Hirren suosio rakentamisessa on jatkanut tasaista kasvuaan. Tämän hetken arvio on, että neljännes tänäkin vuonna tehtävistä omakotitalojen aloituksista on hirrestä. Syitä tähän on monia: yksi on ekologinen rakentaminen.

Olemme koostaneet tähän artikkeliin tiedeperustaisia, haastatteluun pohjautuvia sekä omiin tuntemuksiin ja asiantuntijoidemme kokemuksiin perustuvia syitä sille, miksi ihmiset – lue rakentajat – valitsevat hirren yhä useammin rakennusmateriaalikseen. Ympäristöarvot ovat nousemassa entistä enemmän esille ja tulemassa trendiksi myös kuluttajien keskuudessa. Voikin todeta laajemmin, että ekologinen rakentaminen liittyy osaltaan siihen, että hirsi on rakentajille niin mieluinen materiaali.

Tutustu tarkemmin sinua kiinnostaviin osioihin tai lue koko artikkeli.

Ekologinen rakentaminen on teema, johon puu rakennusmateriaalina keskeisesti liittyy. Tänä vuonnakin omakotitalon, huvilan, vapaa-ajan asunnon tai mökin rakentava kiinnittää entistä enemmän huomiota vihreisiin arvoihin. Hirsi on ekologista rakentamista parhaimmillaan ja tulevaisuudelta odotamme, että puun käytöllä tulee olemaan rakentamisessa merkittävä rooli ilmastonmuutosta hillittäessä.

hirsi on ekologinen rakennusmateriaali, sen kestävyys on testattu ankarissa sää- ja ilmasto-olosuhteissa
Puumateriaalin – jota Kuusamo Hirsitalot käyttää – kestävyys on testattu Suomen ankarissa ja vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa: niin kuivuudessa, sateessa kuin talven pakkasissa.

Hirsi on ekologista rakentamista

Puu on ainoa rakennusmateriaali, jonka laillinen alkuperä ja kestävä tuotanto voidaan sertifioidusti osoittaa. Puusta rakennetut omakotitalot, huvilat, paritalot, vapaa-ajan asunnot, mökit ja saunat sekä muut rakennukset aiheuttavat koko elinkaarensa aikana selvästi vähemmän ilmasto- ja ympäristöhaittoja kuin vastaavat muista materiaaleista valmistetut rakennukset.

Hirsi on kestävää ja ekologista, joten se soveltuu erinomaisesti niin omakoti- ja vapaa-ajan rakentamiseenkin. Hirsiseinä sitoo hiiltä kymmenkertaisen määrän verrattuna valmistuksen yhteydessä vapautuvaan määrään – ja hirren valmistuksessa sivutuotteena syntyvät puru ja hake tuottavat enemmän energiaa kuin mitä hirren valmistuksessa kuluu.

Hirrestä rakennettu omakotitalo tai vapaa-ajan asunto on pitkäikäinen ja ekologinen myös asuttaessa. Hyvin suunniteltuna ja tunnollisesti rakennettuna sekä huollettuna hirsirakennus kestää ja toimii pitkään. Hirsirakennuksen huoltamiseen voit tutustua tarkemmin sitä aihetta erikseen käsittelevässä blogikirjoituksessamme.

Sen lisäksi, että hirsi on ekologinen materiaali, sen muita ehdottomia etuja ovat hengittävyys ja kosteustekninen turvallisuus, kestävyys, allergiaystävällisyys ja hyvinvointivaikutukset sekä luonnollisuus.

Ekologinen rakentaminen hirrestä jättää jälkeensä pienen hiilijalanjäljen ja jopa satoja vuosia kestävän rakennuksen
Ekologinen rakentaminen: valitsemalla rakennusmateriaaliksi hirren valitsee samalla pienemmän hiilijalanjäljen. Tänä päivänä rakennettu hirsirakennus voi olla oikein huollettuna pystyssä jopa satojen vuosien päästä.

