MotoGP-sarjan kilpatallia pyörittävän Aki Ajon arki on hektistä reissaamista eri puolilla maailmaa. Uuden hirsihuvilan valmistuttua hän karkaa perheensä kanssa kiirettä pakoon Kuusamoon.

Ruka selviytyi voittajaksi Hanna Hakkaraisen ja Aki Ajon empiirisessä hiihtokeskusvertailussa. Kymmenkunta vuotta sitten aloitettu Lappi-lomailu aloitettiin Leviltä. Muutamassa muussakin hiihtokeskuksessa vierailtua tultiin Rukalle, johon ihastuttiin kaikkein eniten. Pikku hiljaa Kuusamon maisemat tulivat tutuiksi ja sieltä löytyi useita tuttuja. Hannaa ja Akia kiehtoo Kuusamon luonnon monimuotoisuus kaikkina vuodenaikoina. Koillismaalla on omanlaisena viehätys. Veri vetää sinne maailmaa kiertäessä.

Oman loma-asunnon rakentamiselle Kuusamo tuntui ehdottoman oikealta paikalta. Pari vuotta sitten sellaista ryhdyttiin puuhaamaan. Tuttujen kautta löytyi rauhallinen rantatontti muutaman kilometrin päästä Rukan isoa hiihtokeskusta. Varsinainen talon paikka on kolmisen tuhatta neliötä, mutta sen ympäriltä Hanna ja Aki ostivat maata useita hehtaareita.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

 

Valmiiksi projekti tuli viime vuoden lopulla. Upea huvila ja viereen rakennettu tallirakennus otettiin käyttöön viime itsenäisyyspäivänä. Silloin Hanna ja Aki yöpyivät ensimmäisen kerran Kuusamossa oman kurkihirren alla.

Rakentamisen ohjenuorana paikallisuus

Rakentamisen ohjenuorana oli käyttää kaikissa vaiheissa kuusamolaisia yrittäjiä. Alkuun lähdettiin tekemällä talopakettikaupat Kuusamo Hirsitalon kanssa. Yritys luonnollisesti suunnitteli pariskunnalle mieleisen vapaa-ajantalon räätälöiden siihen mukaan heidän kaikki toiveensa.

Hanna ja Aki halusivat perinteistä hirsitaloa kaikilta yksityiskohdiltaan muistuttavan rakennuksen. Siihen haluttiin kattorajaan saakka jatkuva hirsikehikko ja pitkät hirsinurkat. Jyrkkä harjakatto mahdollisti pariskunnan toivoman korkean olohuoneen, sen kookkaat ikkunat ja makuuhuoneiden ja saunatilojen päälle rakennetun avoparven. Räystäistä tehtiin niin pitkät, että niiden alle voitiin rakentaa lasitetut terassit molemmille seinustoille. Rukan huvilalla tullaan käymään ympärivuotisesti. Lasituksien myötä terassikausi päästään aloittamaan jo kevättalvella aurinkoisien ilmojen alkaessa maalis–huhtikuussa.

Kuusamo Hirsitalot suunnitteli pariskunnalle mieleisen vapaa-ajantalon räätälöiden siihen mukaan heidän kaikki toiveensa.

Huoneistoneliöistä mahdollisimman suuri osa käytettiin oleskelutilaan. Kahdesta makuuhuoneesta tehtiin kompakteja. Saunaosasto muodostuu löylyhuoneen, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen tarkasti mietitystä kokonaisuudesta.

Rakentajaksi palkattiin kuusamolainen Seitsemän Tähden Rakennus Oy. Perustukset tehtiin vuoden 2018 lopulla ja hirsipaketti ilmestyi työmaalle viime vuoden helmikuussa.

Niin rakentamisessa kuin sisustamisessa käytettiin mahdollisimman paljon kuusamolaisia tuotteita ja palveluita. Puukuosinen keittiö vastaa ulkonäöltään lattiaa. Keittiön on valmistanut Kaluste Päivärinta Oy. Ruokapöydälle on katettu Bjarmian uutuusastiasto ja tekstiilit ovat Kangas Sirulta.

