Lopullinen päätös tovin mietteissä muhineesta talon rakentamisesta syntyi mustikkametsällä. Näin syntyi ylväs hirsitalo, jonka ikkunoista pääsee ihailemaan niin Naantalin kirkon kuin Kultarannan torneja.

Nyt tai ei koskaan. Petri Juuti muistaa hyvin muutaman vuoden takaisen metsäretkensä. Mustikoita ämpäriin poimiessa ajatukset kirkastuivat ja syntyi yksi elämän suurimmista päätöksistä. Suunnitelmat talon rakentamisesta olivat sekoittamassa ajatuksia. Luonnon keskellä ne selkeytyivät ja syntyi varma päätös. Nyt tai ei koskaan.

Kuvassa on Hennan ja Petrin raikkaan valkoinen kaksikerroksinen hirsitalo. Iso lasiterassi estää auringon liiallisen pääsyn huonetiloihin.
Hennan ja Petrin valkoinen hirsitalo istuu mainiosti miljööseen, jossa on vaalittu kunnianhimoista arkkitehtuuria. Varsinaiset asuintilat ovat yläkerrassa, josta on paras näköala merelle. Iso lasiterassi on estämässä auringon liiallisen pääsyn huonetiloihin.

Elämässä oli aluillaan uusi vaihe. Henna Björklund oli ilmestynyt elämänkumppaniksi. Hänen rinnalla oli helppo katsoa tulevaisuuteen. Kun talo on nyt valmis, Hennalle ja Petrille syntyi vuoden alussa Joel-poika. Perheeseen kuuluu lisäksi 10-vuotias Lara-tytär Petrin aikaisemmasta liitosta.

Valmis tontti oli lisäämässä houkutusta talon rakentamiseen. Eikä mikä tahansa tontti vaan upealla merinäköalalla varustettu aurinkoinen rakennuspaikka. Näköalasta nousevat esiin niin Naantalin luostarikirkon kuin Kultarannan tornit. Joelin kasvamista ajatellen on mukavaa, että tonttia vastapäätä on hyvin varusteltu leikkipuisto.

Tontti on ollut pitkään Petrin vanhempien omistuksessa. He ovat pitäneet sille rakennettua mökkiä loma-asuntonaan. Maapinta-ala ja rakennusoikeus olisivat alun alkaenkin riittäneet isolle talolle. Jossakin vaiheessa vanhemmat suunnittelivatkin pysyvää muuttoa mökkipaikalleen, mutta hanke siirtyi seuraavan sukupolven toteutettavaksi.

Isosta tontista lohkaistiin 981-neliöinen osa Hennan ja Petrin talolle. Vanha hirsinen piharakennus siirrettiin vanhan mökin toiselle puolelle. Näin saatiin erinomainen paikka 200-neliöisen talon rakentamiseen.

Koti on sisustettu mahdollisimman kapealla väriskaalalla. Henna ja Petri pitävät mustavalkoisuudesta ja kahden värin liitto löytyy lähes kaikista tiloista.

Hirsitalon ominaisuudet toivomuslistan kärjessä

Kun valinta talon yksityiskohdista tuli ajankohtaiseksi, Henna ja Petri nostivat hirsitalon ominaisuudet toivomuslistansa kärkeen. Seinien ekologisuus ja niin asumisen mukavuus kuin terveellisyys hyvän sisäilman ansiosta saivat valitsemaan hirsitalon.

Valinta oli onnistunut myös haasteellisen projektin onnistumisen kannalta. Kauppaa ryhdyttiin hieromaan Kuusamo Hirsitalojen Turun myyjän kanssa. Hänellä oli taito poistaa kaikki esteet rakentamisen tieltä saamalla asiakkaansa luottamaan itseensä. Myyjä järjesti myös talolle rakentajat, kun Henna ja Petri halusivat muuttovalmiin talon. Kokonaisurakka kaikista rakentamisen osa-alueista sovittiin Rakennuspalvelu Tähtisen kanssa. Yrityksen kotipaikka on Mynämäki.

