En inglasad terrass som matplats, ett inrett sovrum i hallen på övervåningen och grovkök som klädkammare. I detta vackra parhus med vacker utsikt över älven utnyttjar man ytorna på ett annorlunda sätt.

Ett parhus består vanligtvis av två likadana bostäder där den ena rumsindelningen är en spegelbild av den andra. Även när huset ska byggas av familjer av olika storlek. En sådan approach till att bygga ett hus kändes unken i Rovaniemi, när Elli och Mika Kansanniva samt Sanna och Juha Eteläinen började planera ett parhus som de skulle bygga ihop. Familjerna hade olika önskemål och behov för sitt nya hem, så båda paren ritade sin egen halva helt och hållet efter sina egna preferenser.

Det höga öppna utrymmet i vardagsrummet har en stor fönsteryta. Utanför fönstren öppnar ett vackert älvlandskap upp sig.
Från terrassen och den övre balkongen har man en fantastisk utsikt över Ounasjoki-älven och över Rovaniemi centrum, som skymtar bakom bron. Hemmet har en harmonisk färgvärld. Inomhus hittar man olika grå nyanser och varma träytor. Utsidan har man målat med färgen Kemi.

Tanken på att bygga ett parhus föddes utifrån den stora byggrätten på tomten. Hörntomten i Pullinpuoli i Rovaniemi var ett riktigt fynd med tanke på den fantastiska utsikten över Ounasjoki-älven och staden bakom älven som man ser ifrån fönstren i huset som stod färdigt för ett år sedan. Vid älvstranden bor man i en lugn småhusmiljö med bara en knapp kilometer till Rovaniemi centrum.

Från hörntomten har man en av gatans bästa utsikter över älven, men tomten var länge obebyggd medan de intilliggande tomterna fylldes med vackra villor. Den drygt 1 000 kvadratmeter stora gropen skrämde uppenbarligen alla tomtköpare. Tanken på att täcka över gropen oroade dock inte de fyra vännerna och arbetet med att jämna ut gropen ökade knappt kostnaderna för markarbetet som gjordes innan man lade grunden.

Jordnära, hemtrevliga väggar av lamelltimmer

Köket och vardagsrummet är ett gemensamt utrymme. Köket har ett snyggt ribbtak med infällda LED-ljus.
Hemmet har en harmonisk färgvärld. Inomhus hittar man olika grå nyanser och varma träytor. Timmerväggarnas innerytor är behandlade med Uvivax.

Paret ville ha rejäla lamelltimmer som väggar i parhuset. Elli och Mika tycker att väggar av helträ är jordnära, hemtrevliga och hälsosamma. Huspaketet beställdes från Kuusamo Timmerhus. Säljarens service avgjorde valet.

När man ritade planlösningen ville man rätta till bristerna i familjens tidigare hem och skapa rumslösningar som underlättar familjens vardag. De dryga 130 kvadratmeterna delades upp på två våningar – på nedervåningen umgås man och på övervåningen sover man. Familjen har två döttrar, tonåringarna Lilli och Peppi. De fick kompakta rum med en klädkammare. Elli och Mika fick inte något direkt sovrum. Det öppna loftet på övervåningen har gott om plats för en parsäng. Loftet skildes åt från trapphuset med en glasvägg i lätt konstruktion som enkelt kan plockas ner senare när döttrarna blir vuxna och flyttar hemifrån.

På bildcollaget syns till vänster en närbild på köket med släta, mossgröna köksluckor. I korridoren på övervåningen finns det en arbetsplats. Avsatsen har ett svart räcke.
A la Carte-köket är mossgrönt. Det finns gott om skåpsutrymme och ovanligt mycket teknisk utrustning. Herrn i huset lagar alltid toppmiddagar när han hinner. Hemmets mellandörrar och fönsterkarmar är svarta, liksom de många detaljerna i inredningen.

Köket fick mycket plats. I samma utrymme finns det ett rymligt vardagsrum med den eleganta soffan Adea som enda möbel. Bakom de höga fönstren i allrummet finns det en inglasad terrass med en kamin. Tack vare kaminen kan man använda terrassen året om och därför ställde man det runda köksbordet där. Från terrassen och den stora balkongen på övervåningen har man en fantastisk utsikt över Ounasjoki-älven. Intill terrassen finns det en bastu på fyra kvadratmeter. Familjen ville att bastun skulle ligga åtskilt från huset så att man kan gå från bastun till badrummet via den varma terrassen. Man kan avskärma gångvägen med en gardin så att de som sitter på terrassen inte stör de som badar bastu – eller tvärtom. Elli, Mika och hunden Vili älskar att basta. De vill slå sig ner på bastulavarna varje dag efter jobbet och värdesätter de härliga ångorna från den vedeldade bastuugnen. Det räcker med ett vedinlägg för att värma bastuugnen.

Grovköket är ett av de viktigaste rummen i hemmet. Det fungerar både som klädvårdsrum och som föräldrarnas klädkammare. Det är hela elva kvadratmeter stort och nås via hallen.

Ett vackert och funktionellt hem

Byggarbetet började i slutet av sommaren 2019. För att lägga grunden hyrde man ett 400 kvadratmeter stort tält som man kunde arbeta under oavsett väder. Timmerlasten anlände i februari följande år, och i november förra året kunde man flytta in när huset var klart på insidan. Det finns fortfarande en del arbete kvar att göra på utsidan, som att städa och anlägga trädgården.

Köksinredningen tar upp en stor del av allrummet, som får sin rymd av de vägghöga fönstren och takhöjden på nästan sex meter. Vid köksön har man barstolar från by Crean. Bakom innerfönstret ovanför soffan finns Ellis och Mikas sovrum, som har avskärmats från korridoren på övervåningen med en glasvägg av lätt konstruktion och en gardin.

Vid inredningen lyftes framför allt Ellis smak, öga för färg och kunskap om vad marknaden har att erbjuda fram. Familjen Kansanniva var redo att satsa på sitt nya hem för att få det så vackert och funktionellt som möjligt. Ytmaterialen är av hög kvalitet och färgerna är harmoniska.

På övervåningen utnyttjade man golvytan väl genom att välja skjutdörrar till flickornas rum. Det verkliga blickfånget i hemmet är köket. Det är stort, vackert och funktionellt och har utrustning för professionella kockar. Mika har arbetat länge inom restaurangbranschen och kan nu också trolla fram perfektionssträvande måltider även hemma.

Den mossgröna köksinredningen är inköpt från Keittiömaailma. Kylen och frysen är från finska Festivo, men i övrigt kommer alla maskiner från Miele och är tillverkade i Tyskland och kända för sin kvalitet.

Intill vardagsrummet och köket finns det en inglasad terrass på över 30 kvadratmeter som fungerar som gillestuga och matplats. Den mörka gardinen bakom kaminen drar man för när man ska gå från bastun till badrummet. Bastun med sina timmerväggar och sin vedeldade bastuugn är en separat byggnad. På bilderna syns kuddar från Balmuir och ljusstakar från Balmuir Store vid Polcirkeln.

Inredningsprodukterna från Balmuir sätter en elegant sista touch på hemmet. De är inköpta från nyöppnade Balmuir Store Arctic Circle vid Polcirkeln, som drivs av Ellis vän, företagaren Mari Kotaniemi.

Artikeln Plats på ett annat sätt publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti 2021. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Läs fler kundberättelser

För drömmen om ett timmerhus rekommenderar vi