Ekologinen rakentaminen: hirsifaktaa

  • Hirsiseinä sitoo hiiltä 10-kertaisesti verrattuna valmistuksen yhteydessä vapautuvaan määrään.
  • Keskiverto suomalainen puinen omakotitalo sitoo puurakenteissaan noin 30 tonnia ilman hiilidioksidia – se vastaa yhden kuluttajan keskivertoautoilun yli 10 vuoden hiilidioksidipäästöjä.
  • Hirren valmistuksen yhteydessä sivutuotteena syntyvät puru ja hake tuottavat enemmän energiaa kuin hirren valmistuksessa kuluu.
  • Hirsirakenteinen seinä vähentää lämmitys- ja viilennystarpeita – hirsi tasaa rakennuksen lämpötilaeroja.
  • Käytettävän puumateriaalin kestävyys on testattu Suomen ankarissa ilmasto-olosuhteissa, niin kuivuudessa, sateessa kuin talven pakkasissa.

Lue asiakkaidemme kommentteja hirsikodista

suomalainen metsä tuottaa vastuullista rakennusmateriaalia ekologisen rakentamisen toteuttamiseen
Suomessa metsiä hoidetaan pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Puuta on luonteva käyttää, sillä se on yksi harvoja kotimaisia uusiutuvia luonnonvarojamme – mutta sitä on hyödynnettävä suunnitellusti ja järkevästi sillä tavalla, että myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan metsistä.

Hirsikodin sisäilma kerää kehuja

Moni hirsisen omakotitalon, huvilan, vapaa-ajan asunnon tai mökin rakennuttanut on kehunut laadukasta sisäilmaa. Tästä on monella asujalla vankka kokemuspohja, mutta hirsirakennuksen hyvästä sisäilmasta kertovat myös tutkimukset.

Hirsikoti on todettu lukuisissa tutkimuksissa allergiaystävälliseksi nimenomaan erinomaisen sisäilman sekä antibakteerisen ominaisuuden ansiosta. Hirsikotien hyvä ilmanlaatu perustuu hygroskooppisuuteen eli puumateriaalin kykyyn siirtää ja sitoa kosteutta seinään ja vastaavasti seinästä pois. Käytännössä hirsipinnat sitovat kosteutta sisäilman kosteuden noustessa ja toisinpäin – eli luovuttavat sitä, kun sisäilma kuivaa.

Näin huoneilman kosteuden vaihtelut vähenevät ja sisäilman laatu paranee. Varsinkin kuiva sisäilma koetaan ongelmalliseksi. Myös puun pinnassa olevilla pienillä halkeamilla on merkitystä. Ne lisäävät pinta-alaa, jonka kautta puu sitoo kosteutta itseensä ja taas vapauttaa sitä. Pinnoittamaton puu pitää huoneilman kosteuden terveyden kannalta optimialueella (RH30– 55 %).

Massiivihirsiseinä ilman lisäeristystä ei sisällä kerroksia, joihin kosteus voisi tiivistyä seinärakenteen sisällä. Myös lamellihirsiseinä (massiivihirsiseinän ohella) toimii kosteusteknisesti sekä kesähelteillä että pakkaspäivinä, sillä liimasaumassa ei ole hirren hengittävyyttä estäviä ainesosia. Hirsitalon ja -huvilan tai hirrestä rakennetun vapaa-ajan asunnon rakentaminen onkin siten kosteusteknisesti turvallinen valinta.

Tutkimuksessa on osoitettu, että puupinnat tukevat tervehtymistä, vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Puulla, varsinkin männyllä, on antibakteerisia ominaisuuksia, joka alentaa merkittävästi bakteerien ja homeiden huoneilmaan tuottamien toksisten yhdisteiden kehitystä (Puun luontaiset ominaisuudet. Metsäkeskuksen webinaari 15.9.2021.). Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sisätilojen puupinnat rauhoittavat elimistöä, alentavat verenpainetta ja sydämen sykettä. Voidaankin sanoa, että edellä mainituissa seikoissa on paljon samaa, mitä esimerkiksi luonnossa oleileminen tuo ihmisille.

