Kuusi metriä korkean olohuoneen ikkunoista on mahtavat näkymät. Parhaimmillaan ne ovat Rukan laskettelurinteen valojen näkyessä kuuraisten puiden takaa.

Suomi on niin suuri maa, että pohjoisella ja etelällä on konkreettiset erot niin maisemissa kuin arjen elintavoissa. Etelässä hosutaan ja pohjoisessa osataan nauttia pienistäkin asioista – erityisesti luonnosta. Pohjoisen ihminen ei aina viihdy etelässä, vaikka löytää siellä olosta hyviäkin puolia.

Johanna ja Tuomas Virolainen ovat silminnähden onnellisia palattuaan yli kymmenen etelässä vietetyn vuoden jälkeen pohjoiseen. Virolaisista tuli perhe Järvenpäässä asuessa. Topi-poika on nyt 9-vuotias ja Lili-tytär on täyttänyt seitsemän. He ovat nyt koillismaalaisia, kun koti vaihtui vuosi sitten etelän radanvarsikaupungista Kuusamoon, Rukan valloittaviin tunturimaisemiin. Muutama kuukausi sitten uudeksi perheenjäseneksi ilmestyi suloinen suomenlapinkoiran pentu Halla.

164-neliöinen hirsitalo on Virolaisen pariskunnan ja Tuomaksen Reijo-isän suunnittelema. Talon ja tallin väliin jäävään katokseen tehtiin suojainen parveke. Puuosatoimitus itse rakennettuun taloon hankittiin Kuusamo Hirsitaloilta. Ulkomaalin sävynä on Poro.

Virolaisten mielestä parasta Rukalla ovat tunturimaisemat ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ympärivuotiseen liikuntaan. Kodin niin leveys- kuin korkeussuunnassa suurista ikkunoista näkee Rukatunturin rinteen. Horisontista löytyy myös Juhannustunturi.

Muutto Kuusamoon

Muutto Kuusamoon tuli harkintaan, kun Johannalle tarjottiin sieltä työpaikkaa. Päätöksen tekeminen ei ollut helppoa, sillä Virolaiset olivat rakentaneet talon Järvenpäähän ja viihtyivät siinä erinomaisesti. Muutto merkitsi lisäksi Tuomaksen joutumista tyhjän päälle. Työpaikasta ei ollut tietoa.

Suuri ratkaisu kuitenkin tehtiin, Järvenpään talo myytiin kostunein silmäkulmin ja Kuusamosta hankittiin vuokra-asunto. Asioilla on tapana järjestyä; Tuomaksellekin järjestyi mielekäs työpaikka ja Rukalta päästiin ostamaan luonnon ympäröimä yli tuhannen neliön tontti. Ryhtyminen toistamiseen rakentajiksi syyhytti sormia.

Johannan ja Tuomaksen yhteisistä ajatuksista syntyi 1,5-kerroksinen hirsitalo, jonka suojana on loiva ja leveä harjakatto. Tärkeintä suunnittelussa oli oleskelutilojen korkeus ja niiden mahdollistamat laajat lasipinnat. Tontille aukeavista tunturinäkymistä haluttiin saada mahdollisimman paljon näkyviin.

Virolaisen perhe on asunut uutta taloaan Rukalla vuoden ja Kuusamoon on kotiuduttu. Kukkataulu olohuoneen korkealla hirsiseinällä on Johannan maalaama. Valaisin ruokapöydän päälle on tehty Johannan isän lapsuudenkodin seinähirrestä.

Noin 160 huoneistoneliön neljän makuuhuoneen talo on pariskunnan itse suunnittelema ja se rakennettiin paksuista, 230 millin lamellihirsistä. Hintaa kyseltiin eri hirsitalovalmistajilta ja tarjouskierroksen jälkeen kaupat syntyivät kotikaupungin tehtaan kanssa. Kuusamo Hirsitaloja pidettiin parhaana vaihtoehtona monestakin syystä.

Rakentamisesta huolehdittiin itse. Tuomas teki pitkää päivää tontilla apunaan isänsä Reijo Virolainen. Hän toimi projektin pääsuunnittelijana ja valvojana. Hirsikehikon pystytykseen kerättiin talkooporukka.

