Aki Ajo, som arbetar med MotoGP-seriens tävlingsstall, har hektiska arbetsdagar med täta resor runt om i världen. När den nya timmerstugan blir klar ska han rymma från stressen med sin familj till Kuusamo.

Ruka var platsen som vann när Hanna Hakkarainen och Aki Ajo jämförde olika skidanläggningar genom att testa sig fram. Den första skidorten i Lappland de besökte för ca tio år sedan var Levi.  De hann testa även några andra ställen innan de kom till Ruka, som de blev mest förtjusta i. Efter ett tag blev de hemmastadda i Kuusamo och de hittade flera bekanta där. Hanna och Aki är fascinerade av naturen i Kuusamo, som är så mångskiftande under alla årstider. Landskapet har sin egen charm. Blodet drar dit, var man än är i världen.

Att bygga en egen semesterbostad i Kuusamo kändes som ett helt solklart val. För ett par år sedan gick startskottet. Via kontakter hittades en lugn strandtomt några kilometer från Rukas stora skidcenter. Ytan för hustomten är ca 3000 kvm, men Hanna och Aki köpte flera hektar mark.

Projektet blev klart i slutet av förra året. Det fina huset och garaget bredvid invigdes under Finlands nationaldag förra året. Det var då Hanna och Aki för första gången sov under sin egen takås i Kuusamo.

Lokala lösningar gynnas

Riktlinjerna för byggandet var att använda entreprenörer från Kuusamo i alla led. Först skrev man på ett kontrakt om huspaket med Kuusamo Timmerhus. Företaget designade förstås ett hus som fyllde alla deras önskemål.

Hanna och Aki ville ha ett hus som i alla detaljer påminner om ett traditionellt timmerhus. De ville att huset skulle ha en timmerstomme hela vägen upp där taket börjar och traditionella, långa stockknutar. Det branta sadeltaket möjliggjorde det höga vardagsrummet, de stora fönstren och det öppna loftet som är byggt ovanpå sovrummen och bastun så som paret önskade. Överhängen på taket är så långa att det gick att bygga en inglasad terrass på båda väggar. Semesterhuset i Ruka ska användas året runt. Med inglasningar kan terrassäsongen börja redan på vår-vintern, när det soliga vädret börjar i mars-april.

Kuusamo Timmerhus designade semesterhuset som paret gillade och skräddarsydde det efter alla deras önskemål.

Den största delen av boytan ska användas som ett gemensamt allrum. De två sovrummen är kompakta. Bastuavdelningen består av en noggrant genomtänkt helhet av bastu, badrum och grovkök.

Som byggfirma anlitades Seitsemän Tähden Rakennus Oy från Kuusamo. Husgrunden lades i slutet av 2018 och timmerlasten dök upp på byggplatsen i mars 2019.

Både produkter och tjänster som användes inom både konstruktion och inredning valdes i största möjliga mån från Kuusamo. Kökets trämönster liknar till utseende golvets. Köket har tillverkats av Kaluste Päivärinta Oy. På bordet står en helt ny servis från Bjarmia och textilerna kommer från Kangas Siru.

När arbetet inne i huset började, funderade Hanna och Aki tillsammans på interiörmaterialen. Även inköp av dessa koncentrerades till Kuusamo. Den fasta inredningen beställdes från Kaluste Päivärinta. Till köksön valdes ett snyggt trämönster som liknar golvet. Timmerväggarna inne i huset målades med transparent vit färg.

När bastun skulle byggas reste man långt från Kuusamo. Hanna och Aki ville absolut ha Käräväs snygga bastulav. De fraktades till Kuusamo från Pirkkala. När man bastar – med bastuhattar som påminner om en motorcykelhjälm – njuter man även med ögonen. Från bastulaven öppnas en utsikt över sjön och hela även bastuavdelningen är grann att titta på. Till väggarna i tvättrummet har man vald mörka 30×60 plattor.

I bastun kan man njuta av både värme och estetik. Bastuinredningen från Kärävä är stilig och badrummet med sina stora stenplattor behöver inte heller skämmas. Från bastun öppnas en sjöutsikt som kan njutas av även i sommarskrud; Hanna och Aki kommer att vistas i sitt fritidshus året om.

Semesterhemmet är så nytt att möblemanget letar fortfarande efter sina fasta platser, men möblerna kom till julen. Även dessa köptes i Kuusamo. Från Kalustetalo Tuovinen hittade paret allt de önskade sig. Textilierna i bilden kommer från en rikskänd butik Kangas Siru. Företaget ägs av en renommerad inredningsarkitekt Sirkka-Liisa Murtovaara. Hon har bland annat planerade bostadsmässor som har vunnit priser i publikens omröstningar.

Semesterhem, en fast punkt i livet

Aki Aho har avslutat sin aktiva karriär som roadracingförare. Idag driver hon tillsammans med Hanna företaget Ajo Motorsport, som grundades redan på 90-talet. Stallet deltar i MotoGP­serien men världsmästerskap i sikte. Förarna i Ajo Motorsport har vunnit VM-titeln redan sju gånger.

Arbetet kräver många restimmar. Det finns 20 MotoGP-tävlingar om året. Dessutom testar man och organiserar olika evenemang med affärspartners. Aki är på resande fot halva året.

Den största delen av boytan ska användas som ett allrum. Möblerna köptes från den lokala möbelaffären Kalustetalo Tuovinen.

Semesterhemmet i Ruka är den nya fasta punkten i deras liv som ger en motpol till den hektiska vardagen. I Ruka kan man koppla av både sommar som vinter. Familjen rör sig mycket i naturen – traditionell långfärdsåkning skidåkning, utförsåkning, snöskoter och ibland tar Aki till och med sin motorcykel från stallet till isbanan för att åka. När sommaren kommer finns det planer på att hinna fiska.

Det är viktigt att ha drömmar. Hanna och Aki drömmer om att någon gång i framtiden kunna flytta permanent till Kuusamo.

Rym från stressen i Kuusamo- artikeln har första gången publicerats i magasinet Uusi Koti 1/2020. Artikelns författare är Jorma Välimaa, fotografi Hans Koistinen.

Timmerhuset Pohjola är ett semesterhus som byggdes enligt kundens egna önskemål. Huset har inspirerat även som en del av vår Special Collection- broschyr.

För Timmerhusdrömmar Rekommenderas