Villa Aurora pursuaa vinkkejä hirsitalon sisustamiseen - Loviisan asuntomessuille valmistuva hirsitalo hurmaa tunnelmallaan.

Kuusamo Hirsitalojen osaamista pääsee tänä vuonna ihastelemaan Loviisan asuntomessualueelle kohoavassa Villa Aurora -hirsikodissa. Heinäkuussa avautuvat asuntomessut luovat aikataulupainetta myös sisustustöille ja Villa Auroran sisustussuunnitelmat alkavatkin pikkuhiljaa siirtyä suunnittelupöydältä käytäntöön.

Kuusamo Hirsitalojen saaristolaistunnelmaa henkivän hirsikodin sisustamisesta vastaa kova kolmikko, johon kuuluu talon tulevan asukkaan Helena Miettisen sekä sisustusdiplomin suorittaneen ja muotoilua opiskelevan tyttärensä Maria Pennasen lisäksi sisustussuunnittelija Henna Räisänen.

– Villa Aurorassa väliseinät ovat paikallaan ja pinnat valmistuvat alkuvuodesta. Sisustuksen osalta meillä on suunnitelmat jo aika lailla selvät ja viimeisiä huonekaluvalintoja tehdään parhaillaan, kertoo Räisänen. Räisänen pitää päämajaansa Wienissä, Itävallassa ja pyörittää siellä myös Onni Interiors -yritystään.

– Olemme kolmen tiiminä istuneet säännöllisesti alas ja käyneet läpi esimerkiksi tunnelmavaihtoehtojen simulointeja. Tämä tiimi ja työnjako on osoittautunut toimivaksi. Kun olen ollut Wienissä, Helena ja Maria ovat voineet hoitaa asioita, jotka vaativat paikallaoloa Suomessa.

Laattojen valintaa Villa Aurorassa. Sisustussuunnittelussa on tärkeää nähdä materiaalivalinnat oikeassa ympäristössä. Paikallinen kauppias vei palvelun seuraavalle tasolle, kun mallipalojen puuttuessa kauppias toi isot laattamallit itse rakennukselle asti. Kuvassa vasemmalla Henna Räisänen ja hänen vieressään Maria Pennanen.

Hirsikoti luo raamit luonnonläheiselle sisustukselle

Villa Aurora -hirsikodin sisustuksessa kantavana ajatuksena on ollut ranskalainen chic, joka sopii kolmikon mielestä hirsitalon sisustukseen oikein mainiosti.

– Hirsitalo muuntautuu tarvittaessa eri tyyleihin. Chic on tässä kohteessa modernia tyylikkyyttä, jossa on mukana tietynlaista huolettomuutta ja elämäniloa. Tarkoituksenamme on ollut löytää hauska tasapaino. Tässä hirsikodissa näkyy hyvin huolitellun ja suunnitelmallisen ilmeen rinnalla elämä ja asukkaiden persoonallisuus. Mielestäni hirsiseinät sopivat hyvin taustaksi tällaisen tilan luomiselle, Räisänen kertoo.

Villa Aurorasta haluttiin hirsikoti ennen kaikkea ekologisuuden vuoksi. Vaakakupissa painoivat myös hyvä sisäilma ja toimiva akustiikka sekä puumateriaalien vaikutukset hyvinvointiin. Yhdeksi sisustuksen pääteemaksi Villa Aurora -hirsikodissa on nostettu luonnonläheisyys, jota tuodaan esille erityisesti materiaalivalinnoissa. Isot ikkunat osaltaan auttavat luonnonläheisyyden tavoittamisessa, kun vuodenaikojen mukana vaihtuva luonto hyppää niiden avulla osaksi sisustusta.

Olohuoneessa on iso kulmasohva lepohetkiä varten. Yläkerran aulassa on nojatuoli ikkunoiden edessä ja takana iso viherkasvi.
Henna, Maria ja Helena ovat käyneet läpi erilaisia tunnelmavaihtoehtojen simulointeja havainnointikuvien avulla. Luonnonvalolla on merkittävä rooli Villa Auroran sisustuksen tunnelman luomisessa.
Alakerta on yhtä avonaista tilaa. Oleskelutilasta avautuu näkymä ruokailutilaan ja keittiöön. Valkoinen takka tuo tunnelmaa viileinä iltoina.
Oleskelutilan sisustusta suunniteltiin pitkälti havainnekuvien avulla. Oleskelutilassa panostettiin muun muassa sohvaan, joka on toteutettu mittatilaustyönä.

