Vyn från de sex meter höga vardagsrumsfönstren är otrolig. Som bäst är vyn när ljusen från slalombacken i Ruka syn bakom de snötäckta träden.

Finland är ett så pass stort land att det finns konkreta skillnader mellan norr och söder, både i miljön och i levnadsvanorna. I söder har man bråttom, i norr vet man hur man njuter av de små sakerna – speciellt naturen. Den som är hemma från norra Finland kanske inte alltid trivs i söder, även om man kan komma på fördelar även där.

Johanna och Tuomas Virolainen är synbarligen lyckliga över att ha återvänt till norr efter över tio år i söder. Paret Virolainen blev en familj när de bodde i Träskända. Sonen Topi är nu 9 år gammal medan dottern Lili har fyllt 7. Familjen bor sedan ett år tillbaka i Koillismaa, dit de flyttade från en centralort i söder. Nu bor man i Kuusamo intill Rukas bedårande fjällvyer. För några månader sedan fick familjen tillökning i form av finska lapphundvalpen Halla.

Timmerhuset på 164 kvadrat ritades av paret Virolainen och av Tuomas pappa Reijo. En skyddad balkong finns mellan huset och garaget. Familjen byggde huset själv, allt virke beställdes från Kuusamo Timmerhus. Utsidan är målad med färgnyansen Poro.

Det familjen Virolainen tycker bäst om i Ruka är fjällvärldens vyer och möjligheterna till friluftsliv året runt. Från de till både bredden och höjden enorma fönstren i huset ser man slalombacken i Ruka. I horisonten syns fjället Juhannustunturi.

Flytten till Kuusamo

Flytten till Kuusamo kom på tal när Johanna erbjöds jobb där. Det var inget lätt beslut, familjen Virolainen hade byggt ett hus i Träskända och trivdes riktigt bra där. Flytten skulle dessutom innebära att Tuomas inte skulle ha något jobb. Något arbete hade han inte på känn.

Man valde dock att ta det stora beslutet och sälja huset i Träskända med tårar i ögonen och hyra en bostad i Kuusamo. Det mesta brukar ordna sig; Tuomas hittade också ett jobb som han trivs med, och man köpte en tomt på över tusen kvadratmeter mitt i naturen i Ruka. Familjen gav sig med entusiasm in i sitt andra husbygge.

Tillsammans tog Johanna och Tuomas fram en timmervilla på 1,5 våning med ett lätt sluttande, brett sadeltak. Det viktigaste i planeringen var att det skulle vara högt i tak i vardagsrummet, med tillhörande stora fönster. Familjen ville se så mycket som möjligt av den omgivande fjällvärlden.

Familjen Virolainen har bott i det nya huset i Ruka i ett år, och familjen känner sig hemma i Kuusamo. Johanna har själv målat blomstertavlan högt upp på timmerväggen i vardagsrummet. Lampan på matbordet är gjord av timret i väggarna i Johannas pappas barndomshem.

Paret har själv ritat villan, som är på ca 160 kvadratmeter och har fyra sovrum. Huset byggdes av tjockt lamelltimmer på 230 mm. Man inhämtade offerter från flera timmerhustillverkare och valde därefter att köpa huset från husfabriken i hemstaden. Det fanns flera anledningar till att Kuusamo Timmerhus framstod som det bästa alternativet.

Själva bygget skulle man göra själv. Tuomas arbetade långa dagar på tomten med sin pappa Reijo Virolainen som stöd. Han var huvudkonstruktör och övervakare för byggprojektet. Man samlade ihop ett arbetslag för att sätta upp timmerstommen.

Sedan var det dags att flytta i januari förra året. Nu har man upplevt både vinter och sommar i Ruka. Hela familjen njuter av varje dag.

Ett modernt och hemtrevligt timmerhus

Familjen Virolainen ville ha helsvart inredning i köket och grovköket. Skåpen hittade man hos AINA. Även stommen är svart. Svärtan bidrar med mysig värme. Timmerhusets omfattande träytor, den underbara akustiken och rena inomhusluften gör huset riktigt trevligt att bo i.

Familjen ville ha en både modern och hemtrevlig timmervilla. Det blev en sammanslagning av nästan fullständigt motsatta stilar, men båda finns ändå där i det färdiga huset. Den varma känslan i huset är påtaglig. En del av inredningen går i starka kulörer, framför allt intensivt blått. Blå dominerar i mellanväggen i föräldrarnas sovrum och i de fantastiska tapeterna i de två toaletterna. Tuomas berättar att han faktiskt avskyr tapeterna, men gick ändå med på Johannas förslag.

Familjen Virolainen ville ha ett kök där även stommen på den fasta inredningen samt insidan går i svart. Det är inte alltid lätt att hitta, men man hittade en glad överraskning hos AINA i Kuusamo. Där hittade man precis rätt inredning. Dörrarna är vackert inramade och mässinghandtag är pricken på i:et. Köket är en del av det höga vardagsrummet. Med en takhöjd på flera meter tyckte Johanna och Tuomas att det inte behövdes någon spisfläkt. Dofterna och ångorna från matlagningen i köket försvinner in i den friska inomhusluften som man har i ett timmerhus. Även i grovköket har man fast inredning i svart kulör från AINA.

En liten kamin med cirkulationspump placerades i mitten av väggen med fönstren. På dagtid påverkar kaminen inte utsikten och när det blir mörkt har man den mysiga elden i mitten. Johanna har själv målat blomstertavlan högt upp på timmerväggen i vardagsrummet.

Plats för hela familjen

Johanna ville ha blå väggar i sitt hem, och det fick man i föräldrarnas sovrum samt i de två toaletterna. På ena väggen i toaletterna finns en underbar tapet som till och med Tuomas tycker om, trots att han inte gillar tapet.

Hela familjen har sina sovrum på bottenvåningen. Det går en trappa till det öppna sällskapsrummet och därifrån vidare till gästrummet. Från loftet har man också en dörr ut på balkongen, som har en skyddad plats mellan huset och garaget. Huset och garaget har ett gemensamt, obrutet tak.

Bastun finns vid ena kortsidan. Även från bastufönstret ser man fjällen och från badrummet kommer man ut på en separat terrass. Mellan hallen och bastun finns grovköket, där det också finns en direkt ingång från Johannas och Tuomas sovrum. Däremellan finns en stor garderob på mer än åtta kvadrat.

Artikeln Som bäst med frost publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti i januari 2021. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Tips om årsunderhåll av timmerhus

Är du intresserad av att bo i ett timmerhus, men inte säker på vilket underhåll ett timmerhus kräver? Här har vi samlat ett ordentligt informationspaket för intresserade och de som redan bor i en timmervilla. Se vårt blogginlägg om hur man underhåller timmerbyggnader.

För timmerhusdrömmar rekommenderar vi