Den glatt inredda Nuuna charmade gästerna på fritidshusmässan i Kalajoki 2014. Och Timmervilla Nuuna fortsätter att charma – den färgglada interiören är nu än mer aktuell än då.

Det har uppförts allt fler timmerhus i Kuusamo de senaste åren. Kuusamo Timmerhus har ökat sin marknadsandel inom försäljning av både timmerhus och fritidshus. En av anledningarna är modellen Nuuna, vars personliga former och rymliga utrymmen har röner framgångar hos många som ska bygga fritidshus.

Vardagsrummet i Nuuna blir bredare mot stranden. De vävda mattorna som följer rummet kommer från VM-Carpet. Möblerna kommer från HT-Collection med tyger valda av inrednings designern. Mellanväggarna är målade med Tikkurilas texturtapet. Alla armaturer är från Valaisin Grönlund.

Den vita versionen som visades upp på fritidshusmässan i Kalajoki 2014 har ökat efterfrågan. Villan som byggdes på sand intill den lilla sjön Aurinkolampi blev det charmigaste Nuuna-huset genom tiderna. Villan tog mässpubliken med storm och vann publikomröstningen med ett rejält försprång före tvåan.  Ljuset och den färgglada inredningen var ett vinnande koncept.

Huvudidén med planlösningen var ett kilformat vardagsrum som är det första rummet man kommer in i när man kliver in. De finns ingen hall – självklart kan man få en om kunden vill. Vardagsrummet ökar på bredden och höjden så att den kilformade väggen med fönstret påminner om fören på ett skepp. Övriga rum kan placeras fritt på båda sidorna av vardagsrummet. Det är lätt att ändra antalet sovrum och öka eller minska storleken på köket. Det finns numera till och med stora Nuuna-villor med hela tre våningar inklusive källarvåning.

Inredningsarkitekten Sirkka-Liisa Murtovaara fick fria händer för att inreda Nuuna-villan för mässan. Slutresultatet är en färgstark och tydlig helhet, där expertisen från Kuusamo har en stor roll. Villa vid sjön Aurinkolampi i Kalajoki. Havet ligger en kort promenad bort.

Mässvillan i Kalajoki byggdes på en fin tomt intill sjön Aurinkolampi. Bastun ligger naturligtvis bra till så att man kommer direkt ut på terrassen och ut i sjön. Villan har två sovrum.

Kuusamo kan – tillsammans

I fönsterhörnet finns ett mediekabinett från PS-Kaluste, där döljs all elektronik i hemmet. Kabinettet är designat av Timo A. Pehkonen och dörröppningarna efterliknar trädgrensiluetter. Öppningarna är klädda i tyg så att ljud kan strömma ur kabinettet även när skjutdörrarna är stängda. På skåpet finns sex olika keramik fåglar av konstnären Tuula Suojarinne.

Mässvillan var ett gemensamt mästerverk som uppfördes av sex experter från Kuusamo. Timmerhusfabriken ville ha den erfarna mässinredningsarkitekten Sirkka-Liisa Murtovaara från Kuusamo som inredare. Den fasta inredningen och trämöblerna levererade av den lokala möbeltillverkaren PS-Kaluste. Jarmo Pitkänen är också från Kuusamo, även om han har varit ute i världen i många år och tagit med sig kunskaper i att skapa såväl fantastiska maträtter som keramik. Porslin från Jarmos Studio Tundra fanns med i mässinredningen. Allt virke i byggnaden kommer från produktionsanläggningarna hos Pölkky Oy, den största arbetsgivaren på orten. Inredningen kröntes av målningar av bildkonstnären Auli Haataja.

Huset är fullt av kulörer och glädje. Lennols färgglada kuddar finns överallt och fåtöljerna har ett piggt grönrandigt tyg. Eldstaden har en varmbrun texturbeläggning. Maken till blickfång till eldstad ser man sällan.

Den kilformade Nuuna-villans form och inredningsdesigner Sirkka-Liisa Murtovaaras färgglada inredning charmade mässpubliken i Kalajoki och villan vann överlägset samtliga klasser i publikomröstningen. Vid sänggaveln hittar du bildkonstnären Auli Haatajas ängelbollar.

Den färggranna interiören ser nu kanske bättre ut än den gjorde för sex år sedan. Det har varit inne med ljusa färger i inredningen de senaste åren, och en del finländare har också gått från försiktig skandinavisk stil till modiga europeiska val.

Artikeln Timmervilla Nuuna – Evigt ung publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti i mars 2020. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Intresserad av Nuuna?

Vår Nuuna-katalog har utökats under åren. För närvarande har vi 11 olika Nuuna-modeller i vår fritidshuskatalog, den minsta är 37 m² och den största 122 m².

Ta också del av Nuuna-timmerhusen.

Läs även Stigs och Violas erfarenheter: Man vill bara stanna kvar i den ljusa Nuuna-villan.

Venlas och Juusos Nuuna-hem förvandlades till en riktigt boss-Nuuna.