Parasta nuorekkaasti sisustetussa hirsitalossa on pohjaratkaisu, joka mahdollistaa perheen tiiviin yhdessäolon. Saunaan mennään yhdessä talon erilliseen osaan.

Nuoren lapsiperheen suunnitellessa kotia, jossa se haluaa viettää lopun elämäänsä, on mielessä mitä todennäköisimmin hirsitalo. Valinnan takana on paitsi faktat – hirsitalossa kestävät seinät ja asukkaiden terveys – myös perheen kestävät arvovalinnat. Perheenkin täytyy pysyä yhtenäisenä loppuelämän ajan.

Kuusamossa syntyneet ja sinne juurtuneet Kaisa ja Petteri Kantola ajattelivat ensin tehdä unelmatalonsa maaseudun rauhaan, Kaisan synnyinkylälle, mutta päättivät kuitenkin asettua lähelle keskustaa, lyhyiden etäisyyksien päähän lasten tulevista kouluista. Tontti löytyi parin kilometrin päästä Kuusamon ydintä. Kun 1500 neliön pihapiiri siirtyi Kantoloiden hallintaan, alkoi rakentaminen lähes välittömästi. Perhe muutti uuteen kotiin maaliskuisena pääsiäisenä, vuoden kuluttua tonttikaupoista.

Hirsitalo moneen makuun. Kantolan perheen pääsiäiseksi valmistunut koti on oiva esimerkki nykypäivän hirsitalosta, joka on näöltään moderni ja sisätiloiltaan selkeä. Vino sisäkatto antaa keittiölle ja olohuoneelle paljon lisäilmettä. Keittiö on kalustettu A la Carte-kaapistoin.

Vauhdikkaasti, mutta hallitusti

Vauhti oli kova mutta hallittu, sillä visio talosta oli selkeä ja suunnitelmat viimeisteltyjä. Kumppani hirsitalon toteutukseenkin löytyi läheltä, sillä jiirinurkkaiset seinähirret tulivat Kuusamo Hirsitaloilta. Petteri suunnitteli itse rakennuksen pohjan, joka tarvitsi enää puhtaaksipiirtää talotehtaalla. Lähtökohtana oli nykyaikainen, selkeälinjainen ja ehdottomasti 1-kerroksinen talo, jossa koko perhe voi viettää yhteistä aikaa. Kaisalla ja Petterillä on kaksi lasta, 6-vuotias poika ja 4-vuotias tyttö.

Huoneiden sijoittelussa huomioitiin toiminnallisuus ja ennen kaikkea se, että yhtään neliötä ei hukata käytäviin. Kokoa talolle tuli 136 huoneistoneliötä. Kaikki kolme makuuhuonetta sijoittuvat riviin takapihan puolelle. Niillä ei silti ole yhtään yhteistä väliseinää, sillä makuuhuoneiden väliin on tehty kodinhoitohuone ja vaatehuone. Kaisan ja Petterin makuuhuoneen yhteyteen tullut walk-in-closet on muutaman kuukauden asumisen aikana ennätetty toteamaan ihanteelliseksi ratkaisuksi.

Olohuoneessa on korostettu valoisuutta ja yhtenäistä tyyliä keittiön kanssa. Keittiömaailman vaalein kaapistoin toteutettu keittiö sulautuu täydellisesti ruokatilan ja olohuoneen irtokalustukseen.

Rakennuskokonaisuus on L-kirjaimen muotoinen. Lisäsiivessä, jossa yleensä on talli ja varastohuone, on Kantolan perheen ”rantasauna”. Kun saunaan lähtiessä on mentävä ulos talosta, tuntuu kuin mentäisiin kauemmaksikin saunailtaa viettämään. Kaisalle tulee mieleen oman lapsuusajan rantasauna – vaikka kuivalla maalla ja miltei kaupungin keskustassa ollaankin.

Saunarakennuksessa on 9,5 neliön tupa – monikäyttötila, joka toimii pukuhuoneena, vierashuoneena ja lasten yhteisenä leikkitilana. Huoneen varustukseen kuuluu minikeittiö. Sauna ja päärakennus ovat katon osalta kiinni toisissaan. Vaikka saunaan lähtiessä tarvitsee mennä ulos, ei koskaan saa taivaalta tulevaa vettä niskaansa.

Erillinen sauna. Sauna ja siihen kuuluva tupa (iso kuva) ovat erillään päätalosta. Molempien rakennuksien sisäänkäynnit ovat vastakkain ja kulkureitin päällä on katto. Yläkuvan kodinhoitohuone on keittiön vieressä. Iso wc on eteisen yhteydessä.

