Ruokailuhuoneena lasiterassi, yläkerran aulaan sisustettu makuuhuone ja kodinhoitohuone vaatehuoneena. Komean jokinäkymän tarjoavassa kauniissa paritalokodissa tilankäyttö ajatellaan poikkeavalla tavalla.

Paritalossa on yleisesti kaksi samanlaista asuntoa, joiden huonejärjestys on toistensa peilikuvia. Silloinkin, kun taloa lähtevät rakentamaan kooltaan erikokoiset perheet. Tällainen lähestymistapa talon rakentamiseen tuntui toimimattomalta Rovaniemellä, kun Elli ja Mika Kansanniva sekä Sanna ja Juha Eteläinen alkoivat suunnitella yhdessä rakennettavaa paritaloa. Perheillä oli erilaiset toiveet ja tarpeet tulevasta kodistaan, joten molemmat pariskunnat suunnittelivat omasta puoliskostaan täsmälleen omien mieltymystensä mukaisen.

Olohuoneen korkea avoin tila on isoa ikkunapintaa. Ikkunoista avautuu upea jokimaisema.
Terassin ja yläkerran parvekkeen kautta on upea näköala Ounasjoelle ja sillan takaa pilkottavaan Rovaniemen keskustaan. Kodin värimaailma on harmoninen. Sisäpinnoista löytyy erilaisia harmaan sävyjä ja lämmintä puupintaa. Ulkomaalin sävy on värikartan Kemi.

Ajatus paritalon teosta syntyi tontin suuresta rakennusoikeudesta. Rovaniemen Pullinpuolelta hankittu kulmatontti on todellinen löytö, kun vuosi sitten valmistuneen talon ikkunoista on komea näköala Ounasjoelle ja sen takana levittäytyvälle kaupungille. Jokirannassa asutaan rauhallisessa pientalomiljöössä. Rovaniemen keskustaan on kuitenkin matkaa alle kilometri.

Kulmatontilta on yksi kadunvarren parhaista näkymistä joelle, mutta se säilyi pitkään rakentamattomana viereisten tonttien täyttyessä komeista omakotitaloista. Ilmeisesti runsaan tuhannen neliön maa-alan monttu pelotti tontin etsijöitä. Ystäväpariskuntia montun peittäminen ei huolestuttanut eikä sen tasaaminen juurikaan nostanut ennen perustusten tekoa suoritettujen maanrakennustöiden kustannuksia.

Maanläheiset, kodikkaat lamellihirsiseinät

Keittiö ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa. Keittiössä on upea rimakatto, johon on upotettu led-valot.
Kodin värimaailma on harmoninen. Sisäpinnoista löytyy erilaisia harmaan sävyjä ja lämmintä puupintaa. Hirsiseinien sisäpinnat on käsitelty Uvivax-vahalla.

Paritalon seiniksi haluttiin tuhti, painumaton lamellihirsi. Täyspuiset seinät ovat Ellin ja Mikan mielestä maanläheisiä, kodikkaita ja terveellisiä. Talopaketti hankittiin Kuusamo Hirsitaloilta. Myyjältä saatu palvelu vaikutti ratkaisevasti valintaan.

Pohjaratkaisun suunnittelussa haluttiin korjata perheen aikaisemman talon puutteet ja tehdä tilaratkaisuja, jotka helpottavat perheen arkea. Runsaat 130 huoneistoneliötä suunniteltiin kahteen kerrokseen – alakerrassa vietetään aikaa ja ylhäällä nukutaan. Perheessä on kaksi tytärtä, teini-ikäiset Lilli ja Peppi. Heille suunniteltiin kompaktit huoneet, joiden yhteydessä on vaatehuone. Ellille ja Mikalle ei rakennettu varsinaista makuuhuonetta. Yläkerran avoparvella on reilusti tilaa parisängylle. Se erotettiin porraskäytävästä kevytrakenteisella lasiseinällä, joka on helppo purkaa myöhemmin tyttärien varttuessa aikuisiksi ja muuttaessa pois vanhempien luota.

Kuvakollaasissa vasemmalla on lähikuva keittiöstä, jossa on sileät, sammaleenvihreät kaapinovet. Yläkerran käytävällä on työskentelypiste. Tasanteen kaide on musta.
A la Carte -keittiön väri on sammaleenvihreä. Kaappitilaa on runsaasti ja tekninen varustus on poikkeuksellisen runsas. Talon isäntä kokkaa huippuillallisia aina kun siihen aikaa riittää. Kodin väliovet ja ikkunapuitteet ovat mustia, samoin sisustuksen monet yksityiskohdat.

