Andra beger sig till sandstranden för semester och för att beundra det blå vattnet. Sirpa och Pasi byggde sig en timmerdröm hem i paradiset.

Paradiset för Sirpa och Pasi ligger precis längs förbifarten i Juva. Den som råkar köra förbi huset bromsar ofta farten. De modigaste stannar för att beundra det de ser. Någon kanske avundas huset.

Allt sitter på rätt plats. Sjön är underbart blå, Juva kyrka reser sig på den motsatta stranden, stranden består av ljus sand och huset har en fullständigt unik form. Det inverterade pulpettaket är en specialitet tillhörande Kuusamo Timmerhus Saapunki-modell.

På bilder såg Kuusamo Timmerhus Saapunki ut att vara modernt på rätt sätt men också intressant med sina höga rum och stora fönster. Det inverterade pulpettaket är en specialitet tillhörande Kuusamo Timmerhus Saapunki-modell.

Huset blev på våren förra året. Bygget påbörjades när det skedde generationsskifte på släktgården. En av sönerna till Sirpa och Pasi tog över och flyttade med sin familj till mangårdsbyggnaden som byggdes av timmer för över 100 år sedan. Sirpa och Pasi behövde ett nytt hus för sina äldre dagar.

Familjen har haft en stuga på en 8 000 kvadratmeter strandtomt i tjugo år. Tanken var att bygga ut den och göra om den till ett permanent hem. Byggnadsinspektören tyckte dock inte att det var någon bra idé. Bygg hellre ett nytt hus på platsen, sa inspektören lugn som man brukar därstädes. Detta var goda nyheter för Sirpa och Pasi. Själv hade de kanske inte vågat fråga om bygglov för ett nytt hus.

Gott om bra inomhusluft. I ändan av vardagsrummet är takhöjden hela sex meter och det finns mycket fönsteryta. En underbar takkrona hänger över matbordet. Det är ingen brist på underbar sjöutsikt även i sovrummet. Sirpa har satt ihop ett bildcollage på den mörka väggen i grovköket.

Husen byggs av timmer

Byggnadstypen behövde man inte fundera på. Sirpa och Pasi tycker att riktiga hus byggs av timmer. På bilder såg Kuusamo Timmerhus Saapunki ut att vara modernt på rätt sätt men också intressant med sina höga rum och stora fönster. Man kunde enkelt se ljusen i kyrkbyns en mörk vinterkväll. Samtidigt designades en carport som skulle följa husets former, vilket har visat sig nödvändigt speciellt för den unga Casmir-hunden i familjen. Newfoundlandhunden är stor som en liten björn och behöver med sin tjocka päls ha skugga när det är varmt på sommaren. Carporten passar perfekt.

Husets planlösning skräddarsyddes för två vuxna. Det öppna loftet försågs med en pysselhörna för barnbarnen. Det räckte bra med två sovrum. Huvudproblemet var hur man skulle göra med biutrymmena för att komma direkt från Sirpas och Pasis sovrum till grovköket och vidare till bastun. Man fick fundera en tid tills den rätta lösningen infann sig. Nu går man via toaletten och garderoben till grovköket och sedan ut på terrassen samt till badrummet. Det bästa är sjöutsikten när man kommer från sovrummet och den vedeldade bastun som väntar. Där badar man riktigt gott, sedan går man ut på den långa bryggan och tar sig ett dopp i det blå.

Klassiska mönster. Sirpa ville ha en fridfull och fin tapet i sovrummet. Tapeten finns på tre mellanväggar. Från skjutdörren kommer man in i toaletten och därifrån till bastun. Möblerna i grovköket har ett trämönster som håller på att bli populärt igen. Bastun har riktig gammaldags utrustning – granbänkar och ett vedeldat bastuaggregat.

Timmerdröm: Natur och harmoni

Hemmet skulle vara naturligt, harmoniskt och tidlöst. Sirpa har alltid varit intresserad av inredning och innan hon började med husprojektet ville hon fördjupa sig genom att studera till inredningsarkitekt vid S:t Michels yrkeshögskola. För en “proffs” var det ett utmanande och intressant projekt att designa det egna hemmet.

Köket har blankvita möbelluckor och bänkskivor i sten. De kom från Keittiömaailma och de bästa hittade man i A la Carte-katalogen. Gästrummet har tapeten med dagsländorna som Sirpa förundras över att hon förälskade sig i. Den blåmålade skänken är den första möbel som Sirpa och Pasi köpte tillsammans.

Timmerväggarna fick bli lite ljusare med hjälp av oljevax från Coloria, fönsterbrädorna målades vita och köket försågs med vita skåp från A la Carte. Då även det runda matbordet är vitt fick man en ljus kontrast för de stora timmerytorna. Golven är ekparkett från Timberwise, även om det finns en risk för att Casmir ska lämna sina spår där. Till loftet hittade Sirpa en lättskött heltäckningsmatta. Den är bekväm under fötterna på barn och har fina ljuddämpande egenskaper.

På den stora väggen som fortsätter från hallen till vardagsrummet finns en imponerande växttapet. Detta är en mittpunkt i huset och alltid synlig när man rör sig i huset.

Det mest utmanande var att välja tillräckligt kraftiga tapeter för väggarna i hallen och sovrummen. När Sirpa bläddrade i Marickens tapetkatalog hittade hon ett mönster med stora dagsländor. Hon blev förtjust i mönstret trots att hon alltid hatat småkryp. hela sitt liv. Tapeten hamnade på gästrumsväggen. Det måste så klart finnas småkryp i paradiset.

Artikeln En timmerdröm på sandstranden publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti i april 2020. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Timmervillan Saapunki 149

Planlösningen för Saapunki anpassades efter Sirpas och Pasis önskemål.
För att spela videon behöver du acceptera cookies för marknadsföring.

Intresserad av Saapunki?

  • Det finns fem olika Saapunki-modeller i vår katalog: Från en 30 kvadratmeter stor bastustuga till ett 173 kvadratmeter stort timmerhus.
  • Här hittar du Saapunki-modellerna.

För timmerhusdrömmar rekommenderar vi