Pienet asunnot ja pientalot houkuttelevat yhä useampaa suomalaista. Kuusamo Hirsitalojen mallistosta löytyy sopivia kohteita pienestä hirsikodista haaveilevalle.

Tällä hetkellä asumisväljyys on Suomessa noin nelisenkymmentä asuinneliötä henkilöä kohti, pääkaupunkiseudulla hieman niukemmin. Pientalotateollisuuden tekemän Asumistoivetutkimuksen  mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi kuitenkin asua omakotitalossa ja erityisesti pientaloalueilla lähellä keskustaa.

Ottaen huomioon asumistoiveet sekä rakentamisen keskittymisen kasvukeskuksiin, joissa pääosin yksityisille on saatavilla vain pienempiä lohkottuja tontteja vanhoista omakotitaloalueista, ei ole yllättävää että pientalojen kysyntä on ollut tasaisesti nousussa vuosien ajan. Tässä artikkelissa tulemme kertomaan miksi hirsitalo on yksi luontevimmista rakentamisvaihtoehdoista näille aluille.

Pieni hirsitalo voi löytyä loma-asuntomallistosta

Pääkaupunkiseudulla pienempien asuinneliöiden puolesta puhuvat myös tonttien koot. Kuusamo Hirsitalojen tyypillisimmät omakotitalokohteet pääkaupunkiseudulla ovat 100 neliöstä 130 neliöön, mutta kysyntä ja mielenkiinto entistä pienempiä taloja kohtaan on koko ajan lisääntynyt. Uudellamaalla Kuusamo-myyjänä toimivalle Nikolaus Määtälle pientalokyselyt on tullut tutuksi.

Pienen hirsitalon olohuoneen isot ikkunat antavat valoa tilaan. Ikkunoiden edessä on sohva, jossa ihminen lukee kirjaa.
87 neliöinen hirsitalo Järvikarhu on moderni ja persoonallinen pieni hirsitalomalli.

– Pääosin uudet tontit ovat pääkaupunkiseudulla pieniä, mutta niiden tehokkuusluku on kuitenkin kohtuullisen suuri. Rakennusmaan hinta ohjaa koko ajan yhä tehokkaampaan rakentamiseen, jolloin pieni hirsitalo nähdään houkuttelevana vaihtoehtona, Määttä toteaa.

– Talomallistomme vakiomalleista pienin asuinkäyttöön suunniteltu hirsitalo on kooltaan 75 neliötä, mutta pienemmästä hirsikodista kiinnostuneille yksi mahdollisuus on muokata loma-asuntomallistostamme sopiva vaihtoehto asuinkäyttöön sopivaksi kodiksi.

– Kuusamo Hirsitalojen pienimmät loma-asuntomallit ovat 32 neliöisiä, mutta toimivaan pienkotiin suosittelemme kuitenkin hieman enemmän asuinneliöitä, jotta kaikki vakituisen asumisen tarpeet saadaan pienkotiin sisällytettyä. Loma-asunnosta pienkodiksi muokatessa rakenteet täytyy tällöin suunnitella ja tehdä rakennus- ja energiamääräykset huomioiden. Myös kaavamääräykset vaikuttavat olennaisesti rakennushankkeen toteutukseen ja ne tulee tarkistaa heti rakennushanketta suunniteltaessa.

– Käytännössä isoimpia muutoksia loma-asunnon muuttamisesta asuinkäyttöön on huolellinen tilasuunnittelu sekä rakenteiden päivittäminen vastaamaan vakituisen asumisen vaatimuksia. Huomioitavia muuttujia on energiatehokkuusvaatimukset, esimerkiksi ikkunoiden ja ulko-ovien U-arvot sekä eristemäärät. Lisäksi on huomioitava riittävät huonekorkeudet sekä mitoitus- ja esteettömyysvaatimukset, Määttä toteaa.

Hirsihuvila Nuunan terassi, jossa seisoo kaksi ihmistä.
Gunnarin pariskunta rakennutti hirsihuvila Nuunan pysyväksi kodikseen.

Muokattavuus antaa tilaa omalle kädenjäljelle

Myös Kuusamo Hirsitalojen mallistomallit ovat muutenkin muokattavissa omia tarpeita ja toiveita vastaaviksi.

– Jokainen toimittamamme rakennus on asiakkaan näköinen ja yksilöllisesti toteutettu asiakkaan tarpeita tarkkaan kuunnellen. Oli lähtökohtana sitten oma mallimme tai asiakkaan kuvien perusteella toteutettu kohde.

Valtaosa Kuusamo Hirsitalojen asiakkaista tiedostaa etukäteen, että hirsimalliston kohteisiin on mahdollista tehdä yksilöllisiä muutoksia.

– Muokattavuuden mittakaava on kuitenkin monelle positiivinen yllätys. Joku asiakkaista sanoikin, että vaihtoehtoja on niin paljon, että mieleen tulee jopa liikaa ajatuksia, naurahtaa Määttä.

