Kuusamo Hirsitalot perustettiin alkuvuodesta 1998, mutta tarina yrityksen taustalla alkaa jo paljon aiemmin. Miksi kaikki alkoi ja miten kahden miehen yrityksestä on kasvanut noin 50 henkeä työllistävä, luotettava ja vakavarainen hirsitalotoimija?

Alkutahdit tulevalle lyötiin jo oikeastaan 1980-luvun lopulla. Tuolloin Kuusamon Rukalla elettiin kiivainta rakennusaikaa. Orjasniemen veljekset Simo ja Arto päättivät hypätä mukaan rakennusbuumiin ja ottaa hyödyn irti maistaan, jotka sijaitsivat lähellä kasvavaa hiihtokeskusta. Ensimmäinen veljesten tontille kohonnut paritalo jäi myös ainoaksi, kun kunnallistekniikkaa jouduttiin odottelemaan vuoden päivät.

– Vesiä odotellessamme kiivain kysyntä ehti mennä Rukalla ohi ja meille jäi paritalo käteen, kertaa Simo Orjasniemi, Kuusamo Hirsitalojen hallituksen jäsen ja yksi omistajista.

Rakennusongelmien kanssa samaan aikaan syventynyt lama ei helpottanut tilannetta – markan devalvointi kasvatti velkataakkaa yhdessä yössä ja pakotti Orjasniemen veljekset miettimään tulevaisuuden suunnitelmiaan uudelta kantilta. Lamasta aiheutuneiden tappioiden kuittaamiseksi veljekset päättivät perustaa yhteisen yrityksen, jonka nimissä voisivat alkaa suunnitella ja toteuttaa omia hirsirakennuksia.

– Artolla oli jo kertynyt kokemusta huviloiden ja saunarakennusten myynnistä ja suunnittelusta, joten päätimme ruveta hankkimaan omia laitteita ja tekemään työtä omiin nimiimme. Jotain piti siinä tilanteessa keksiä, Simo Orjasniemi tiivistää.

Arto ja Simo Orjasniemen tie hirsitalojen pariin alkoi jo 1980-luvun loppupuolella. Kuusamo Hirsitalot perustettiin 1998.

Kuuden tunnin työvuorot Kitkajärven rannalla

Veljesten yritystoimintaa aloiteltiin huvila- ja talovalmistuksen merkeissä Kitkajärven rannalla Simon ja vaimonsa Aija Orjasniemen talon takapihalla. Ensimmäisen hirsirakennuksen pystytyksestä Aija Orjasniemen mieleen on jäänyt erityisen makea muisto, kun rakennusmateriaali uhkasi loppua kriittisellä hetkellä.

– Viimeinen puu kaadettiin meidän takapihaltamme, että saatiin mökki valmiiksi ja liikenteeseen. Yritystoiminnan kanssa on siis kirjaimellisesti lähdetty ihan sieltä juuritasolta, Aija Orjasniemi muistelee.

Laadukkaat hirsirakennukset alkoivat käydä kaupaksi ja toiminta siirrettiin lähelle Kitkajärven lähistölle rakennettuun halliin jo seuraavana kesänä. Arto suunnitteli mallistoa ja teki kauppaa, kun taas vanhempi veli Simo vastasi hirsien sorvaamisesta. Hirsisaunojen tilaajat halusivat omansa valmiiksi juhannukseen mennessä, joten Orjasniemillä piti kiirettä.

– Silloin kun 90-luvun alussa aloiteltiin, ei rakentaminen ollut näin nopeaa touhua kuin nykyään. Työt ikään kuin kasaantuivat ja niinpä kiivaimpaan sesonkiaikaan alkukesästä teimme töitä kellon ympäri kuuden tunnin vuoroissa. Kuusi tuntia tehtiin siis aina töitä, ja sen jälkeen levättiin kuusi tuntia. Sitten palattiin taas tekemään uusi kuuden tunnin vuoro ja päästettiin toinen pari lepäämään, Orjasniemet kertaavat.

Aija ja Arto hoitivat usein toista vuoroa ja Simo yhdessä Taisto Herttelin kanssa toista vuoroa.

– Työtahti kuulostaa varsinkin näin jälkikäteen ajatellen hurjalta, mutta muistot ovat noilta ajoilta mukavat. Ne olivat vaikeita ja tiukkoja aikoja, mutta kun niistä on selvitty, selvitään kaikesta muustakin, Simo Orjasniemi painottaa.

Aija Orjasniemi on ollut mukana yritystoiminnan alkumetreistä asti. Kuvassa Aija ja Simo (toinen ja kolmas vasemmalta) Slovakiassa paikallisten maahantuojien seurassa vuonna 2019.

Kahden veljesparin voimien yhdistäminen

Orjasniemet käyttivät hirsirakennuksissaan paikallisen Pölkyn sahan toimittamaa puumateriaalia. Kysynnän kasvaessa Orjasniemet sekä Pölkyn sahaa pyörittäneet Virranniemen veljekset  Jouko ja Antti huomasivat, että molemmat yritykset saisivat synergiaetuja, mikäli toimintaa yhdistettäisiin. Pölkyllä oli tuolloin omaa pienimuotoista hirsituotantoa, joka keskittyi lähinnä hirsikehikoiden valmistamiseen.

– Pölkyltä puuttui suunnittelu sekä myynti ja meiltä puuttui hirsirakentamisen raaka-aineet. Toiminnan yhdistäminen yhteisen yrityksen alle meni aika kivuttomasti, eikä yhteistoiminnassa ole muutenkaan isompia vaikeuksia ollut, Simo Orjasniemi kertoo.

Yhdeksänkymmentäluvun lopulla toiminta siirtyi nykyiseen paikkaan Sossonniementien varteen.

