Villa Hiisi -hirsikodin rakentajapariskunta teki 54 viikossa unelmasta totta: rakennutti unelmien kodin. Kirjoituksessa Johanna ja Henkka kertovat talonrakentamisen tärkeimmät vaiheet ja niiden keston, jotta tuleva rakentaja saa hahmotuksen omakotitalon rakentamisesta kokonaisuudessaan.

Meidän taloprojekti lähti liikkeellä yhtä lennokkaasti, kun maailman vallannut pandemia muutti jokaisen suomalaisen arjen. Lauantai-iltana syntyi idea tontin ostosta, sunnuntaina löytyi tontti, jossa tänään asumme, ja reilun viikon päästä laitettiin tontti varaukseen. Olimme toki haaveilleet omakotitalon rakentamisesta tulevaisuudessa, mutta emme pitäneet sitä konkreettisena vaihtoehtona – olivathan meidän työpaikat kahdessa eri kaupungissa 140 kilometrin päässä toisistaan.

Sopiva alue ja etätyön yleistyminen mahdollistavat meidän unelman toteutumisen. Vuodessa tehtiin tästä unelmasta totta. Se vaati hyvää yhteispeliä talotoimittajan ja urakoitsijan kanssa, tiukkaa aikataulutusta ja hyviä kumppaneita materiaalivalintojen sparraukseen. Se vaati myös meiltä rohkeutta hypätä isoon projektiin ja periksiantamatonta työntekoa pilke silmäkulmassa.

Sopivan tontin ja tontille sopivan Kuusamo Hirsitalojen Hiisi - talomallin löytyminen mahdollistivat nopean aloituksen.
Tästä se kaikki lähti. Oli löydetty mieleinen tontti ihanalta asuinalueelta luonnon läheltä. Enää piti löytää sopiva talo, ja Kuusamo Hirsitalojen Hiisi-mallista muokattiin meille ja kaavaan sopiva koti.

Talotoimittajan valinta

Omakotitalon rakentaminen alkaa talotoimittajan valinnasta. Jo tuona yllä mainittuna sunnuntai-iltana löysimme mielenkiintoisia puu- ja hirsitaloja ja otimme yhteyttä useampaan talotoimittajaan. Samaan aikaan tutustuimme talotoimittajien havainne- ja pohjakuviin eri talomalleista, ja meille alkoi hahmottua kotimme vaatimukset: avara ja kaksikerroksinen, useampi makuuhuone, kaksi erillistä wc:tä, kodinhoitohuone ja työhuone.

Kun vertailimme eri talomalleja, aloitimme budjetointi-excelin pyörittämisen, ja se on väsymättä pyörinyt siitä päivästä eteenpäin ja ollut tärkeä osa rakentamista. 😉 Budjetoinnista lisää edellisessä blogissa.

Aloitimme keskustelut muutamien talotoimittajan kanssa ja tapaamiset heidän kanssaan lisäsivät hahmotusta siitä, millainen talo sopii alueen kaavamääräyksiin, mitä erilaiset talovaihtoehdot maksavat ja mistä nuo kustannuselementit muodostuvat.

Tässä kohdin jokainen rakentaja joutuu myös tekemään valinnan siitä, millaisen talopaketin ostaa ja miten arvottaa oman vapaa-ajan: Kuinka paljon on valmis laittamaan omasta ajasta rakentamiseen ja kuinka paljon sitä aikaa rakentamiseen on todellisuudessa käytössä töiden jälkeen? Hankkeen kokonaiskesto riippuu siitä, valitseeko muuttovalmiin, sisustusvalmiin vai säältä suojaan ratkaisun.

Meille tärkeää oli myös se, että talossa arkkitehtuuriset yksityiskohdat yhdistyivät käytännöllisyyteen. Tällaisia olivat esimerkiksi talon julkisivun persoonalliset yksityiskohdat ja käytännön elämää helpottavat ratkaisut, kuten oma sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen.

Keittiön 3d-suunnitelmat sekä näytepalojen pyörittely on tärkeä osa sisustussuunnittelua.
Heti kun talokaupat oli tehty, lähdimme suunnittelemaan kotimme sisustusta, ja jo ennen juhannusta olimme tavanneet useita keittiövalmistajia ja heinäkuussa ostimme keittiö- ja wc-kalusteet Pohjanmaalta Amarillo-keittiöiltä.

 

Tältä näyttää meidän valmis keittiö. Tumma keittiö tuo kontrastia muuten vaaleaan hirsitaloomme, ja se tummat yksityiskohdat toistuvat takkaleivinuunissa, saunatiloissa ja yläkerran wc:ssä.

Rakentamisen lupaprosessi

Talopakettia ostettaessa Kuusamo Hirsitalojen myyjä piirsi meille aikajänteen, joka auttoi hahmottomaan, kuinka kauan rakentamisen lupaprosessi kestää ja milloin hirret voisivat saapua tontille. Lupaprosessin kesto vaihtelee viikoista useisiin kuukausiin, ja meidän kohdalla arvio lupaprosessin kestosta oli noin 2 kuukautta. On hyvä huomioida, että loma-aikoina käsittely saattaa viedä huomattavasti kauemmin.

