Ekologinen rakentaminen aloitetaan sopivan rakennusmateriaalin valinnalla. Ympäristöystävällinen ja kestävä hirsi sopii ekologiseen rakentamiseen täydellisesti – laadukas hirsitalo kestää vuosikymmeniä ja tarjoaa terveellisen, turvallisen sekä hengittävän kodin.

Ekologinen rakentaminen alkaa aidosta pohjoisen puusta

Hirsi on kestävä rakennusmateriaali, joka soveltuu erinomaisesti niin omakotitalojen, loma-asuntojen kuin julkisten kohteidenkin rakentamiseen. Ekologinen puurakentaminen hillitsee osaltaan ilmastonmuutosta, sillä puutalot aiheuttavat elinkaarensa aikana huomattavasti vähemmän ympäristöhaittoja kuin betoni- tai tiilirunkoiset talot. Hirsitalo sitoo hiiltä itseensä kymmenkertaisesti verrattuna valmistuksen yhteydessä vapautuvaan määrään. Lisäksi hirren valmistuksen sivutuotteena syntyvät puru ja hake tuottavat enemmän energiaa kuin mitä hirren valmistuksessa kuluu.

Hirsitalo on pitkäikäinen ja ekologinen myös asuttaessa. Hirsirakenne vähentää lämmitys- ja viilennystarpeita, koska hirsi tasaa rakennuksen lämpötilaeroja – se pysyy talvella lämpimänä ja vastaavasti kesällä hengittävä rakenne pitää sisäilman sopivan viileänä.

Kuusamo Hirsitaloissa käytetään pohjoisessa kasvanutta puuta, joiden poikkeuksellisen suuri ydinpuun osuus tekee hirsistä kestäviä ja lahoamattomia. Käytettävän puumateriaalin kestävyys on testattu Suomen ankarissa ilmasto-olosuhteissa, niin kuivuudessa, sateessa kuin talven paukkupakkasissa. Laadukkaan ja tasaisen raaka-aineen Kuusamo Hirsitalojen tuotantoa varten jalostaa ja toimittaa yhteistyökumppanimme Pölkky Oy. Kuusamolainen Pölkky laatuluokittelee hirret tuotannossaan ja hirsirakennuksen kuhunkin kohtaan valitaan parhaiten sopiva puuraaka-aine.

Kartta Pölkyn puunhankinta-alueesta. Ekologinen rakennusmateriaali tulee läheltä.
Oheisesta kartasta voit nähdä Pölkyn sahat ja puunhankinta-alueen, joka ulottuu molemmin puolin Napapiiriä. Tällä alueella kasvaa metsäasiantuntijoiden mielestä se paras rakentamiseen soveltuva puuraaka-aine, jota Suomessa on saatavilla.
Polkky-Kuusamon-tehtaan-ilmakuva.
Jotta hirsirakentamiseen sopivaa ja laadukasta raaka-ainetta olisi riittävästi saatavilla, hirsitalotuotanto edellyttää toimiakseen suuria raaka-ainemääriä. Kuusamo Hirsitalojen kasvun ja huippulaadun säilymisen on mahdollistanut raaka-ainetoimittajamme Pölkky Oy, joka käsittelee jokaisena työpäivänä keskimäärin 120 täysperärekkakuormallista sahatukkeja.

Miten Kuusamo Hirsitalojen rakennusmateriaali valmistuu? Lue blogistamme lisää!

Ekologinen hirsitalo hengittää

Hirrestä rakennettu talo on erinomaisen sisäilman ja antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta allergiaystävällinen. Hirsikotien hyvä ilmanlaatu perustuu puumateriaalin kykyyn sitoa ja siirtää kosteutta – puu siis tasaa sisäilman kosteuden vaihtelua. Hirsipinnat imevät kosteutta, kun sisäilman kosteus nousee ja vastaavasti luovuttavat sitä, kun sisäilma kuivaa. Kuiva sisäilma koetaan ongelmallisena, sillä se lisää hengitysteiden, silmien limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Liian kostea sisäilma saattaa puolestaan tuntua tunkkaiselta ja saa mahdolliset epäpuhtaudet tuntumaan voimakkaammilta.

Huoneilman tasainen kosteus parantaa ilmanlaatua ja pienentää ilmanvaihdon tarvetta. Puun käyttö rakennusmateriaalina auttaa siis vähentämään ilmankosteuden vaihteluja sekä parantamaan energiatehokkuutta erityisesti Suomen vaihtelevissa sääoloissa. Jopa puun pinnassa olevilla pienillä halkeamilla on merkittävä rooli, sillä ne lisäävät kosteutta sitovaa pinta-alaa. Pinnoittamaton puu pitää huoneilman kosteuden terveyden kannalta optimialueella, eli suhteellinen kosteus (RH) on 30–55 prosenttia.

Tutustu inspiroiviin asiakastarinoihimme!

Puulla on luontainen kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden mukaan mikä tekee sisäilmasta miellyttävämmän.