Keittiölle annettiin paljon neliöitä. Samaan huonetilaan tuli avara olohuone, jonka kalustukseksi riittää tyylikäs Adea-sohva. Tupakeittiön korkeiden ikkunoiden takana on lasiterassi, jossa on kaminatakka. Sen myötä terassi on käyttökelpoinen ympärivuotisesti, jolloin pyöreä ruokapöytä voitiin sijoittaa sinne. Terassilta ja yläkerran kookkaalta parvekkeelta on mainio näköala Ounasjoelle. Terassin varustukseen sisältyy neljäneliöinen sauna. Se haluttiin rakentaa erilleen talosta niin, että löylyistä pääsee kulkemaan kylpyhuoneeseen lämpimän terassin kautta. Kulkureitti voidaan erottaa verholla, jolloin terassilla aikaa viettävät eivät häiritse saunojia – tai päinvastoin. Perheessä Elli, Mika ja Vili-koira ovat saunan suurkuluttaja. He haluavat istahtaa lauteille päivittäin töiden jälkeen ja arvostavat puukiukaan maukkaita löylyjä. Kiukaan saa lämpimäksi yhdellä puupesällisellä.

Yksi tärkeimmistä kodin tiloista on kodinhoitohuone. Se toimii pyykkihuollon lisäksi vanhempien vaatehuoneena. Neliöitä siinä on runsaat 11 ja käynti sinne tapahtuu eteisestä.

Kaunis ja toimiva koti

Rakentaminen aloitettiin kesän lopulla 2019. Perustusten tekoa varten vuokrattiin 400-neliöinen teltta, jonka suojissa oli mukava työskennellä säällä kuin säällä. Hirsikuorma tuli tontille seuraavan vuoden helmikuussa ja muuttamaan päästiin viime vuoden marraskuussa kun koti oli sisältä valmis. Ulkotöitä on vielä jonkin verran jäljellä; siivoamista ja pihan laittoa.

Keittiökalusteet valtaavat ison osan oleskelutilasta, jonka avaruuden takeina ovat seinän korkuiset ikkunat ja kuutta metriä lähentelevä huonekorkeus. Saarekkeen päähän sijoitettu by Crean baarituolit. Sohvan yläpuolelle sijoittuvan sisäikkunat takana on Ellin ja Mikan makuuhuone, joka on erotettu yläkerran käytävästä kevytrakenteisella lasiseinällä ja verholla.

Sisustusvaiheessa erityisesti Ellin maku, värisilmä ja tietomäärä markkinoiden tarjoamista mahdollisuuksista nousi esille. Kansannivat olivat valmiita satsaamaan uuteen kotiin saadakseen siitä mahdollisimman kauniin ja toimivan. Pintamateriaalit ovat laadukkaita ja värimaailma harmoninen.

Yläkerrassa lattiapinta-ala hyödynnettiin tarkasti valitsemalla tyttöjen huoneisiin liukuovet. Kodin todellinen katseenvangitsija on keittiö. Siinä on kokoa, näköä ja toiminnallisuutta. Varustuksessa on mukana ammattikokkien käyttämät välineet. Mika on tehnyt pitkän työuran ravintola-alalla ja voi nyt kotonakin loihtia täydellisyyttä tavoittelevia illallisia.

Sammaleenvihreät kalusteet on hankittu Keittiömaailmasta. Koneet ovat laadustaan tunnettuja, Saksassa valmistettuja Mielen laitteita suomalaista Festivon kotikylmiötä lukuunottamatta.

Olohuoneen ja keittiön vieressä on yli 30-neliöinen lasiterassi, joka toimii takkahuoneena ja ruokailutilana. Takan takaa näkyvä tumma verho levitetään saunojien kulkiessa löylyistä pesulle. Hirsiseinäinen, puukiukaalla varustettu sauna on erillisrakennus. Kuvissa näkyvät Balmuirin tyynyt ja kyntteliköt ovat Napapiirille avatusta Balmuir Storesta.

Viimeisen silauksen kodin tyylikkyydelle antavat Balmuirin sisustustuotteet. Ne on hankittu Napapiirille hiljattain avatusta Balmuir Store Arctic Circle -myymälästä, jonka yrittäjä Mari Kotaniemi on Ellin ystävä.

Tiloja toisella tavalla – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 2021. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Lue lisää asiakastarinoita

Hirsikotiunelmiin suosittelemme