Kesäkuussa 2020 teimme kaupat tontista sekä talosta ja sen jälkeen kilpailutimme maarakennustyöt ja teetimme maaperätutkimuksen. Rakentamisen aloittamisen siintäminen horisontissa varmisti sen, että kesälomalla olisi sopivasti paperihommia, jotta kaikki dokumentit saataisiin valmiiksi elokuulle, jolloin rakennusvalvonta palasi lomilta.

Rakennuslupahakemus etenee jouhevasti, kun kaikki dokumentit ovat mukana rakennuslupahakemusta jättäessä. Jokaisen paikkakunnan rakennusvalvonnan sivuilta löytyy tarkka kuvaus, mitä dokumentteja ja missä muodossa rakennusvalvontaan tulee toimittaa. Täältä voit lukea, mitä asiakirjoja omakotitalon rakennusluvan hakemiseen tarvitaan yleisellä tasolla.

Kalanruotoparketti muodostaa elävän kuvion lattiaan.
Ideasta todeksi. Ensimmäisessä kuvassa näkyy tamminen kalanruotoparketti myymälässä, ja seuraavissa paikalleen asennettuna. ATV Aninkaisten Tapetti ja Väri oli isona apuna meidän kodin sisustuksessa ja siellä tuli monta illansuuta vietettyä.

Usein pääsuunnittelija (voi olla myös vastaava työnjohtaja) laatii varsinaiset lupahakemusasiakirjat ja täyttää tarvittavat kaavakkeet. Tämä takaa sen, että mahdolliset puutteet tulevat ilmi jo ennen hakemuksen jättämistä. Rakennusluvan jättämisen jälkeen pääsuunnittelijan on hyvä seurata aktiivisesti lupaprosessin käsittelyä rakennusvalvonnassa, jotta mahdolliset puutteet tai korjaukset saadaan toimitettua rakennusvalvontaan mahdollisimman nopeasti, mikäli niitä tarvitaan.

Rakentamisen yhtenä tärkeänä virstanpylväänä on rakennusluvan saaminen. Heti luvan saatuamme ilmoitimme asiasta Kuusamoon. Poistimme hankintasopimuksessa olleet ehdot, minkä jälkeen saimme tehtaalta paluuviestinä hirsien toimitusviikon. Nyt meillä oli hyvä aikataulu ulkotöille.

Marimekon Lintukoto - tapetti koristaa kodinhoitohuoneessa yhtä seinää tuoden raikkaan yksityiskohdan huoneeseen.
Talon sisustusta suunnitellessa pitää nähdä iso kuva ja yksityiskohdat samaan aikaan. Päädyimme hillittyyn ja pelkistettyyn tyyliin, jossa jätimme kaikki ulkoseinät hirrelle ja panostimme valittuihin yksityiskohtiin, kuten Marimekon Lintukoto -tapettiin kodinhoitohuoneessa.

Omakotitalon ulkorakentaminen

Omakotitalon konkreettisin vaihe on ulkorakentaminen. Me pääsimme tähän vaiheeseen syyskuussa, kun tontilla alkoivat maatyöt. Maatyöt sujuivat parissa viikossa, ja sen jälkeen teetimme talon perustukset.

Maaperätutkimuksen tulokset ja suunnitteilla oleva rakennus vaikuttavat paljon siihen, tehdäänkö perustus maanvaraisesti vai paaluttamalla, ja sen takia maaperätutkimus kannattaa tehdä ajoissa. Perustuksen kustannukset vaihtelevat myös; yleisesti paaluttaminen on kalliimpaa kuin maanvaraisten perustusten teko, mutta on myös poikkeuksia, maaperästä ja sen muodoista riippuen.

Talomme tehtiin teräspaalutuksella, jonka päälle valettiin sokkeli ja ontelolaatat. Tämä vaihe kesti noin viikon verran. Perustusten jälkeen sateisena marraskuun iltapäivänä Kuusamo Hirsitalojen iso rekka toi hirret tontille, ja tämän jälkeen taloa päästiin pystyttämään. Alle viikossa talo oli harjakorkeudessa, joka oli toinen iso virstanpylväs rakentamisessa. Tämän jälkeen vuorossa oli ikkunoiden asennus ja Rakennuspalvelu Tähtisen työmiehet pääsivät lattiavalun kimppuun. Lattia pyrittiin valamaan mahdollisimman nopeasti, sillä oli tiedossa, että lattian kuivatus kestäisi tuohon vuoden aikaan useamman kuukauden, ja märkä talvi saattoi edelleen pidentää lattian kuivumisaikaa. Perusnyrkkisääntö 1 cm per viikko ei pätenyt ainakaan meidän kohteessa, vaan kuivuminen kesti kauemmin.

Lattian kuivumisen aikana tehtiin muita sisä- ja ulkotöitä sekä rakennettiin yläkerta valmiiksi.

