo ihastua. Loppuelämän yhteinen koti päätettiin rakentaa sinne, kun tonttikin löytyi helposti tutun kautta. Tähtiset olivat valmiita taloprojektiin nuorina, reilusti alle kolmikymppisinä. Talo valmistui viime juhannukseksi ja työmaalta kantautuvien äänien tauottua tontilla on ääreishiljaista. Terassilla istuessa korviin ei kantaudu edes liikenteen vähäisiä ääniä. Joku kyläläinen saattaa joskus kurvailla ison tontin reunassa kiemurtelevaa hiekkatietä.

Avaran oleskelutilan päädyssä on keittiö, jossa on mustat kaapistot. Saareke rajaa keittiön ruokailutilasta. Ruokailupöydän ääressä on tilaa 12 ruokailijalle. Olohuoneen iso kulmasohva on mitoitettu myös niin, että vieraille on istumatilaa.
Ruokapöydässä on vierasvaraa. Melinan ja Tinon koti on suunniteltu ja sisustettu isoja vierasryhmiä varten. Sukulaisia ja ystäviä käy usein ja paljon visiitillä.

Uudesta kodista Melinalla ja Tinolla oli yhdenmukaiset odotukset. Rakentaa haluttiin ehdottomasti hirsitalo. Sen valintaan vaikutti niin järki- kuin tunnesyyt. Suomalaisesta puusta rakennettava hirsitalo on ekologinen ja hengittävät seinät tekevät asumisesta terveellistä ja miellyttävää. Niin Melinan kuin Tinon mielestä hirsitalon ulkonäkö on tyylikäs, suorastaan kaunis. Hirsitalot ovat tuttuja myös Tinon työn kautta. Hänen yrityksensä Rakennuspalvelu Tähtinen Oy rakentaa pääasiassa hirsisiä omakotitaloja.

Puuosatoimittajaksi projektiin valittiin Kuusamo Hirsitalot. Seinät ovat 202 modernin mallista lamellihirttä. Perusajatus yhden kerroksen L-muotoisesta talosta löytyi kuusamolaisen hirsivalmistajan mallikirjasta, mutta pohjaratkaisun pariskunta suunnitteli pikkutarkasti itse. Asuminen on jo kokemuksen kautta todettu käytännölliseksi ja kookas keittiö-olohuone riittävän tilavaksi. Mynämäellä asuu paljon Melinan ja Tinon sukulaisia ja ystäviä. Heihin ollaan tiiviisti yhteydessä ja viimeistään viikonloppuisin kaikki ruokapöydän ympäriltä löytyvät 12 tuolia ovat käytössä. Myös kulmasohva mitoitettiin isoa vierasjoukkoa ajatellen.

Oleskelutilan vaalean harmaa iso kulmasohva rajaa oleskelutilan ruokailutilasta. Rimakatto vangitsee katseen.
Melinan ja Tinon kodista löytyy reilusti neliöitä ja runsaasti istumapaikkoja.

Sisustuksessa on rauhoittava värimaailma

Talossa on neljä tilavaa makuuhuonetta. Päämakuuhuoneen yhteydessä on lähes kahdeksanneliöinen vaatehuone. Saunasiivestä löytyy vielä yksi erillishuone, joka alunperin suunniteltiin takkahuoneeksi. Tulisija muurattiin kuitenkin olohuoneen kulmaan ja takkahuone nimitettiin vilvoittelutilaksi. Talviaikana siellä viihdytään löylyttelyn jälkeen vaikka koko loppuilta. Kesäiltoina saunasta vilahtaa yhtä helposti kodinhoitohuoneen kautta terassille. Siellä riittää tilaa niin ruokailu- kuin oleskeluhetkiin sekä poreammeiluun. Ammeen vesi kuumennetaan maalämmöllä.

Sisustusvalintojen tekeminen isoon taloon on ollut työläs urakka. Kaikki hankinnat kilpailutettiin, mikä osaltaan kasvatti työmäärää. Lopputuloksena on harmoninen kokonaisuus ja lämmin värimaailma.

Keittiön mustat kaapistot luovat kontrastia muuten vaaleaan sisustukseen. Makuuhuoneen hirsiseinät on käsitelty luonnollisen väriseksi. Sängyn päällä on iso makramee-teos.
Kotiin valittiin musta saarekekeittiö, jossa saareke on kokonaan vapaata lasku- ja työskentelytilaa. Säilytystilaa on todella paljon niin yläkaapeissa kuin sivuseinän korkeissa komeroissa. Makuuhuoneet ovat yhtä lukuunottamatta yli 10-neliöisiä ja kuvassa näkyvän päämakuuhuoneen kyljessä on reilu walk-in-closet.

Talon ulkoväristä haluttiin tumma. Sävyksi valittiin tumman harmaa kuultava puunsuoja. Sisustuksessa ei pelätty mustaakaan, vaikka yleisilme on vaalea – ei kuitenkaan valkoinen. Turun Puustelli-myymälästä hankittiin mustat keittiökalusteet. Keittiö on kooltaan kookas ja pitkä saareke on kokonaisuudessaan lasku- ja työskentelytilaa. Vesipiste ja liesi on sijoitettu seinänvierustalle. Pitkä ruokapöytä on Tinon käsialaa, kun mieleistä, riittävän suurta kalustetta ei kaupasta löydetty.

Hirsiseinät on vahattu sisäpinnoilta hennon vaaleaksi. Vilvoitteluhuoneen seinässä on kelon väristä liimahirsipaneelia. Lattiat ovat keskiruskeaa vinyylilankkua. Olohuoneen vino katto on aina näyttävää rimaa. Muiden huoneiden katoissa on valkoinen mdf-panelointi.

Isolla terassilla on poreallas, ruokailupöytä sekä sohvaryhmä istuskelua varten.
Suojaisalla terassilla on reilusti tilaa. Siellä vietettyä aikaa eivät ulkopuoliset tekijät häiritse, korviin kantautuu vain lintujen livertelyä.

Kalustus on kodikas. Lattioilta löytyy kotikutoisia mattoja. Melinan ja Tinon sängyn päälle on ripustettu kookas makramee. Kesäkuussa syntyvän lapsen tulevasta huoneestakin löytyy jo ensimmäiset kalusteet. Niistä ihanin on Tinon papalle kuulunut, kauniisti patinoitunut nojatuoli.

Saunan seinät ja katot on käsitelty tummanruskeaksi. Suihkutiloissa on vaalean harmaa värimaailma. Myös kodinhoitohuoneen kaapit ovat vaalean harmaat.
Sauna lämpiää usein vieraiden kanssa iltaa istuessa. Ikkunasta avautuvat komeat peltomaisemat. Pesutiloissa on tyylikkäät marmorikuosiset laatat. Ne löytyvät myös saunamaailman viereen sijoitetun kodinhoitohuoneen välitilasta.

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 3/2023. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Lisää inspiraatiota omaan hirsikotiprojektiin