Kuusamo Hirsitalot juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Juhlavuotta ovat värittäneet maailmantilanteen heilahtelut, mutta miltä arki Kuusamo Hirsitaloilla näyttää tällä hetkellä?

Kuusamo Hirsitalojen liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen on huomannut, että hiljaisemman kesäkauden jälkeen on ollut huomattavissa totuttuun tapaan pientä piristymistä.

”Syksyn tullen markkinassa on näkynyt positiivisia merkkejä ainakin meidän näkökulmastamme. Asumiseen liittyvät unelmat ja tarpeet eivät ole kokonaan kadonneet. Edelleen siis haaveillaan ja suunnitellaan – toteutustahti vain on hidastunut aiemmasta”, summaa Hokkinen.

”Ihmiset mukautuvat pikkuhiljaa uuteen tilanteeseen ja uskomme, että markkinakin jossain kohtaa toipuu.”

Kuusamo Hirsitaloilla on huomattu, että kustannusten nousu ohjaa kuluttajien käyttäytymistä ja kustannustietoisuus on selkeästi muutenkin noussut.

”Ihmiset ovat nyt valmiita joustamaan suurimmista toiveista, ja nyt keskitytään esimerkiksi tilankäytöllisesti siihen, että saadaan ne neliöt, mitä oikeasti tarvitaan.”

Pitkän ja vaikean vuoden loppupuolella on markinnoilla havaittavissa pientä piristymistä, toteaa liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen.

Jääräpäisesti kiinni ydinosaamisessa

Hokkinen kuvailee aikaa haastavaksi ja Kuusamo Hirsitaloillakin on jouduttu tarkastelemaan yrityksen toimintaa kriittisesti.

”Reagoimme markkinatilanteen muutokseen jo aiemmin hieman etunojassa, jonka ansiosta selviämme kuivin jaloin tästäkin vuodesta eteenpäin. Kun maailmantilanteen muutokset saavat markkinat sahaamaan ylös ja alas, on oman tien löytäminen erityisen tärkeää.”

Kuusamo Hirsitalojen tielle lyötiin suuntaviivat jo 25 vuotta sitten, kun yritys perustetiin. Siitä eteenpäin toiminta on ollut maltillista ja harkitsevaa.

”Kuusamo Hirsitalot ei ole koskaan lähtenyt tavoittelemaan kuuta taivaalta, vaan yritys on pyrkinyt tekemään kannattavaa liiketoimintaa maltillisella riskinotolla. Näiden valintojen ansiosta kassa on kunnossa ja talous tasapainossa.”

Kuusamo Hirsitalot on koko historiansa ajan keskittynyt ydinosaamiseensa ja pitäytynyt jopa jääräpäisesti omissa vahvuuksissaan. Nyt Kuusamossa onkin vahva usko siihen, että haastavista ajoista huolimatta ollaan kuitenkin niin sanotusti oikean lajin kanssa tekemisessä.

”Näissä ajoissa korostuu se, että Kuusamo Hirsitalot on aina toiminut maltilla ja harkiten. Emme ole tavoitelleet kasvua tai uusia liiketoimintamalleja väkisin”, Hokkinen kuvailee.

Oma suunnittelutiimi asiakkaan asialla

Hokkinen nostaa Kuusamo Hirsitalojen vahvuudeksi sitoutuneen henkilöstön, jonka koossa pitäminen on yrityksen johdolle ensiarvoisen tärkeää.

”Teemme koko porukalla kovasti töitä ja tarkoitus on olla vielä kymmenen vuoden päästäkin tässä hirsitaloja valmistamassa.”

Yksi vahvan kokemuksen ja osaamisen omaavista tiimeistä on Kuusamo Hirsitalojen oma suunnittelutiimi. Suunnitteluosaamista talossa todellakin tarvitaan, sillä Kuusamo Hirsitalojen tehtaalta ei lähde kahta täysin samanlaista tuotetta.

”Asiakkailla on aina omia toiveita ja näkemyksiä ja siksi jokainen tuote onkin yksilöllinen. Kuusamo Hirsitalot on aina ollut joustava kumppani ja valmis löytämään ratkaisuja asiakkaiden toiveiden toteuttamiseksi.”

Vaihtuvuus tiimissä on ollut suhteellisen pientä ja osa suunnittelutiimin jäsenistä onkin ollut mukana Kuusamo Hirsitalojen tarinassa alusta saakka. Hokkisen mukaan talon oman suunnittelutiimin valtteja ovat jo mainitun vankan kokemuksen lisäksi nopeus ja joustavuus.

”Meillä on siis suunnittelunkin osalta aina tietynlainen toimintavarmuus ja kapasiteetti olemassa. Kun suunnittelu on omissa käsissä, on se helpommin hallittavaa ja kustannustehokkaampaa”, toteaa Hokkinen.

Tuotantolinjoilta valmistuu jopa kerrostalo

Kuusamo Hirsitalot on investoinut viimeisen kymmenen vuoden aikana tuotantoonsa ja nyt kaikki tarvittava löytyy omasta pihasta.

”Meillä on monipuoliset, toimivat tuotantolinjat ja fasiliteetit muutenkin kunnossa. Investointitarpeita ei nyt ole, vaan kalustomme on kunnossa ja sillä pystytään vastaamaan kuluttajien tarpeeseen.”

Tuotanto on kunnossa ja hyvissä käsissä. Kerrostalotoimituksen hirsien päällä on hyvä tutkia kohteen monimuotoisia puuntyöstöratkaisuja.

Kuusamo Hirsitalojen toimintaa rytmittävät sesongit ja esimerkiksi talvi on usein hiljaisempaa. Nyt tehdään kauppoja ensi vuodelle, mutta vielä kymmenisen vuotta sitten kauppaa tehtiin huomattavasti tiiviimmässä tahdissa.

”Toimitus oli usein kaupanteosta jo kolmen kuukauden päästä. Nyt tilauksesta toimitukseen saattaa olla puoli vuotta, eli kesän jälkeen aletaan lyömään lukkoon tulevan vuoden hankkeita. Toki eroja esimerkiksi rakennuslupien saamisessa on kunnittain ja kaupungeittain”, kertoo Hokkinen, joka pitää nykyistä toimitustahtia realistisempana ja parempana.

Kuusamo Hirsitalojen tuotantoa pitää tällä hetkellä kiireisenä Kuusamon keskustaan nousevan hirsikerrostalon valmistus. Kerrostalohanke on yksi suurimmista projekteista koko yrityksen historiassa.

”Hirsitalotoimitus on tällä hetkellä tuotannossa ja toimituksen ensimmäinen vaihe on ihan lähiviikkoina. Kerrostalohanke on osoitus siitä, että pystymme hoitamaan isommankin projektin, joten sauna-, mökki- ja omakotitaloasiakkaamme voivat siis olla huoletta”, julkisen puolen projektista iloitseva Hokkinen toteaa.

LUE LISÄÄ UUTISIA