Omakotitalon sisärakentaminen

Jos ostaa säältä suojaan talopaketin, talon rakentaminen sisältä alkaa tästä kohdin. Ulkorakentamisen aikana on pitänyt myös aloittaa sisämateriaalivalintojen tekeminen – tuo ehkä haastavin vaihe talonrakennuksessa monellakin tapaa; mikä miellyttää silmää, ei aina miellytä rahapussia. Entä mitkä materiaalit sopivat toistensa kanssa yhteen, kestävät kulutusta ja sopivat talon henkeen sekä kokonaisuuteen?

Tässä kohdin sisustamisen ja sisärakentamisen ammattilaisista on suuri apu. Se voi tarkoittaa sisustussuunnittelijan käyttöä, jota pk-seudulla käytetään joka toisessa talossa. Meillä asiantunteva sisustusliike, ATV Aninkaisten Tapetti ja Väri, ja laajat verkostot auttoivat materiaalivalintojen teossa. Pääurakoitsijana toiminut Rakennuspalvelu Tähtinen muistutti myös erilaisten materiaalien asennuksesta ja antoi käytännön vinkkejä materiaalivalintoihin. Jos talon rakentaa sisältä itse, tarvitaan sisärakentamisessa merkittävästi aikaa ja osaamista.

Materiaalivalintoja tehdessä ylittyy helposti budjetti. Kaikki uudet materiaalit, kuten mustat wc-kalusteet, venyttävät budjettia helposti yli sovitun. Myös valaistussuunnittelu ja sen toteutus tuovat sekä ilmettä että kustannuksia talon rakentamiseen.

Jos tästä kirjoituksesta jää yksi asia lukijalle mieleen, toivon sen olevan seuraava: varaa oma budjetti materiaalivalinnoille ja kerro se kahdella. Ei tule tilannetta, etteivätkö nuo kaikki rahat menisi – jos ei varsinaisessa rakennusvaiheessa, omakotitalon maalaus- ja pihahommissa kiität viimeistään tästä vinkistä. 😉

Toukokuun lopulla aloitettiin meidän kodin maalaus talkooporukalla. Se on ollut yksi iso ja opettavainen projekti muuton jälkeen.

Tätä oli vaikea uskoa etukäteen, mutta sisustusvalintoihin saa helposti menemään merkittävän summan budjetista ja toisaalta siinä ei välttämättä halua pihistellä; vietetäänhän kotona suurin osa elämästä ja tarkkaan harkitut materiaalivalinnat luovat talosta ainutlaatuisen ja toimivan kokonaisuuden.

Kokonaisuudessaan sisämateriaalien valinta vaatii useita päätöksiä, joita on tehtävänä. Lattia- ja kattolistojakin löytyy yllättävän monta erilaista vaihtoehtoa, kun niihin alkaa perehtymään!

Viimeistely

Kun lattia on asennettu paikalleen, aletaan olla rakentamisen loppusuoralla. Meillä lattiavalun kuivumiseen meni aikaa 4 kuukautta, ja sinä aikana valmiiksi rakennettiin yläkerta lattiasta kattoon, muurattiin takkaleivinuuni ja rakennettiin alakerta valmiiksi seinämateriaalien osalta.

Lattian asennuksen jälkeen saatiin ensimmäisen kerran astella portaita yläkertaan. Mitä luksusta se olikaan puolen vuoden tikapuilla kiipeilyn jälkeen! Viimeisenä asennettiin keittiön, wc:n ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet sekä suihkut ja hanat. Ja tietenkin listoja unohtamatta; ne toivat viimeisen silauksen uudelle kodille.

Ennen muuttotarkastusta viimeisteltiin pieniä yksityiskohtia ja testattiin laitteiden toimivuus. Tämän jälkeen oli vuorossa muuttotarkastus huhtikuun puolivälissä. Sitä voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä virstanpylväistä rakentamisessa – oli aika pakata tavarat laatikoihin ja laittaa samppanja kylmään, muuttotarkastus oli mennyt läpi. Muistathan kuitenkin huolehtia lopputarkastuksen ajallaan.

Meidän valmis olohuone näyttää tältä, ja vappuna päästiin ensimmäisen kerran vähän juhlistamaan uutta kotia.

Muutto omaan kotiin

Tämä on rakentamisen viimeinen vaihe. Olemme nyt asuneet kuukauden uudessa kodissa ja viihtyneet todella hyvin. Hommaa on riittänyt enemmän kuin koskaan ennen: olemme maalanneet talon, asfaltoineet pihan, aloittaneet puutarhasuunnitelman toteutuksen ja tehneet autokatoksen perustukset. Samalla on tullut opittua monta uutta taitoa, ja miten rentouttavaa onkaan ollut tarttua maalauspensselin varteen tietotyön jälkeen!

Johanna ja Henkka

Ps. Voit seurata muuton jälkeisiä touhuja Instagramissa @villa_hiisi -tilillä.

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN KIRJOITUKSIIN

Johannan ja Henkan muut Vieraskynä – blogit:

Lue kokemuksia osittain itse rakennetusta taloprojektista: Hirsinen älytalo Mynämäessa

Lue matkasta muuttovalmiiseen hirsikotiin: Tämän helpommaksi et rakentamista enää saa

SUOSITTELEMME HIRSISIIN KOTIUNELMIIN JA HAAVEISIIN