Sisätöiden alkaessa Hanna ja Aki miettivät yhdessä sisustuksen materiaaleja. Niidenkin hankinta keskitettiin Kuusamoon. Kiintokalusteet tilattiin Kaluste Päivärinnalta. Saarekkeelliseen keittiöön valittiin näyttävä puukuosi, joka vastaa lattian ulkonäköä. Hirsiseinien sisäväriksi valittiin kuultovalkoinen.

Saunaa tehdessä  lähdettiin kaupantekoon kauaksi Kuusamosta. Hanna ja Aki halusivat ehdottomasti Kärävän komeat lauteet. Ne rahdattiin Koillismaalle Pirkkalasta. Moottoripyöräkypärää muistuttavat huopahatut päässä saunoessa nauttivat silmätkin – lauteilta avautuu ikkunamaisema järven rantaan ja koko saunaosasto on tyylikästä katseltavaa. Pesuhuoneen seinille on valittu tummat 30×60 laatat.

Saunoessa nautitaan paitsi löylyistä myös estetiikasta. Kärävän toimittamat saunakalusteet ovat näyttäviä eikä isoilla laatoilla verhoiltu kylpyhuonekaan jää ulkonäöltään toiseksi. Saunasta on järvimaisema, josta nautitaan myös kesäasuisena; Hanna ja Aki tulevat käyttämään Kuusamon lomakotiaan ympärivuotisesti.

Huvila on niin uusi, että kalustus etsii vielä aivan lopullista muotoaan, mutta jouluksi saatiin huonekalut paikoilleen. Niidenkin ostopaikka löytyi Kuusamosta. Kalustetalo Tuoviselta pariskunta sai kaiken haluamansa. Kuvissa näkyvät tekstiilit ovat valtakunnallisesti tunnetulta Kangas Sirulta. Yrityksen omistaa palkittu sisustussuunnittelija Sirkka-Liisa Murtovaara. Hän on toteuttanut muun muassa yleisöäänestyksiä voittaneita asuntomessukohteita.

Lomakoti kiintopisteeksi

Aki Ajo on oman ajouransa lopettanut ratamoottoripyöräilijä. Tänä päivänä hän pyörittää Hannan kanssa jo 90-luvulla perustettua Ajo Motosportia. Talli osallistuu MotoGP-sarjaan maailmanmestaruuksia tavoitellen. MM-tittelin Ajo Motosportin kuljettajat ovat saavuttaneet seitsemän kertaa.

Työ vaatii jatkuvaa reissaamista. MotoGP-kisoja on vuodessa 20. Niiden lisäksi testataan ja järjestetään erilaisia tapahtumia yhteistyökumppaneiden kanssa. Matkoilla Aki on yli puolet vuodesta.

Huoneistoneliöistä mahdollisimman suuri osa käytettiin oleskelutilaan. Huonekalut ostettiin paikalliselta Kalustetalo Tuoviselta.

Rukan lomakoti on Ajon perheen elämän uusi kiintopiste, joka antaa kaivatun vastapainon hektiselle arjelle. Rukalla on mahdollista rentoutua niin kesällä kuin talvella. Perhe liikkuu paljon luonnossa – hiihtää perinteistä murtsikkaa, laskettelee, moottorikelkkailee ja joskus Aki ottaa moottoripyöränsäkin tallista suunnaten jääradalle ajamaan. Kesän koittaessa suunnitelmissa on ehtiä kalastamaan.

Elämässä on hyvä olla haaveita. Hannan ja Akin mielissä sellainen on muuttaa joskus vuosien päästä pysyvästi Kuusamoon.

Kiireitä karkuun Kuusamoon – artikkeli on julkaistu alun perin Uusi Koti – lehdessä 1/2020. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja kuvannut Hans Koistinen.

Hirsihuvila Pohjola on asiakkaan omien kuvien ja toiveiden pohjalta toteutettu loma-asunto. Huvila inspiroi myös osana Special Collection – esitettämme. 

Hirsihuvilaunelmiin suosittelemme