Mökillä on aina tapana puuhastella jotakin. Viime vuonna puuhastelusta syntyi uusi päärakennus.

Meren rannalla ihminen nauttii. Saaristoluonnon tenho kestää koko elämän, vaikka vuosikymmeniä samalla tontilla kesänsä viettäneenä tuntee rannan jokaisen kiven ja kannon. Kun arjet katselee kaupunkikodin ikkunoista naapuritalojen kattoja ja karuja asvalttipihoja, meren äärelle pääsyä arvostaa jokaisena viikonloppuna yhtä paljon.

Turkulaisen pariskunnan viikot kuluvat työn merkeissä. Yöt nukutaan eri sängyissä. Vaimo yhteisessä kodissa ja mies Helsingissä. Perjantaisin treffataan rautatieasemalla ja hypätään kiireesti autoon. Saarimökille halutaan niin nopeasti kuin mahdollista. Matkasta selvitään yleensä tunnissa, kun jokaista turhaa pysähdystä vältetään.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

 

Kalliorannalla, meren sylissä on vietetty vapaita viikonloppuja ja lomia koko yhteisen elämän ajan. Vaimolle paikka tuli tutuksi jo vauvana. Hänen vanhempansa ostivat tontin 60-luvun alussa ja kokosivat silloisen mittapuun mukaan viehättävän mökin vanhoista hirsistä. Vuosikymmenien aikana aivan rantaan on rakennettu kaksikin saunaa.

Pariskunnan omistukseen paikka siirtyi muutama vuosi sitten. Viikonloppukodin mukavuuksien lisäämistä ryhdyttiin miettimään välittömästi. Ensimmäisenä ajatuksena oli vierastalo. Vuodepaikkoja tarvittiin lisää, kun omat, jo aikuisiksi kasvaneet lapset tulevat säännöllisesti lapsuutensa maisemiin siippojensa kanssa.

Ajatukset vierasmajasta unohtuivat, kun idea vanhan mökin laajentamisesta kypsyi mielessä. Ruutupaperille hahmoteltiin erilaisia ajatuksia. Ne haudattiin, kun ideoista käytiin kertomassa rakennustarkastajalle. Hän kehotti unohtamaan ”viritykset”, koska tontilla on 96 neliötä rakennuslupaa vielä käyttämättä. Se kannattaa hyödyntää rakentamalla vanhan viereen kokonaan uusi päärakennus. Kun ehdotuksen takana oli kunnan viranomainen, rakennusluvan saamisessa ei varmasti olisi pienintäkään ongelmaa.

Vapaahetket rannalla

Vapaahetket rannalla kuluvat kaikenlaista puuhaillen. Kaikki aika ei mene kalastamiseen, ruuanlaittoon eikä saunomiseen. Rakentajiksi pariskunta ei kuitenkaan halunnut ryhtyä. Uudisrakennukselle haluttiin ulkopuolinen tekijä. Sellainen, joka hoitaa projektin kokonaisuudessaan ja luovuttaa pariskunnalle ulko-oven avaimen kun talo on muuttokunnossa.

Uuden päärakennuksen valmistuessa viime vuoden kesällä käytiin huonekaluostoksilla Ikeassa. Maisemat 4700 neliön tontilla ovat parasta vastalääkettä arkiselle aherrukselle.

Tekijää käytiin kyselemässä useammasta paikasta Turusta. Parhaimman ehdotuksen teki Kuusamo Hirsitalojen paikallinen myyjä Jari Hiltunen. Hänellä oli tarjota tekijä. Hirsikuorma tilattiin Kuusamosta.

Uusi rakennus tehtiin vanhan viereen paikalle, jota on pidetty tontilla luonnontilassa vuosikymmenet. Merituulten piiskaamat puut kasvoivat siinä omassa rauhassaan. Kun paikkaa ryhdyttiin raivaamaan – kaadettiin puut ja tilattiin kaivuri maatöihin – ohuen maakerroksen alta löytyi yllättäen kallio. Se putsattiin luonnollisesti koko tulevan rakennuksen alalta.

Talolle tehtiin pilariperustus, joka on hirsitalolle paras mahdollinen. Tuulettuva rossipohja säilyttää seinät ja alapohjan terveinä. Rakenteisiin ei keräänny kosteutta. Huvilasta tuli pitkä ja kapea, muodoiltaan selkeä ja kooltaan tarkasti jäljellä olevan rakennusoikeuden suuruinen.

Parasta tilojen avaruus

Pariskunnan omaan käyttöön tarvittiin valoisa tupakeittiö ja riittävän suuri makuuhuone. Sauna- ja kodinhoitotilat sekä vierasmakuuhuone erotettiin saman katon alle omaksi tilakseen.

Pariskunnan omaan käyttöön tarvittiin valoisa tupakeittiö ja riittävän suuri makuuhuone. Ne oli helppo sijoittaa niin, että molemmissa on suuret, merelle avautuvat ikkunat. Keskelle taloa tuli avotila, jonka taakse rakennetussa erillisosassa on vierasmakuuhuone sekä sauna- ja kodinhoitotilat. Pieni sähkösauna todettiin riittäväksi, koska vanha rantasauna on etenkin kesäaikana ahkerassa käytössä.

Parasta uudessa huvilassa on tilojen avaruus ja asumisen kaikki mukavuudet. Isoa, modernia keittiötä osataan arvostaa, kun ruokaa on laitettu vuosikymmenet vanhan mökin ahtaassa keittiönurkkauksessa alkeellisin välinein. Isoista sukujuhlista selviämistä ei enää tarvitse etukäteen pähkäillä, kun pyöreiden vuosien juhlinnasta on selvitty vanhankin keittiön aikaan. Yökylään jäävien vieraidenkin kanssa on helppoa, kun tilaa on nyt moninkertaisesti. Vanha mökki jatkaa elämäänsä uuden vieressä.

Vanhan mökin pienessä keittiössä vuosikaudet kokkaillessa oli ikävä kunnon tiloja ja varusteita. Uudisrakennuksen keittiö hankittiin Puustellilta. Pienestä sähkösaunasta on suora näköyhteys merelle.

Huvilan avaimet pariskunta sai viime kesän alussa. Sisustaminen hoidettiin Ikeassa käymällä. Sisätilojen väriksi haluttiin valkoinen, kun talo on ulkopuolelta  tumma. Ulkomaali valittiin vanhan mökin mukaan.

Arjen täydellinen vaihtoehto – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 4/2018. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Hirsihuvila Virkkula 97 on asiakkaan toiveiden mukaan muokattu Virkkula – malli. Huvila esitellään myös Special Collection – esitteessämme.

HIRSIHUVILAUNELMIIN SUOSITTELEMME