Muut lähtevät hiekkarannalle lomailemaan ja sinistä vettä ihastelemaan. Sirpa ja Pasi rakensivat kodin paratiisiin.

Sirpan ja Pasin paratiisi on aivan ohikulkutien varrella Juvan seudulla. Vieras autoilija siirtää jalan kaasupolkimelta jarrulle talon nähtyään. Rohkeimmat pysähtyvät näkemäänsä ihailemaan. Joku kenties kadehtimaan.

Miljöössä on kaikki palikat paikoillaan. Järven pinta on kauniin sininen, Juvan kirkko kohoaa vastarannalla, ranta on vaaleaa hiekkaa ja talon muoto on kaukana tavanomaisesta. Väärinpäin käännetty pulpettikatto on Kuusamo Hirsitalojen Saapunki-talomallin erikoisuus.

Kuusamo Hirsitalojen Saapunki näytti kuvissa oikealla tavalla modernilta ja kiinnostavalta korkeine oleskelutiloineen ja suurine ikkunoineen. Väärinpäin käännetty pulpettikatto on Kuusamo Hirsitalojen Saapunki-talomallin erikoisuus.

Talo valmistui viime vuoden keväällä. Rakentamaan lähdettiin, kun sukutilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Yksi Sirpan ja Pasin pojista otti vetovastuun ja muutti perheineen hirrestä yli 100 vuotta sitten rakennettuun tilan päärakennukseen. Sirpa ja Pasi tarvitsivat loppuelämäkseen uuden talon.

Perheellä on ollut mökki 8000 neliön rantatontilla parikymmentä vuotta. Mielessä oli sen laajentaminen ja muuttaminen vakituiseksi asunnoksi. Asiaa rakennustarkastajalta kysyttäessä idea ei kuulostanut hyvältä. Rakentakaa tontille mieluummin uusi talo, totesi virkamies rauhalliseen eteläsavolaiseen tapaan. Ehdotus oli ilouutinen Sirpalle ja Pasille. Rakennuslupaa uudelle talolle ei ehkä olisi tohdittu itse kysyä.

Paljon hyvää sisäilmaa. Olohuonepäädyssä sisäkorkeus nousee kuuteen metriin ja ikkunapintaa on paljon. Korkeuksista laskeutuu ruokapöydän päälle aina ihastuttava pussikruunu. Upeaa rantanäkymää riittää makuuhuoneeseenkin. Kodinhoitohuoneen tummalle seinälle Sirpa on koonnut kuvakollaasin.

Talot rakennetaan hirrestä

Talon rakennetta ei tarvinnut miettiä. Sirpan ja Pasin mielestä kunnon talot rakennetaan hirrestä. Kuusamo Hirsitalojen Saapunki näytti kuvissa oikealla tavalla modernilta ja kiinnostavalta korkeine oleskelutiloineen ja suurine ikkunoineen. Niistä näkisi esteettä kirkonkylän valotkin pimeinä talvi-iltoina. Saman tien suunniteltiin talon muotoja myötäilevä autokatos, joka on osoittautunut tarpeelliseksi etenkin perheen nuorelle Casmir-koiralle. Pienen karhun kokoinen newfoundilainen paksun turkkinsa kanssa tarvitsee kesäpäivinä varjoista paikkaa. Autokatokseen nuori herra mahtuu hyvin.

Talon huonejako räätälöitiin kahden aikuisen tarpeisiin. Avoparvelle saatiin puuhapaikka lastenlapsille. Makuuhuoneita ei kaivattu kahta enempää. Päänvaivaa aiheutti eniten, miten järjestellään aputilat niin, että Sirpan ja Pasin makuuhuoneesta päästään suoraan kodinhoitohuoneeseen ja sieltä edelleen saunomaan. Aikansa eri vaihtoehtoja pyöritellessä palaset loksahtivat kohdalleen. Reitti kulkee nyt wc:n ja vaatehuoneen kautta kodinhoitohuoneeseen, josta on käynti niin ulkoterassille kuin saunan pesuhuoneeseen. Parasta kulkureitillä on makuuhuoneen ikkunasta näkyvä järvimaisema ja toisessa päässä odottava puulämmitteinen sauna. Siellä heitellään kunnon löylyt, joiden päälle kävellään pitkän laiturin päähän ja sukelletaan siniseen veteen.

KLASSISIA KUVIOITA. Makuuhuoneeseen Sirpa halusi rauhallisen ja arvokkaan tapetin. Sitä on kolmella väliseinällä. Liukuovesta päästään vessaan ja sieltä edelleen saunaan saakka. Kodinhoitohuoneen kalusteissa on voimakasta paluuta tekevä puukuosi. Saunassa on vanhanajan välineet – kuusilauteet ja puulämmitteinen kiuas.

Luonnollisuutta ja harmoniaa

Kodista haluttiin luonnollinen, harmoninen ja ajaton. Sirpaa on aina kiinnostanut sisustaminen ja ennen taloprojektin alkamista hän halusi syventää mielipuuhaansa opiskelemalla sisustussuunnittelijaksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa. ”Ammattilaiselle” oman kodin suunnittelu oli haastava ja mielenkiintoinen projekti.

Keittiössä on kiiltovalkoiset kalusteovet ja kivitasot. Ne hankittiin Keittiömaailmasta ja mieluisimmat löydettiin A la Carte -mallistosta. Vierashuoneessa on sudenkorentotapetti, johon ihastumistaan Sirpa ihmettelee. Siniseksi maalattu senkki on Sirpan ja Pasin ensimmäinen yhdessä hankittu huonekalu.

Hirsiseiniä vaalennettiin hivenen Colorian öljyvahalla, ikkunoiden peitelaudat maalattiin valkoisiksi ja keittiöön tuli A la Carten valkoiset kaapistot. Kun vielä pyöreä ruokapöytä on valkoinen, isoille hirsipinnoille saatiin vaaleaa kontrastia. Lattiat ovat Timberwisen tammiparkettia silläkin uhalla, että sisällä tallusteleva Casmir jättää niiden pintaan nimikirjaimensa. Parvelle Sirpa löysi helppohoitoisen kokolattiamaton. Se on miellyttävä lasten jalkojen alla ja vaimentaa mukavasti ääniä.

Eteisestä olohuoneeseen jatkuvalla isolla seinällä on näyttävä kasvitapetti. Se on kodin kiintopiste, joka näkyy aina kun asunnossa liikkuu.

Haasteellisinta oli valita riittävän rohkeat tapetit eteiskäytävän ja makuuhuoneiden seinille. Marickenin tapettikirjoja selatessa Sirpa yllättyi eniten isoja sudenkorentoja toistavasta kuosista. Hän ihastui siihen, vaikka on koko elämänsä inhonnut kaikenlaisia ötököitä. Se päätyi vierashuoneen seinään. Täytyyhän paratiisissa ötököitäkin olla.

Hirsihuvila Saapunki 149

Saapungin pohja muokattiin Sirpan ja Pasin toiveiden mukaan.

Hirsiunelma hiekkarannalla – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 4/2020. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kiinnostuitko Saapunki – malleista?

  • Mallistostamme löytyy viisi erilaista Saapunki – mallia: 30-neliöisestä saunamökistä aina 173-neliöiseen hirsitaloon
  • Tutustu tästä Saapunki – mallistomalleihin

Hirsisiin kotiunelmiin suosittelemme