Puuinfon sivuilta voit lukea lisää puun käytön sisäilma- ja terveysvaikutuksista.

Hirren estetiikka

Ihmisen ja luonnon välinen suhde on mystinen asia ja moni urbaanissa kaupunkiympäristössä tai lähiössä asuva kaipaa jonkinlaista yhteyttä luontoon. Tämän vuoksi hirsinen koti voi luonnonmukaisena rakennusmateriaalina vahvistaa asukkailleen juuri tätä sidettä luontoon.

Suomalaiset ovat perinteisesti arvostaneet hirttä – ja puurakentamisella yleensäkin on täällä erityisen pitkät perinteet, sillä korkealaatuista puuraaka-ainetta on ollut helposti saatavilla. Materiaalivalintana se on ollut useille sukupolville melkein itsestäänselvyys. Punainen tupa ja perunamaa lienee useimmille meistä tuttu toteamus.

ekologinen rakentaminen hirrestä on hyväksi myös talossa asuvien ihmisten terveydelle
Tutkimukset tukevat sitä seikkaa, että puulla on positiivinen vaikutus ihmisiin. Moni ihminen pitää puupintaa miellyttävänä, luonnollisena ja rauhoittavana.

Jos pohditaan hetki puun esteettisiä arvoja niin hirren ystäviä kuunnellessa on helppo todeta, että hirsi materiaalina miellyttää monen rakentajan sisustus- ja tunnelmasilmää. Puuhun liitettyjä adjektiiveja ovat esimerkiksi lämmin, kodikas ja rauhoittava.

Moni hirteen hurahtanut pitää myös sen luontaisesta kuviosta – usein hirsirakennuksen suunnitteluvaiheessa käykin niin, että hirsikuvio jätetään kodin seinäpinnoissa jollakin tavalla esille, eikä sitä maalata täysin piiloon. Joku haluaa hirren kuvion näkyvän täysin, joku toinen taas toteuttaa siihen kuultavan käsittelyn, jolloin kuvio näkyy vaimeammin. Vaihtoehtoja rakentajalle on tarjolla yllin kyllin, sillä värisävyjä, pintakäsittelyä ja sisustusta koskevat mieltymykset ovat rakentajakohtaisia. Puun käsittelyssä on hyvä ottaa huomioon, että pintakäsittelyllä voi olla merkitystä puun ominaisuuksiin – käsittelyaineita valitessa kannattaakin konsultoida alan ammattilaista.

Ekologinen rakentaminen: asiakkaidemme suusta

Toteutimme jälleen laajan asiakastyytyväisyystutkimuksen, joka perustuu kotimaisiin asiakkaisiimme vuosina 2018–2020. Tutkimuksen toteutti toimeksiannostamme konsultti- ja tutkimusyhtiö Innolink keväällä 2021. Vastausten määräksi kyselyymme saatiin mukavat 535 vastausta. Ekologinen rakentaminen näkyy kyselymme vastauksissakin.

Tässä joitakin poimintoja asiakkaidemme avoimista vastauksista liittyen hirteen rakennusmateriaalina. Kysyimme asiakastyytyväisyystutkimuksessa näin: mikä on mielestänne parasta hankkimassanne rakennuksessa? Joitakin vastauksista voit lukea tästä alta.