– Investointitarve on ollut paljon pienempi verrattuna siihen, että olisimme olleet ihan yksittäinen yritys. Kaikki puumateriaalimme tulee Pölkyn sahalta, joten olemme voineet keskittyä pelkästään hirsikehikkotuotannon kehittämiseen.

Kuusamo Hirsitalot pyrähti kasvuun

Kun Kuusamo Hirsitalot sitten alkuvuodesta 1998 perustettiin, Orjasniemien työ muuttui huomattavasti. Arto Orjasniemi otti tuoreen yrityksen ohjat käsiinsä toimitusjohtajana ja Virranniemen veljekset taas vaikuttivat yrityksen hallituksen puolella.

Toimitusjohtaja Arto Orjasniemi Kuusamo Hirsitalojen uudessa konttorissa 2000-luvun alussa.

– Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli aika lailla 6 miljoona markkaa, mutta sen jälkeen toiminta lähti kasvamaan kovaa vauhtia ja työntekijöitä tuli lisää, kertaa Arto Orjasniemi.

Simo Orjasniemen vastuualueiksi tuotantojohtajana muodostuivat logistiikasta, tuotannon aikatauluista ja raaka-aineista sekä henkilöstöstä huolehtiminen. Simo jätti päivätyönsä vuonna 2021, mutta vaikuttaa edelleen yrityksen hallituksessa.

Aija Orjasniemi puolestaan on pidellyt käsissään Kuusamo Hirsitalojen talous- ja henkilöstöasioiden lankoja tilitoimiston tukena käytännössä alkumetreiltä saakka. Työkuva on pikkuhiljaa vuosien saatossa muovautunut monipuoliseksi toimistopäällikön pestiksi, johon kuuluu osittain myös johdon assistentin tehtäviä.

– Tässä työssä ei pääse kyllästymään ja tykkään kovasti, kun työ on monipuolista, Aija Orjasniemi kertoo.

Tutustu Arton ja Joukon tämän hetken ajatuksiin 25-vuotisesta taipaleesta tästä.

Automatisoituun tuotantoon siirtyminen muutti toimintaa

Arto Orjasniemi muistaa alkuajoista tuolloin käytössä olleet vanhemmat, manuaaliset koneet.

– Hirsimökkien suunnitelmat piirrettiin AutoCadilla, seinäkuvat tulostettiin työstölinjalle ja näistä paperikuvista katsottiin työstöjen paikat. Työstökohdatkin mitattiin rullamitalla, Arto Orjasniemi kuvailee ja kertoo tiukan paikan tullen itsekin piirtäneensä tuotantokuvia iltaisin ruuhka-apuna.

Yrityksen alkuaikoina hirsien salvamisessa koneen lisäksi apuna oli hirsien työstökartta ja rullamitta. Kuvassa Seppo tutkii hirsien salvukuvia.

Vuosituhannen vaihteessa tehtiin ensimmäinen Kuusamo Hirsitalojen isompi investointipäätös, kun yritykseen hankittiin Passimo-tuotantolinja.

– Se oli iso muutos meille! Siinä vaiheessa suunnittelijoille tuli käyttöön HirsiCad. Manuaalisesta tuotannosta siirryttiin siis automatisoituun tuotantoon ja rullamitat jäivät hallin nurkkaan, summaa Arto Orjasniemi.

Kuusamo Hirsitalojen tuotantoa tehtiin neljän vuoden ajan pelkästään Passimo-linjalla välillä jopa kolmessa vuorossa. Vuosien saatossa linjaa on päivitetty lisäinvestoinneilla ja se onkin edelleen käytössä, uusien linjojen rinnalla, samalla perustekniikalla kuin alkutaipaleellakin.

Passimo-linjan hankinnan myötä Kuusamo Hirsitalot siirtyi automatisoidun tuotannon aikaan. Kuvassa salvaja Ismo työn touhussa 2000-luvun alussa.

Elämänlaatua jo 25 vuoden ajan

Vuosien varrella moni asia on muuttunut raaka-aineesta lähtien, kun massiivihirret ovat vaihtuneet painumattomiin lamellihirsiin, tuotantolinjoja on kehitetty, yritys kasvanut ja henkilöstön määrä lisääntynyt. Kuusamo Hirsitalot on kuitenkin aina pitänyt kiinni maltillisesta kasvutavoitteestaan, eikä yritys ole ottanut isoja riskejä vaan keskittynyt omien vahvuuksiensa kehittämiseen.

– Pääomaa ja puskureita on kerrytetty pikkuhiljaa ja siksi pystytään nyt ottamaan haastavammatkin ajat turvallisin mielin vastaan, summaa Arto Orjasniemi

Suomalaisen sisun ja päättäväisyyden avulla voimakkaasti kasvanut yritys on kaikkina aikoina ollut taloudeltaan vahva ja vakavarainen. Yksi avaintekijä Kuusamo Hirsitalojen taipaleella onkin ollut työhönsä sitoutunut henkilöstö.

– Vaihtuvuus onkin meillä henkilöstön osalta todella pieni verrattuna muihin vastaaviin yritykseen, toteaa Aija Orjasniemi.

Osa henkilöstöstä on ollut aivan yrityksen alkuajoista lähtien mukana.

Seuraavalle neljännesvuosisadalle Kuusamo Hirsitalot jatkaa edelleen perheyrityksenä ja omistajat ovat aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa. Arto Orjasniemi työskentelee edelleen toimitusjohtajana. Omistajat Simo Orjasniemi, Jouko Virranniemi, sekä sukupolven vaihdoksen myötä Petteri ja Tuomas Virranniemi vaikuttavat hallitustyöskentelyssä. Pölkky Oy:n edustajana hallituksessa on talousjohtaja Mervi Lainto.

Oletko jo tutustunut yritysvideoomme?