Kuusamossa, Järvenpää-nimisellä alueella lammen rannalla, noin 4,5 kilometriä kaupungin keskustasta sijaitsee Heikin ja Mirjamin hirsinen ylpeydenaihe. Hiekkakankaiden personoimassa Koillismaan maisemassa olevan hirsikodin ikkunasta katsellessa silmä lepää.

Kesän kalenteriin on kaavailtu pihatöiden säntillistä toteuttamista, mutta muuten lopputulos on ollut valmiina jo tovin. Heikki Piirainen ja Mirjami Hietala asuttavat Rusko 150 -nimellä kulkevaa kokonaispinta-alaltaan 150-neliöistä mustahirsistä hirsitaloa.

Rakennusurakka on tuoreessa muistissa ja puhelimitse tavoitettu Heikki innostuu muistelemaan tarkemmin keskeisiä vaiheita oman kodin rakentamisen parista. Pariskunnan projekti käynnistyi konkreettisesti vuoden 2018 lopussa, jolloin Kuusamo Hirsitalojen kanssa sovittiin puuosatoimituksesta: toimitussisältö koostui hirsikehikosta, kattoristikoista ja vesikattomateriaalista.

Itse rakennetun hirsitalo Ruskon takapihalla on suojaisa terassi. Hirsitalo on maalattu mustaksi.
Mitä enemmän rakentaa itse, sen paremmin talonsa tuntee. Talonrakentamiseen ikään kuin kasvaa mukaan ja perushuoltojenkin tekeminen on helpompaa. Kuvat: Mirjami Hietala / @kohtakotona

– Tammikuussa 2019 ostimme tonttimme, maaliskuussa kaadoimme puut ja ajoimme ne tien varteen. Huhtikuun lopussa tuli kaivinkone tontille, jolloin alkoi pohjatöiden ja perustusten tekeminen, Heikki aloittaa esittelyn.

Heidän hirsitalomallinsa toimitussisältö soveltuu hänen mielestään hyvin tekevälle ihmiselle, joka tietää rakentamisesta jotakin. Heikin ja Mirjamin hirsikoti on toteutettu kunnioittaen perinteistä hirsitalorakentamista. Omakotitalossa ei ole paljon työllistäviä kulmia ja nurkkia ja katot ovat hyvin selkeät.

– Meidän talossamme on niin sanotusti kuusi kulmaa. Ja yksinkertainen pohjaratkaisu mahdollistaa myös järkevät sisäpuoliset tilaratkaisut, Heikki alleviivaa.

Oma erikoistiimi

Heikki valitsi vaimonsa Mirjamin kanssa omatoimiseen rakentamiseen soveltuvan talopaketin, sillä Heikki on valmistunut kirvesmieheksi. Keskeisiä käsipareja ja osaamista urakkaan valikoitui luontevasti myös lähipiiristä: hänen isänsä on ollut ikänsä kirvesmies. Heikin veli taas on ammatiltaan rakennusinsinööri, joten vastaava työnjohtajakin vaadittavalla pätevyydellä löytyi rakentamiseen muitta mutkitta.

– Vedin rakennusprojektin etenemistä käytännössä ja huolehdin aikatauluista, mutta veljeni kävi totta kai suorittamassa kaikki viralliset tarkastukset, mitkä rakentamisen aikana kuuluu ja täytyy tehdä.

Heikki sanoo omaksi vahvuudekseen niin kutsutun ”raa’an” rakentamisen, mutta nostaa esiin vaimonsa Mirjamin keskeisen panoksen etenkin sisustuksessa, värimaailmassa materiaalivalinnoissa ja kodin tilaratkaisuissa.

– Hänellä oli hyvin paljon visioita valmiina, että mitä meillä kodin sisustukseen voisi tulla ja värimaailmakin oli pitkälle mietittynä ennakolta. Yhdessä sitten päätimme, mitä hankitaan ja toteutetaan.

– Mielestäni toimimme rakentamisen aikana hyvin tiiminä. Päätökset tehtiin yhdessä, mutta molemmilla oli myös omat luontevat osaamisalueensa, Heikki summaa.

Homma maalissa

Itse rakennetun hirsitalon ruokailu- ja oleskelutilassa on vaalea värimaailma, jota mustat yksityiskohdat piristävät.
Mirjamin vahvuus taloprojektissa oli erityisesti tilojen käytön sekä kodin värimaailman ja sisustuksen suunnittelussa. Päätökset pariskunta toteutti yhdessä. Kotiin päästiin muuttamaan joulukuussa.

Koko rakennusprojektin upein ja ylpeinkin tilaisuus koitti viime vuoden lopussa juuri ennen joulun ajan pyhiä, kun pariskunnan hirsikotiin tehtiin käyttöönottokatselmus. Koko perheelle oli äärimmäisen hieno hetki, kun taloon päästiin joulukuussa muuttamaan.

– Tämä on itse tehty. Olemme saaneet päättää kaikki materiaalit ja käytännössä kotimme on suunniteltukin itse. Tämä ei ole kenenkään muun tekemä.

Kuusamo Hirsitalot oli Heikille ja Mirjamille mieluinen yhteistyökumppani. Yrityksestä jäi kaikin puolin positiivinen kuva: toimitukset tulivat ajallaan ja materiaali oli korkealaatuista.

– Halusimme myös tunnetun, paikallisen ja kotimaisen toimijan. Lisäksi Kuusamo Hirsitalojen puunhankinta-alueella kasvava puu on rakentajien suosiossa syystä.

hirsitalo hirsitalopaketti rusko
Mirjamin ja Heikin kotiin pääsee tutustumaan myös virtuaalinäyttelyn kautta.

Tuleva kesäkausi sujuu näiltä kuusamolaisilta vahvasti piha- ja viherrakentamisen parissa, joka sekin nojaa Heikin ja Mirjamin tyyliin itsenäisyyteen. Pariskunnalla ei esimerkiksi ole varsinaista ammattilaisen tekemää pihasuunnitelmaa.

– Olemme hakeneet vinkkejä ja ajatuksia, joiden pohjalta lähdetään toteuttamaan piha-aluettamme. Katsotaan, mihin budjetti riittää ja mitä pystymme laittamaan.

Heikki suosittelee heidän tapaansa rakentaa talo sellaiselle ihmiselle, joka haluaa muuttaa ja päättää asioista enemmän kuin muuttovalmiiseen kotiin tuleva. Hänen mielestään kaikista olennaisinta on arvioida realistisesti omiin resursseihin liittyvät tekijät.

– Kannattaa asennoitua siihen malliin, että omatoimirakentaminen vie käytännössä lähes kaiken vapaa-ajan. Itsekin rakensin oman päivätyön ohessa omalla vapaa-ajalla. Joskus päivä alkoi aamuseitsemältä ja lopetimme esimerkiksi viideltä tai yhdeksältä illalla. Se kuinka paljon aikaa projektin läpiviemiseen menee, riippuu rakentajasta ja omasta ajankäytöstä, Heikki vinkkaa.

Faktat: Hirsitalo Rusko 150

Hirsitalo_Rusko_150_1.

Hirsitalo Rusko 150

• Kerrokset: 1
• Kerrosala: 150 m²
• Makuuhuoneet: 3

Katso lisää

Lue Rakentamisen kolme tapaa – blogisarjan muut osat