  • ”Hirsitalo hommattiin hyvän hengittävyyden takia.”
  • ”Puun tuoksu.”
  • ”Toimiva, ekologinen.”
  • ”Hyvä ilma, hiljainen ja rauhoittava tunnelma.”
  • ”Sopii maisemaan.”
  • ”Hirsitalon ulkonäkö. Helppo koota. Ympäristöystävällinen rakennustapa.”
  • ”Ilman laatu hyvä, jos on esimerkiksi allergiaa tai astma.”
  • ”Puhdas sisäilma, paljon puuta tuo tunnelmaa.”
  • ”Sauna ja sisäilma.”
  • ”Hirsitalo on hirsitalo. Lämmin ja luonnonläheisyys.”
  • ”Kyllä tässä kaikki toimii. Hieno ja hyvin toimiva talo.”
  • ”Hyvä ilma, hiljainen ja rauhoittava tunnelma.”
  • ”Että olemme saaneet hirsirakennuksen, tuoksu sisätiloissa on niin ihanaa!”
  • ”Luonnollisuus, ’puhdas/terveellinen’ sisäilma, kauniit hirsipinnat.”

Voit tutustua inspiroiviin asiakastarinoihin tästä.

Asiakastyytyväisyystutkimuksemme tuloksista voit lukea tarkemmin tästä.

Ekologinen rakentaminen alkaa aidosta pohjoisen puusta

Hirsitalojen ekologisuus sekä tutkitusti terveellinen sisäilma ovat nousseet tärkeiksi kriteereiksi talopaketin valinnassa. Suosion kasvaessa tulevaisuudessa hirsirakentamiselta voidaan odottaa vielä entistä monimuotoisempaa toteutusta ja modernimpaa ulkonäköä. Tähän on kehitetty ratkaisuksi muun muassa jiirinurkka, painumaton hirsi sekä moderni hirsiprofiili. Edellä mainitut seikat ovat mahdollistaneet hirsitalojen suosion kasvua myös kaupunkien kaava-alueilla

Kartta Pölkyn puunhankinta-alueesta. Ekologinen rakennusmateriaali tulee läheltä.
Oheisesta kartasta voit nähdä Pölkyn sahat ja puunhankinta-alueen, joka ulottuu molemmin puolin Napapiiriä. Tällä alueella kasvaa metsäasiantuntijoiden mielestä se paras rakentamiseen soveltuva puuraaka-aine, jota Suomessa on saatavilla.

Tiedostavat kuluttajat sekä ammattilaiset arvostavat pohjoista puuta, koska siinä ydinpuun osuus, josta kestävä, lahoamaton hirsi kuuluu valmistaa, on poikkeuksellisen suuri. Tästä samasta puusta valmistamme muun muassa rakennustemme vahvat kattorakenteet.

Raaka-aineen tuotantoamme varten jalostaa ja toimittaa yhteistyökumppanimme, kuusamolainen perheyritys Pölkky Oy. Kuusamo Hirsitalojen hirsien tasaisen ja hyvän laadun mahdollistaa Pölkyn suuret raaka-ainemäärät, jolloin jalostettava raaka-aine voidaan oikeasti laatuluokitella ja hirsirakennuksen kuhunkin kohtaan valitaan siihen parhaiten sopiva puuraaka-aine. Tukit käsitellään sillä ajatuksella, että jokainen sahalle tuleva tukki on yksilö.

Kuusamo Hirsitaloilla sekä Pölkyllä hyödynnetään uusia tuotantolinjoja, jotka ovat lisänneet merkittävästi tuotannon tehokkuutta sekä tukevat suunnitteilla olevien uusien tuotteiden käyttöönottoa niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin.

Polkky-Kuusamon-tehtaan-ilmakuva.
Jotta hirsirakentamiseen sopivaa ja laadukasta raaka-ainetta olisi riittävästi saatavilla, hirsitalotuotanto edellyttää toimiakseen suuria raaka-ainemääriä. Kuusamo Hirsitalojen kasvun ja huippulaadun säilymisen on mahdollistanut raaka-ainetoimittajamme Pölkky Oy, joka käsittelee jokaisena työpäivänä keskimäärin 120 täysperärekkakuormallista sahatukkeja.

Luettavaa hirsirakentamisesta

Suosittelemme hirsisiin kotiunelmiin ja haaveisiin