Muuttopäivä koitti viime vuoden tammikuussa. Rukalla on nyt koettu niin talvi kuin kesä. Jokaisesta päivästä on nautittu koko perheen voimalla.

Moderni ja kodikas hirsikoti

Virolaiset halusivat keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen täysin mustat kalusteet. Kuusamon AINA-myymälästä löydettiin kaapistot, jossa myös rungot ovat mustia. Ne lisäävät lämpöä talon kodikkaaseen tunnelmaan. Hirsitalon kookkaat puupinnat, hyvä akustiikka ja puhdas huoneilma tekevät jokapäiväisestä asumisesta erityisen viihtyisää.

Kodin haluttiin olevan ilmeeltään yhtäaikaisesti moderni ja kodikas. Tyylit ovat lähes toistensa vastakohtia, mutta lopputuloksesta on silti löydettävissä molempia piirteitä. Kodin lämmin tunnelma tuntuu lähes käsin kosketeltavalta. Mukana on voimakkaitakin värejä, ennen kaikkea vahvaa sinistä. Se on hallitsevana värinä vanhempien makuuhuoneen väliseinässä ja kahden wc:n fantastisissa tapeteissa. Tuomas kuulemma suorastaan inhoaa tapetteja, mutta hyväksyi Johannan ehdotuksen vessojen tapeteista.

Virolaiset halusivat keittiön, jossa myös kalusteiden rungot ja kaappien sisukset ovat mustia. Sellaista ei ole aivan helppo löytää, mutta Kuusamon AINA-myymälässä koettiin iloinen yllätys. Sieltä löytyi juuri mieleiset kalusteet. Ovissa on kauniit kehykset ja kokonaisuus kruunattiin messinkivetimillä. Keittiö on osa korkeaa oleskelutilaa. Kun katto on metrien korkeudessa, Johanna ja Tuomas eivät katsoneet liesituuletinta tarpeelliseksi. Hellan keitoksista syntyvät höyryt ja tuoksut häviävät hirsitalon hyvään huoneilmaan. Myös kodinhoitohuoneessa on mustat AINA-kalusteet.

Pieni kiertoilmatakka sijoitettiin keskelle ikkunaseinää. Se ei häiritse päiväaikaan luonnonmaisemaa ja pimeän laskeutuessa tunnelmallinen tuli on keskeisellä paikalla. Olohuoneen korkealle hirsiseinälle ripustettu kukkataulu on Johannan maalaama.

Tilaa koko perheelle

Johanna halusi kotiin sinisiä seiniä ja sellaiset tulivat vanhempien makuuhuoneen lisäksi kahteen wc-tilaan. Vessojen yhdellä seinällä on upea kuvatapetti, josta Tuomaskaan ei voi olla pitämättä vaikka ei olekaan tapettien ystävä.

Kaikkien perheenjäsenten makuuhuoneet ovat alakerrassa. Portaita kapuamalla pääsee avoimeen oleskelutilaan ja sieltä edelleen vierashuoneeseen. Parvelta avautuu ovi myös parvekkeelle, joka on löytänyt suojaisen paikan talon ja erillisen tallirakennuksen välistä. Katto jatkuu yhtenäisenä talosta tallin päälle.

Saunatilat ovat talon päädyssä. Saunankin ikkunasta on näköala tuntureille ja pesuhuoneesta päästään erilliselle vilvoitteluterassille. Matkalla eteisestä saunalle on kodinhoitohuone, jonne on suora yhteys myös Johannan ja Tuomaksen makuuhuoneesta. Reitillä on iso, yli kahdeksan neliön vaatehuone.

Pakkasella parhaimmillaan – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 1/2021. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Koti tunturissa

Tutustu Johannan ja Tuomaksen kotiin tarkemmin alla olevan videoesittelyn kautta.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Vinkkejä hirsikodin vuosihuoltoon

Kiinnostaako hirsikodissa asuminen, mutta et ole varma mitä huoltotoimenpiteitä hirsikoti vaatii? Kokosimme hirsirakentamisesta kiinnostuneille ja hirsisessä omakotitalossa jo asuville kattavan tietopaketin. Tutustu blogiartikkelimme avulla hirsirakennuksen huoltamiseen.

Hirsisiin kotiunelmiin suosittelemme