Yksiaineinen hirsirakenne on turvallinen

Ekologinen hirsitalo on luonnollinen, kosteusteknisesti turvallinen valinta. Rakennusten homeongelmat liittyvät usein kosteuden tiivistymiseen ja kerääntymiseen rakenteiden eri kerrosten väliseen rajapintaan. Massiivihirsiseinä, joka koostuu yhdestä ja samasta materiaalista pinnasta pintaan, tarjoaa kosteusteknisesti turvallisen ratkaisun. Se poistaa kosteustekniikan kannalta kriittiset rajapinnat, eli hirsirakenne on kosteudenhallinnan suhteen luotettava. Kuusamo Hirsitalojen lamellihirsinen seinä toimii kosteusteknisesti oikein säätilasta ja vuodenajasta riippumatta, sillä liimasaumassa ei ole hirren hengittävyyttä estäviä ainesosia.

Hengittävän rakenteen terveellisyyden takana on ajatus siitä, että rakenteen läpi poistuu sisäilmasta hiilidioksidia, jonka korvaa ulkoilmasta tuleva happi. Suomen ilmastossa haastetta aiheuttaa vesihöyry, joka on yksi ilmaseoksen kaasuista. Yksiaineisissa seinärakenteissa vesihöyryn kulkeutuminen ei ole ongelma, sillä niissä ei ole rajapintoja, joille kosteus voisi tietyissä oloissa tiivistyä.

Hirsiseinää valmisteilla tuotantotiloissamme. Seinän sisä- tai ulkopintaan ei tule lisäeristeitä vaan se on, käsittelyä vaille, valmis sellaisenaan.

Puu on hyvää tekevä luonnonvoima

Vietämme jopa lähes 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Ei siis ole täysin yhdentekevää, millaisessa kodissa asumme tai millaisessa työpaikassa työskentelemme. Ekologiseen rakentamiseen hyvin sopivan puun käyttäminen sisäpinnoissa voi vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja stressitasoon. Puu on muihin pintamateriaaleihin verrattuna kodikas, lämmin ja rauhoittava ja puupinnat tukevat tervehtymistä, vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Puun hyvät vaikutukset näkyvät verenpaineen ja sydämen sykkeen alenemisena sekä elimistön rauhoittumisena.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi alumiinin, muovin tai teräksen koskettaminen aiheuttaa elimistössä verenpaineen nousuna näkyvän stressireaktion. Puu taas tuntuu kosketettaessa turvalliselta ja luonnolliselta. Työhuoneen puiset kalusteet vaikuttavat stressitasoihin samalla tavalla – edes viherkasveilla ja valkoisella kalustettu työhuone ei aiheuttanut vastaavaa stressitason laskua. Samantapaisia tuloksia on saatu myös kokopuisissa luokkahuoneissa toteutetuissa tutkimuksissa, joissa oppilaat olivat tunteet vähemmän väsymyksen ja aikaansaamattomuuden tunteita.

Puuinfon sivuilta voit lukea lisää puun käytön sisäilma- ja terveysvaikutuksista.

ekologinen rakentaminen hirrestä on hyväksi myös talossa asuvien ihmisten terveydelle
Tutkimukset tukevat sitä seikkaa, että puulla on positiivinen vaikutus ihmisiin. Moni ihminen pitää puupintaa miellyttävänä, luonnollisena ja rauhoittavana.

Moderni hirsitalo tuo hirret kaupunkiin

Kuusamo Hirsitalojen mallistossa kohtaat ekologinen rakentaminen ja moderni tyylikkyys. Ammattitaidolla suunnitellut talot ovat kestäviä ja ulkoasun viimeistelevät selkeät linjat ja suuret ikkunapinnat. Modernien hirsitalojen ulkonäkö jiirinurkkineen ja painumattomine hirsineen ovat mahdollistaneet hirsitalojen rakentamisen myös kaupunkien kaava-alueille ja tuoneet hirren näin myös osaksi kaupunkirakentamista.

Monet omakotitalon tai loma-asunnon rakentajat pitävät puupintaa miellyttävänä, luonnollisena ja rauhoittavana, joka luo lämpimän ja kodikkaan tunnelman. Usein hirsipinta jätetään jollakin tavalla esille, eikä sitä maalata täysin piiloon. Hirsiseinän viimeistelyyn tarjolla rutkasti vaihtoehtoja ja sopiva värisävy sekä pintakäsittely löytyy taatusti. Hirsipinnan käsittelyssä on hyvä ottaa huomioon, että pintakäsittelyyn käytettävät tuotteet voivat vaikuttaa puun ominaisuuksiin, joten sopiva tuote kannattaa aina etsiä alan ammattilaisen avustuksella.

Olipa toiveesi hirsirakennuksen ulkonäöstä mikä tahansa: meidän kanssa se on mahdollista toteuttaa!

Haaveiletko hirsitalosta, hirsisestä loma-asunnosta tai tunnelmallisen hirsisaunan löylyistä? Ota yhteyttä alueesi Kuusamo-myyjään!