I stugan har man alltid något att pyssla med. Förra årets pysslande resulterade i en ny huvudbyggnad.

Vid havet njuter människan. Kärleken till skärgårdens naturen varar en livstid, även om man efter att ha tillbringat årtionden på samma tomt känner till varje sten och stubbe på stranden. När man till vardags tittar på taket på angränsande hus och barska asfaltgårdar från sin stadslägenhet radhus, blir tillgången till havet lika värdefullt varje helg.

En familj från Åbo spenderar veckorna med att arbeta på var sitt håll. Nätterna sover man i olika sängar. Hustrun i det gemensamma hemmet och maken i Helsingfors. På fredagar träffas de på järnvägsstationen och hoppar genast in i bilen. Det är bråttom till stugan på ön. Resan tar vanligtvis en timme, om man inte tar onödiga pauser.

Please accept marketing cookies to watch the video.

 

Hela sitt gemensamma liv har de tillbringat sina lediga helger och semestrar på klipporna, nära havet. Hon lärde känna platsen redan som barn. Det var hennes föräldrar som köpte tomten i början av 60-talet. De satte ihop en stuga av gamla timmerstockar och som var helt förtjusande efter den tidens måttstock. Under årtiondena har det byggts två bastur precis vid stranden.

Paret fick stället till sin ägo ett par år sedan. Man satte genast igång att planera mera bekvämligheter för helgstugan. Först funderade de på en ny gäststuga. Fler sängar behövdes eftersom de egna, nu vuxna barnen ofta kom på besök till sitt barndomslandskap med sina respektive.

Planerna om gäststugan glömdes bort när man fick en idé om att bygga ut stugan. De skissade sina planer på rutigt papper. De begravdes när man hade varit och berättat om dem hos byggnadsinspektören. Han sa att man ska glömma alla “snabbfixar” eftersom det fanns 96 kvadrat outnyttjat byggnadslov kvar. Det är värt att utnyttja det genom att bygga ett helt nytt hus bredvid den gamla huvudbyggnaden. När förslaget kom från kommunens myndighet, var det knappast problem att få ett bygglov.

Lediga stunder på stranden

De lediga stunderna på stranden spenderas på alla möjliga sätt. All tid går inte till fiske, matlagning eller bastu. Byggare vill paret dock inte bli. Man ville anställda en utomstående till jobbet. En som sköter hela projektet och ger ett par nycklar till ytterdörren i handen när det är dags att flytta in.

När den nya huvudbyggnaden blev klar förra sommaren gjorde man ett besök på IKEA för möbelinköp. Utsikten på den 4000 kvadratmeter stora tomten är bra motgift för vardagens flit.

Man letade efter en entreprenör på flera platser i Åbo. Det bästa förslaget gav Kuusamo Timmerhus lokala försäljare Jari Hiltunen.  Han kunde ordna med en entreprenör. Timmern beställdes från Kuusamo.

Det nya huset restes bredvid det gamla på en plats som har varit nästan orörd i flera decennier. De havsbrispinade träden växte på platsen i sin egen majestät. När man började röja – träden fälldes och man anlitade en grävmaskinist – hittade man en urberg under det tunna jordlagret. Det rengjordes så att det skulle vara synligt under hela det nya huset.

Huset fick en pelargrund, som är den bästa lösningen för ett timmerhus. Ett blindbotten som kan vädras håller väggarna och underredet friskt. Konstruktionerna samlar inte fukt. Det blev ett långt och smalt hus med en tydlig i form och exakt så stor som den kvarvarande byggrätten tillåter.

Det bästa är rymligheten

Paret ville ha ett ljust kök med matplats och lagom stort sovrum. Bastun, grovköket och gästrummet separerades under samma tak till en egen enhet.

Paret ville ha ett stort, ljust kök med matrum och lagom stort sovrum. De var lätta att placera så att båda rummen fick stora fönster mot havet. I mitten av huset finns en stor öppen plan och bakom den i en separat del ett gästrum samt en bastu och ett grovkök. Man konstaterade att en liten elvärmd bastu skulle räcka, eftersom den gamla bastun på stranden förfarande användes flitigt, speciellt på sommaren.

Det bästa med det nya huset är att allt är rymligt och man har alla bekvämligheter. Man kan uppskatta ett stort modernt kök när man i åratal har fixat med mat i ett kokvrå med bristfällig utrustning. Att klara stora familjefester är inte längre ett problem när firandet av födelsedagar även innan har klarats av i det gamla köket. Även nattgäster blir lätta att bjuda in, nu när det finns mycket mera plats. Den gamla stugan fortsätter sitt liv bredvid den nya.

I gamla köket saknades rejäla köksmaskiner och arbetsytor men ändå lagades här mat i alla dessa år. Köket till det nya huset köptes från Puusteli. Det är en uppsikt över havet från den lilla elvärmda bastun.

Paret fick sina nycklar i början av sommaren 2018. Inredningen löstes med ett besök i IKEA. För färgskalan inne valdes vitt, eftersom huset är mörkt på utsidan. Färgen på fasaden valdes efter den gamla stugan.

Perfekt alternativ till vardagen – artikeln har första gången publicerats i magasinet Uusi Koti 4/2018. Artikelns författare är Jorma Välimaa, fotografi Hans Koistinen.

Virkkula 97 är byggd enligt kundens önskemål, baserad på Virkkula-modellen. Huset har inspirerat även som en del av vår Special Collection – broschyr.

Vi rekommenderar för timmerhusdrömmar