Talon suunnitteli rakennusarkkitehti Nina Helin Bellarc Oy:stä. Näyttävyyttä saatiin toisen kerroksen 40-neliöisellä lasiterassilla. Sen kattolinja on erisuuntainen kuin hirsirungon pulpettikatossa.

Valkoiseksi maalattuna talon selkeät muodot pääsevät hyvin esille. Kunnianhimoinen arkkitehtuuri istuu erinomaisesti miljööseen. Myös naapuritalot ovat suunnitteluammattilaisten luomuksia.

Kompakti keittiö on sisustettu Puustellin kalusteilla. Liesi on sijoitettu saarekkeeseen, jolloin ruokaa laittaessa inspiroituu upeasta näköalasta. Yläkerran kylpyhuone on tilava ja sen vieressä on niin ikään kookas vaatehuone. Molemmista huoneista pääsee suoraan yläkerran kahteen makuuhuoneeseen.

Yläkerta on talon varsinainen asuinkerros. Olohuone, avokeittiö ja kaksi makuuhuonetta haluttiin sinne merinäköalan vuoksi. Parhaat maisemat avautuvat läpi terassin lasiseinien ja tietenkin kesäkaudella Naantalin siluettia ihaillaan itse terassilla aikaa viettäen. Terassin tärkein tehtävä on suojata sisätiloja liialliselta auringolta. Ilman sitä olohuoneessa ja keittiössä olisi hellepäivinä taatusti tuskaisen kuuma.

Tällä hetkellä arkea pyöritetään kokopäiväisesti yläkerrassa. Hennan ja Petrin makuuhuone on keittiön takana. Siellä suurimman osan ajastaan viettää myös Joel pinnasängyssä unia katsellen. Makuuhuoneen takana on kookas vaatehuone, josta on käynti isoon kylpyhuoneeseen. Sieltä pääsee suoraan myös Laran makuuhuoneeseen. Eli aputilat ovat yhtä helposti molempien makuuhuoneiden asukkaiden käytössä.

Kun Joel kasvaa ja tarvitsee oman huoneen, siirretään vanhempien sänky alakerran harrastetilaksi piirustuksiin merkittyyn huoneeseen. Sen vieressä on pieni työtila, joka kenties sisustetaan Joelin väliaikaiseksi huoneeksi. Siellä on hyvä harjoitella itsenäistymistä, kun äiti ja isä löytyvät muutaman askeleen päästä. Muutamien vuosien päästä poika pääsee Laran naapuriksi yläkertaan.

Alakerrassa on sauna- ja kodinhoitotilat, iso takkahuone (kuva oikealla) sekä harrastetilaksi nimetty huone (kuva ylhäällä vasemmalla). Sen takana on vielä pienempi työtila. Hennan ja Petrin suunnitelmissa on muuttaa harrastehuone omaksi makuuhuoneekseen ja Joel voi harjoitella omassa huoneessa yöpymistä vanhempien lähellä työhuoneessa.

Talon sisäänkäynti on alakerrassa. Avoeteinen jatkuu isona takkahuoneena, jonka vieressä on kodinhoitohuone ja saunatilat. Sisääntulon patiolle on upotettu poreamme, jonka vesi lämmitetään maalämmöllä. Tulisijoja talossa on kaksin kappalein. Alakerrassa on massiivinen varaava takka ja yläkerrassa kevyt kamiinatakka, jonka tarkoitus on tuoda tunnelmaa enemmän kuin lämmittää.

Uusi Koti

Uusi iso koti on tyyliltään yhtenäinen. Se on sisältä lähes yhtä valkoinen kuin ulkoseinät. Pinnat ovat vaaleita ja kalusteiden väreinä ovat musta ja harmaa. Koti on Hennan ja Petrin yhteisesti sisustama. Molemmat pitävät selkeydestä.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

 

Mustikkametsällä syntynyt – artikkeli on julkaistu alun perin Uusi Koti – lehdessä 2/2019. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja kuvannut Hans Koistinen.

Hirsitalo Huurre on asiakkaan omien kuvien ja toiveiden pohjalta toteutettu hirsikoti. Koti inspiroi myös osana Special Collection – esitettämme. 

Hirsisiin kotiunelmiin suosittelemme