Luonnonmukainen ja kestävä

Kantoloiden taloprojekti oli omavarainen paitsi suunnittelun myös toteutuksen osalta. Petterin apuna rakentamisessa oli oma isä Heikki Kantola ja appiukko Veli Palosaari. Työmaalla yhdistyi vankka kokemus ja oman unelmakodin tekemisen motivaatio. Sisätöissä lähtökohtana oli mahdollisimman vähäinen listojen käyttö. Siinä onnistumisen voi tarkistaa kuvista. Kattopaneelit on sahattu vähintään millin tarkkuudella.

Hirsitalon hengittävyys on maksimoitu  yläpohjan puukuitueristeellä. Sekä katossa että lattian alla on poikkeuksellisen paksu eristekerros. Missään materiaalivalinnoissa ei tehty kompromissejä. Kun on tarkoitus rakentaa vain kerran, se kannattaa tehdä hyvin. Ison osan pintamateriaaleista on valinnut Petteri ja Kaisa on kaikkeen tyytyväinen. Loppusisustuksessa vetovastuussa on kuitenkin ollut vaimo.

Ikkunoiksi valittiin Kuusamossa valmistettavat, energiatehokkuudestaan ja muotoilustaan tunnetut Klas1-ikkunat. Talon energialuokka on B.

Makuuhuoneiden ja olohuoneen välinen seinä on verhoiltu puupaneelilla, joka on maalattu valkoiseksi Colorian PaneeliPro-sisämaalilla. Hirsiseinissä on Colorian hennosti valkoinen vaha. Molemmat pintakäsittelyaiheet ovat hengittäviä ja hajuttomia.

Kokonaisuutena Kantoloiden kaunis koti on malliesimerkki luonnonmukaisesta ja kestävästä hirsitalosta, joka on paketoitu mahdollisimman haluttavaan muotoon. Tämän talon kaltaisten esimerkkien avustuksella hirsitalojen markkinaosuus on noussut tasaisesti ja sen ennustetaan kipuavan edelleen.

Makuuhuoneet lähekkäin. Kodin kaikki kolme makuuhuonetta ovat peräjälkeen toisiaan, mutta niiden väliin jää sekä kodinhoitohuone että vaatehuone. Perheen poika on 6-vuotias ja tyttö 4-vuotias.

Viimeistelty ilme sisustuksella

Kantolan perhe halusi uuden kodin myös sisustuksen osalta. Vanhasta asunnosta ei tuotu uuteen kuin Kaisan 30-vuotislahjaksi saama piano. Sille löytyi luontainen sijoituspaikka olohuoneen ehjältä seinältä.

Sohva suunniteltiin tilanjakajaksi ruokailutilan ja olohuoneen väliin. Toteutukseen tarvittiin matala, mahdollisimman vähän näkyvyyttä haittaava mutta silti mukava, syvä sohvamalli. Olohuone viimeisteltiin Parolan Rottingin klassisilla Lumikenkä-tuoleilla.

Keittiöön Kaisa halusi kovaa kulutusta kestävän Durafit-pöydän, jonka harmaa kansi on sopiva pari sohvalle. Pöydän ja keittiösaarekkeen väliin hankittiin ilmeikkäät Kinna-penkit. Näkyvä osa olohuoneen sisustusta on myös kuutiomainen Linnatulen Johannes-takka. Kantolat halusivat kunnon massiivisen ja varaavan tulisijan, joka alentaa kaukolämpölaskua oleellisesti.

Saunaan saatiin hämyinen tunnelma käsittelemällä seinäpaneelit ja tervaleppälauteet mustanharmaalla Supi-saunasuojalla. Tyylikkään talon ulkoväriksi tuli ilman muuta valkoinen. Värivalinta on täydellisen oikea ja talon ulkoinen olemus vastaa täysin sisätilojen raikkautta.

Koko perhe yhdessä. Vaaleaan ja valoisaan oleskelutilaan on jokaisesta makuuhuoneesta lyhyt matka. Perheen 4-vuotias tytär on Kaisa-äidin 30-vuotislahjakseen saaman pianon ahkerin käyttäjä. Durafit-pöydän ympärillä on selkänojallisten tuolien lisäksi kaksi Jotexin Kinna-penkkiä. Seinät on käsitelty Colorian vahoilla. Hirsipinnoissa on hennosti valkoista pigmenttiä.

Hirsitalo_Sulka_150_pk_1.

Yhdessäoloon suunniteltu – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 3/2016. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Kiinnostuitko mallista?

Tutustu Lähellä – mallistomme Sulka – malliin.

Katso myös Kantolan perheen kodista tehty videoesittely.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lue lisää hirsirakentamisesta