Kuusamo Hirsitalojen malleihin voi tehdä toivomiaan muutoksia oikeastaan laidasta laitaan – suurentaa ikkunoita, siirtää väliseinien paikkoja, muuttaa huonejärjestystä tai kattomuotoja. Jokainen toimitettu hirsikoti on siis omannäköisensä yksilö. Kuusamo Hirsitaloilla onkin pohdittu, että tuskin koskaan on toimitettu kahta täysin samanlaista hirsirakennusta. Esimerkiksi saman talomallin voi toteuttaa hyvin perinteisen näköisenä tai erilaisilla teknisillä ratkaisuilla hyvinkin modernina toteutuksena.

Pieni hirsitalo kuvattuna ulkoa.
Tämä hirsikoti rakennettiin puutalovaltaiselle alueelle. Alueen perinteistä henkeä luotiin sisääntulon avokuistilla, jyrkällä harjakatolla, yläkerran ikkunalyhdyllä sekä ikkunaristikoilla.

Pieni hirsitalo hurmaa Helsingin Puistolassa

Yksi pienimmistä Kuusamo Hirsitalojen toimittamista kaksikerroksisista kodeista löytyy Helsingin Puistolasta. Kuten usein pääkaupunkiseudulla, tässäkin kohteessa talon kokoa rajoitti ennen kaikkea pieni tontti.

– Talon omistaja oli suunnitteluvaiheessa miettinyt yksityiskohdat todella nerokkaasti, ja tavoitteena oli saada kaikki tila hyötykäyttöön ja välttää hukkaneliöitä, kertoo Määttä ja nostaa esimerkiksi porrasaskelmiin rakennetut lisäsäilytystilat.

Yksityiskohtana kuvattu pienen hirsikodin portaat joiden askelmiin on tehty kenkäsäilytystila.
Pienessä kodissa tilaratkaisut vaativat monesti oivalluksia. Tässä kodissa portaat on teetätetty puusepällä mittatilaustyönä.

– Tässä kohteessa piti edetä poikkeuksellisen nopealla aikataululla ja koska asiakkaalla oli jo rakennuslupa olemassa, oli materiaalit tontilla kahdessa kuukaudessa ensikontaktista. Lienee sanomattakin selvää, että asiakas oli äärimmäisen tyytyväinen, Määttä kertoo.

Tutustu Puistolan pieneen hirsikotiin videoesittelyn avulla!

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Hirren ekologisuus ja energiatehokkuus yllättävät

Määttä muistuttaa myös hirren erinomaisista ominaisuuksista, jotka kannattaa ottaa huomioon uutta kotia suunniteltaessa – oli haaveissa sitten isompi tai pienempi omakotitalo.

– Hirsi on turvallinen, yksiaineinen materiaali, joka on äärimmäisen ekologinen ja energiatehokas. Hirsikodin rakentamisen nopeus on monelle yllätys. Hirsitalon pystytys ”säältä suojaan” voi tapahtua jopa muutamassa viikossa, mikä tulee kustannusetuna muuhun rakentamiseen verrattuna, toteaa Määttä.

– Moni ei tule ajatelleeksi, miten tiiviitä hirsirakennukset oikeasti ovat. Hirsitalot ovat tänä päivänä energiatehokkaita, jonka mahdollistaa hirsien työstötarkkuus sekä teknisesti toimivat saumaeristeratkaisut. Kun hirret, ikkunat, ulko-ovet ja kaikki höyrynsulut on asennettu huolellisesti, saadaan hirsitalosta erittäin ilmatiivis.

Pieni hirsitalo myös muuttuu moneksi erilaisilla rakenteellisilla ratkaisuilla. Yksilöllisillä muokkauksilla hirsitalosta saadaan perinteisen näköinen rakennus tai vastaavasti hyvinkin moderni.

Pieni hirsitalomalleja

Hirsitalo Enola 75 on yhden makuuhuoneen pieni hirsikoti. Kodista löytyy kaikki tarpeellinen ja neliöt käytetään tehokkaasti hyödyksi.

Pieni hirsitalo Tyyni 82 on ajattoman tyylikäs kahden makuuhuoneen hirsikoti. Moderni muotokieli sopii hyvin myös kaupunkiin.

Hirsihuvila Pesä 67 taipuu myös pieneksi hirsikodiksi. Ota yhteyttä Kuusamo-myyjään!

Lukuvinkkejä hirrentuoksuisiin kotiunelmiin

Ekologinen rakentaminen: tutustu hirsitaloihimme

Hirsiset loma-asunnot

Lue laajempi Kotola 105 tarina tästä.

Ota yhteyttä alueesi Kuusamo-myyjään

Ota yhteyttä alueellasi toimivaan Kuusamo-myyjään!