Det slutliga beslutet efter idéer som fått mogna ett tag kom fram i blåbärsskogen. Så restes ett stolt timmerhus, vars fönster öppnar sig mot Nådendals kyrkas och Kultarantas torn.

Nu eller aldrig. Petri Juuti minns väl sin skogstur för några år sedan. Efter att blåbärshinken hade fyllts blev tankarna klarare och ett av livets största beslut föddes. Planerna om husbygget hade förvirrad tankarna. Mitt i naturen blev huvudet klart och han kunde ta ett fast beslut. Det är nu eller aldrig.

Kuvassa on Hennan ja Petrin raikkaan valkoinen kaksikerroksinen hirsitalo. Iso lasiterassi estää auringon liiallisen pääsyn huonetiloihin.
Hennas och Petris vita timmerhus passar perfekt in i miljön som är stolt över sin ambitiösa arkitektur. De viktigaste boytorna är på övervåningen, där man har den bästa havsutsikten. Den stora glasterrassen förhindrar överdrivet solintag i rummen.

Livet hade tagit en ny vändning. Henna Björklund hade blivit en livskamrat. Tillsammans med henne var det lätt att blicka ut mot framtiden. Nu när huset är klart har Henna och Petri fått en son, Joel, som föddes i början av året. I familjen ingår även den 10-åriga dottern Lara från Petris tidigare relation.

En färdig tomt ökade frestelsen om husbygget. Och det var inte vilken tomt som helst, utan en solig byggplats med havsutsikt. Från landskapet sticker det ut både Nådendals klosterkyrkans och Kultaratas torn. Mad tanke på att Joel blir lite större är det kul att mittemot tomten finns en lekplats.

Tomten har länge ägts av Petris föräldrar. De har haft en sommarstuga på tomten. Marken och byggnadsrätten har varit tillräckliga för ett stort hus redan från början. Vid något tillfälle planerade föräldrarna att flytta permanent till sin stugas men projektet fick vänta till nästa generation.

Av den stora tomten delades 981 kvadratmeter för Hennas och Petris hus. En gammal gårdsbyggnad i timmer flyttades till andra sidan av stugan. Detta gav ett utmärkt läge för att bygga ett hus på 200 kvadratmeter.

Hemmet är inredd i en mycket sparsmakad färgskala. Henna och Petri gillar svartvitt och kombinationer av dessa färger finns i nästan alla utrymmen.

Egenskaper av Timmerhus högst upp på önskelistan

När valet av husdetaljer blev aktuellt lyfte Henna och Petri egenskaper typiska för ett timmerhus till toppen av sin önskelista. Valet föll på ett timmerhus tack vare de ekologiska väggarna och komforten och den hälsosamma inomhusluften.

Valet var lyckat också med tanke på att det utmanande projektet skulle gå i hamn. Man påbörjade diskussionerna om köpet med Kuusamo Timmerhus representanten i Åbo. Han hade förmågan att ta bort alla hinder i vägen för bygget genom att få kundernas förtroende. Säljaren ordnade också byggare för huset när Henna och Petri ville ha ett nyckelfärdigt hus att flytta in i. Ett avtal om totalentreprenad med alla aspekter av byggandet skrevs på med Rakennuspalvelu Tähtinen. Företagets säte är i Mynämäki.

Huset designades av byggnadsarkitekten Nina Helin från Bellarc Oy. Den 40 kvadratmeter stora glasterrassen på andra våningen ger ett imponerande intryck. Taklinjen går i en annan riktning än sadeltaket på timmerstommen.

Huset är målat i vitt, vilket accentuerar husets rena linjer. En ambitiös arkitektur som smälter väl in i miljön. Även grannhusen är skapelser av professionella designers.

Det kompakta köket har Puustellis köksinredning. Spisen är belägen på en köksö. Kocken som arbetar där kan ta inspiration av den magnifika utsikten. Badrummet i övervåningen är rymligt och det finns också en stor klädkammare bredvid den. Från båda rummen kommer man direkt till de två sovrummen på övervåningen.

På övervåningen hittar man husets viktigaste boendeytor. På grund av havsutsikten ville man lägga vardagsrummet, det öppna köket och två sovrum just dit. Den bästa utsikten över landskapet öppnar sig genom terrassens glasväggar och naturligtvis beundras silhuetten av Nådendal även på terrassen under sommarsäsongen. Den viktigaste funktionen för terrassen är att skydda rummen från överflödigt solljus. Utan terrassen skulle temperaturen i vardagsrummet och köket säkert bli outhärdlig.

Just nu pågår vardagslivet helt och hållet på övervåningen. Hennas och Petris sovrum är bakom köket. Där spenderar även Joel den största delen av sin tid, sovande i spjälsängen. Bakom sovrummet finns ett stort klädrum därifrån man kan gå till det stora badrummet. Därifrån kan man även komma in till Laras sovrum. Så både badrummet och klädkammaren kan enkelt användas av alla i båda sovrum.

När Joel blir större och behöver ett eget rum kommer föräldrarnas säng att flyttas till bottenvåningen, till rummet som i ritningarna är märkt som hobbyrum. Bredvid hobbyrummet finns en liten arbetsyta som kan inredas som Joels tillfälliga rum. Det är ett bra rum för att öva självständighet när mamma och pappa finns endast några steg bort. Om några år kommer lillpojken att bli Laras granne på övervåningen.

I undervåningen finns en bastu och ett grovkök, ett stort rum med eldstad (bilden till höger) och ett rum som kallas för hobbyrum (bilden uppe till vänster). Bakom det ligger ett ännu mindre arbetsrum. Henna och Petri har planer på att göra om hobbyrummet till sitt eget sovrum så att Joel kan vänja sig att sova i sitt eget rum nära sina föräldrar i arbetsrummet.

Husets huvudingång är i undervåningen. Den öppna hallen fortsätter som ett stort rum med öppen spis, och bredvid finns grovköket och bastun. Uteplatsen vid ingången har en nedsänkt bubbelpool vars vatten värms med jordvärme. Det finns dubbla eldstäder i huset. På bottenvåningen finns en massiv eldstad med långsam värmeavgivning och på övervåningen en mindre kamin som är mer till för mysfaktorn än för att ge värme.

Det nya hemmet

Det nya hemmet har en enhetlig stil. Det är nästan lika vitt inuti som på fasaden. Ytorna är ljusa och möblerna är svarta och gråa. Husets har inredds av Henna och Petri tillsammans. De båda gillar ren stil.

 

Född i blåbärsskogen – artikeln har första gången publicerats i magasinet Uusi Koti 2/2019. Artikelns författare är Jorma Välimaa, fotografi Hans Koistinen.

Timmerhuset Huurre är ett timmerhus som byggdes enligt kundens egna önskemål. Huset har inspirerat även som en del av vår Special Collection -broschyr. 

Vi rekommenderar för timmerhemsdrömmar