Ekologinen hirsi taipuu kerrostaloksi - Kuusamo Hirsitalojen hirsikehikko viimeistelee Kuusamon ensimmäisen hirsikerrostalon.

Kuusamo Hirsitalojen toimittama hirsikehikko viimeistelee Kuusamon ydinkeskustaan parhaillaan kohoavan hirsikerrostalon. Hirsi-betoniyhdistelmärakenteella toteutettava hirsikerrostalon on määrä olla valmis elokuussa 2024. Senioriasumiseen tarkoitetussa kerrostalossa on 38 asuntoa ja kerrosalaa yli 2000 neliötä. Rakennuksen ensimmäinen kerros on betonirakenteinen ja loput kolme tehdään hirsistä, joiden toimitus työmaalle on juuri alkanut. Hirsisen ulkokuoren alla on kantavana rakenteena betonirunko.

”Rakennuksessa on tietysti korkeutta roimasti enemmän kuin esimerkiksi valmistamissamme omakotitaloissa. Hirsirakennuksissa puhutaan hirsikierroksista – tavanomaisessa yksikerroksisessa omakotitaloissa niitä on 13 ja tässä kerrostalossa 45”, kuvaa Kuusamo Hirsitalojen liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen.

Hirsikerrostalon rakentamisen paikallisvaikutukset ovat merkittävät. Olemme ylpeitä siitä osaamisesta mitä meillä Kuusamossa on, kertoo liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen.

”Hirsiseinä on siis korkea ja koska puu on elävä materiaali, on suunnittelussa pitänyt huomioida paljon asioita. Erikoissuunnittelua meiltä ovat vaatineet esimerkiksi liittymät betonirunkoon ja välipohjiin.”

Kuusamossa haluttiin tarttua ekologiseen rakentamiseen paikallisena hankkeena ja osoittaa, että julkisen rakennushankkeen toteuttaminen hirrestä onnistuu. Kohteen rakennuttaja on Kuusamon Vuokratalot Oy ja urakoitsija Tunturirakennus Oy. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Saatsi Arkkitehdit Oy.

”Ekologisuutensa lisäksi yksi hirsitalon suurimmista valteista on rakentamisen nopeus. Hirsi toimii ulkoseinänä ja sen lisäksi ei tule muuta rakennetta tai lisäeristeitä. Hirsirakennuksen ulko- ja sisäpinnat ovat siis käytännössä pintakäsittelyä vaille valmiina heti asentamisen jälkeen”, Hokkinen toteaa.

Tuhansien hirsimetrien toimitus

Mittavat hirsitoimitukset on nyt aloitettu ja ne jatkuvat aina vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen kerrostalohanke on Kuusamo Hirsitalojen osalta paketissa. Kuusamo Hirsitalot toimittaa valmiit hirret rakennustyömaalle ja ne asennetaan lohkoittain paikalleen urakoitsijan toimesta. Töiden sujuvan etenemisen takaamiseksi hirsien toimitus- ja asennusjärjestys on mietitty huolella.

Hirsikerrostalossa käytetään Kuusamo Hirsitalojen painumatonta 268 millimetriä leveää ja 220 millimetriä korkeaa hirttä. Ristiinliimatun hirren puulaji on mänty. Hirsikerrostalon parvekkeet puolestaan valmistetaan painumattomasta 132 millimetriä leveästä hirrestä.

Painumaton LHX 268 on suunniteltu lähtökohtaisesti vaativaan ammattilaiskäyttöön. Kerrostalon hirsiin on tehty normaalia enemmän erikoistyöstöjä.

”Hirsikerrostalotyömaa on aikataulussa. Kelit ovat tällä hetkellä Kuusamossa täydelliset pystytykseen, sillä kuiva pakkaskeli on mitä parhain sää työskennellä. Seinät on tarkoitus saada pystytettyä vuodenvaihteeseen mennessä ja työ jatkuu sen jälkeen parvekkeiden ja katon osalta. Olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön tähän mennessä. Suunnittelun, tuotannon ja työmaan välisiä palavereja on saatu sovittua nopeallakin aikataululla, ja kaikki on tähän mennessä mennyt hyvin. Meille on ollut tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisesti”, toteaa Tunturirakennuksen toimitusjohtaja Toni Pätsi.

Yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, sanoo Tunturirakennuksen toimitusjohtaja Toni Pätsi (oik.), joka on tuotantopäällikkö Kari Heikkilän kanssa katselmoimassa kerrostalotyömaalle lähteviä hirsipaketteja.

Päästötavoitteita kohti puurakentamisen avulla

Hirren käyttö julkisissa hankkeissa on valtakunnallisesti lisääntynyt ja sitä on hyödynnetty enenevissä määrin esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Nyt työn alla oleva hirsikerrostalo on Kuusamo Hirsitalojen ensimmäinen suurempi julkinen rakennushanke ja mittakaavaltaan yrityksen 25-vuotisen historian suurimpia toimituksia. Hokkisen mukaan hankkeesta on saatu tarpeellista oppia ja uusia eväitä jatkoon sekä mahdollisiin vastaaviin hankkeisiin.

”Hirsi on tullut tutummaksi muussakin kuin perinteisessä asuin- ja mökkirakentamisessa. EU:n kovat päästötavoitteet ja niihin pääseminen tarkoittavat sitä, että puusta rakentamisen tuleekin lisääntyä huomattavasti. Hirren käyttö julkisissa rakennuksissa on ollut tässä askel oikeaan suuntaan”, linjaa Hokkinen.

Lisätietoja: Liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen, antti.hokkinen@kuusamohirsitalot.fi, p. 044 778 9248

Hirsikerrostalon ensimmäinen kerros on betonia ja kolme asuinkerrosta tulee hirrestä. Kuvassa Saatsi Arkkitehtien tekemä visualisointikuva Kitkantieltä päin katsottuna.