Pärssisen pariskunta rakennutti kotinsa entiselle mökkitontille ulkosaaristoon. Talon suunnittelussa otettiin tarkasti huomioon kalliomaasto, auringon liikkeet ja tuulen suunnat.

Pärssisen pariskunta muistaa ensivisiittinsä Storkvivasin saarelle kuin eilisen päivän. Matkan tarkoituksena oli katsastaa perikunnan myyntiin laittama vanha lomanviettopaikka. Tarjolla oli 2,6 hehtaaria rantatonttia, 1910-luvulla rakennettu puuhuvila ja niin ikään ennen sotavuosia valmistunut rantasauna. Sellaisenaan kokonaisuus ei ollut muuttokelpoinen. Rakennukset olivat seisseet vuosia käyttämättöminä ja kaipasivat perusteellista remontointia. Tietäkään ei ollut perille, joten paikkaa tultiin katsomaan venekyydillä.

Upeat kalliorannat ja rikkumaton rauha saivat Tuulan ja Raimon ihastumaan paikkaan välittömästi. Pariskunta saattoi lukea toistensa kasvoilta, että niemen kärjessä olisi ihana asua. Kaupat tehtiin viisi vuotta sitten.

Paraisten saaret tunnetaan erityisesti loma-asunnoistaan, mutta Tuula ja Raimo halusivat meren keskelle ympärivuotisen kotinsa. He päättivät rakentaa niemelle loppuelämän piilopaikkansa, kun enää ei tarvitse arkiaamuisin rientää päivätyön ääreen. Pariskunta on taksvärkkinsä tehnyt ja edessä ovat rauhalliset eläkevuodet.

Ulko-oven punainen väri valittiin rakennusprojektin alkuvaiheessa. Se piristää sisääntulopihan tummaa seinustaa. Vanha rantasauna on sadan askeleen päässä uudesta talosta ja rannan maisemat lumosivat Tuulan ja Raimon ensinäkemällä.

Ennen talon rakentamista piti kuitenkin tehdä tontille tie. Perille pitää päästä autolla, vaikka kaukana mantereesta ollaankin. Paraisten kirkolle päästäkseen tarvitaan edelleen vesikuljetusta, kahtakin lossia. Ensin Storkvivasista Nauvoon ja sieltä isolla lautalla ”kuivalle maalle”.

Talo poikkeusluvalla

Omakotitalon rakentamiseen tarvittiin poikkeuslupa. Paraisten rakennusvalvonnassa suhtauduttiin Pärssisten ajatuksiin myötämielisesti. Siellä neuvottiin oma-aloitteisesti ottamaan kaikki toiveet huomioon anomusta tehdessä. Lupakäsittely kesti puoli vuotta. Rakennusoikeutta saatiin reilusti, 200 neliötä.

Pärssiset päätyivät nopeasti hirsitaloon ennen kaikkea luonnonmukaisten rakennusmateriaalien vuoksi. Hirsitoimittajaksi valittiin Kuusamo Hirsitalot. Paikallisen myyjän avustuksella löytyivät vaivattomasti myös hirsikehikon pystyttäjät.

Loppuelämän kotinsa pohjaratkaisun miettiminen oli Tuulalle ja Raimolle totinen paikka. Mikään talokirjan malli ei heille sopinut edes suunnittelun pohjaksi, vaan piirtäminen aloitettiin puhtaalta paperilta. Seinien sijoittelussa haluttiin huomioida pikkutarkasti kaikki käytännön ja luonnon sanelemat vaatimukset. Lopputuloksesta tuli tutuista suorakulmaisista rakennuksista poikkeava vinokulmio, jossa tilaa on erityisen paljon oleskelutilassa. Korkeaikkunaisella olohuoneella ja ruokailutilalla on kokoa yli 40 neliötä, kolmannes koko huoneistoalasta. Makuuhuoneita talossa on kaksi.

Läheltä tontin yli satavuosiasta asuinrakennusta löytyi tasainen kallio, jonka päälle uusi talo oli hyvä rakentaa terästolppien päälle. Tuulettuvassa alapohjassa on 74 paalua. Iso tontti on keskellä ulkosaariston puhdasta luontoa ja varmasti omassa rauhassaan.

Pohjaratkaisun suunnittelussa rakennuspaikka tutkittiin tarkoin ja tarkkailtiin niin auringon kiertoa kuin tuulien liikkeitä. Kääntämällä oleskelutilan ulkoseinää meren suuntaan, saatiin aurinko osumaan etuterassille juuri aamukahvin aikaan. Vastapuolen terassille paras valo tulee pitkin iltapäivää ja sieltä nähdään myös auringon vaipuminen yölevolle.

Rantasaunalta kohti vanhaa huvilaa kuljettaessa löytyy sadan askeleen kohdalla jalkojen alta tasainen kallio. Se oli tontilla luonnollisin paikka uudelle talolle. Perustuksia päästiin tekemään ilman räjäytystöitä.

Kallioon kiinnitettiin 74 betonipylvästä, joiden päällä talo on taatusti pitkäikäinen ilman kiertäessä rakennuksen alla. Alapohja on suojassa myös jyrsijätuhoilta, kun siihen ruuvattiin teräsverkko.

Pinnoille luonnonmukaista puuta

Taloon muutettiin viime vuoden heinäkuussa. Hirsikuorma Kuusamosta Paraisille tuli edellisen vuoden lokakuussa. Tekijät löytyivät omasta kunnasta. Talon paikan kunnostanut maanrakennusurakoitsija teki myös tontille tuovan tien ja hänen poikansa urakoi talon sisätyöt.

Sisustusmateriaalien valinnassa Tuulan ja Raimon apuna oli turkulainen sisustussuunnittelija Susanne Lundén. Seinäpinnat kuultokäsiteltiin vaaleiksi ja muilla pinnoilla suosittiin luonnonmukaista puuta. Lattiat ovat kotimaista parkettia ja katot valkoiseksi maalattua puupaneelia. Keittiökalusteissa on puuviiluovet. Mieleiset kalusteet löytyivät läheltä, Kaarinassa toimivalta Puuvaja Oy:ltä.

Keittiöön on kulku sekä eteisestä että oleskelutilasta. Sen takana on kodinhoitohuone, jonne on sijoitettu myös keittiön kylmäkoneet. Viiluoviset kalusteet ostettiin kaarinalaisesta Puuvaja Oy:stä. Liesi on sijoitettu niemekkeen päälle ja liesituuletin löytyy katosta. Oleskelutilan korkeista ikkunoista ihastellaan auringon laskeutumista meren horisonttiin.

Malliltaan keittiö on tehokas, säilytystilat ovat käden ulottuvilla ruokaa laittaessa. Mertakin voi ihailla kokkauksen lomassa keittiön omasta ikkunasta. Askelia tarvitaan ainoastaan jääkaapilla tai pakastimella käydessä. Niille ei enää riittänyt tilaa keittiössä, jolloin ne sijoitettiin viereiseen kodinhoitohuoneeseen.

Kun kotiin on nyt asetuttu ja tärkeimmät pihatyöt on hoidettu, tarkoitus on aloittaa vanhan huvilan kunnostaminen vierastaloksi. Perusrakenteeltaan 70-luvulta saakka asuttamatta ollut talo on kunnossa, mutta pintatöissä ja rakennuksen nykyaikaistamisessa riittää puuhaa.

Sentilleen suunniteltu – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 5/2021. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Tutustu myös näihin Uusi Koti -artikkeleihin

Hirsikotia suunnittelevalle suosittelemme