Tutustu ekologisen hirsitalon ominaisuuksiin blogissamme.

Hengittävää vahaa hirsiseiniin

Hirsitalon sisustuksessa ilmeisimmät päätökset koskevat sitä, miten suuri rooli hirrelle jätetään. Räisänen ja Pennanen kannustavatkin miettimään, millaista ilmettä hirsitaloon haetaan.

– Kun valitaan kodiksi hirsitalo, tehdään sisustuksenkin osalta jo tietynlainen valinta. Toki valittu sisustustyyli vaikuttaa lopputulokseen, mutta hirsi on kuitenkin aina materiaalina lämmin ja luonnonläheinen. Hirsitalon sisustuksen ei kuitenkaan tarvitse olla neutraalia ja nudea, sisustukseen voi tuoda väriä ja vaikka luksuselementtejä halutessaan, toteaa Räisänen

Villa Aurorassa hirsipintoihin ei ole tarkoitus sävytystä lukuun ottamatta kajota, värejä käytetään rohkeasti tarkoin valikoiduissa sisustuselementeissä. Hirsien sisäpinnat käsitellään vahalla, jossa on vaaleaa pigmenttiä. Puun syyt siis jäävät selvästi näkyviin, mutta yleisilmeeseen haetaan näin tietynlaista raikkautta.

– Villa Aurorassa hirrelle on annettu iso rooli, ja se saa pintana näkyä mahdollisimman paljon. Seinäpintojen sävyt ovat puuterisia, mutta väriä tuodaan kyllä erilaisilla sisustuselementeillä, vahvistaa Pennanen.

Käsittelemätön hirsipinta alkaa kellastua aika nopeasti, ellei seinissä käytä sävytettyä pintakäsittelytuotetta. Hirsitalon pinnoille on tärkeää valita oikeanlaiset, hengittävät materiaalit. Valitut tuotteet ja sävyt kannattaa aina testata paikan päällä.

Sisäpuolen hirsille on löydetty testaamisen jälkeen sopiva puuterinen sävy. Kuvassa talon tuleva asukas tekee huolellista sivelyä yksi hirsi kerrallaan.
Oleskelunurkkauksessa on mittatilaustyönä teetetty kulmasohva. Isoista ikkunoista avautuvat merimaisemat.
Puuterisia, luonnonläheisiä sävyjä löytyy eripuolilta Villa Auroraa.

Värien ja valojen leikki

Villa Aurora -hirsikodin sisustusta Räisänen ja Pennanen kuvailevat ajattomaksi ja tyylikkääksi, johon on luotu tunnelmaa valaistuksella, väreillä ja materiaaleilla.

– Olemme onnistuneet luomaan oikeanlaista kodikasta tunnelmaa, Pennanen iloitsee ja muistuttaa, että hirsitalossakin voi leikitellä väreillä ja valaistuksella.

Räisänen neuvoo sisustustaan puntaroivia havainnoimaan, miten luonnonvalo tulee kohteeseen sisälle ja kuinka se ponnahtelee eri pinnoista.

– Näillä sisustusvalinnoilla ja huonekalujen asettelulla luodaan flow, joka kuljettaa katsetta luontevasti eteenpäin kodissa. Sisustuksessa tulisikin olla mielenkiintoisia yksityiskohtia tarpeeksi, mutta ei liikaa. Sisustaessa kannattaa ennen kaikkea etsiä asioita, jotka kestävät katsetta ja aikaa, Räisänen vinkkaa.

Orangerien sisällä on valkoinen levitettävä puusohva sekä pieni pöytä. Vehreät kasvit tuovat tunnelmaa.
Takapihalle tuleva orangerie houkuttelee nauttimaan ilta-auringosta kahvia nautiskellen. Havainnekuvien avulla sisustussuunnitelmat heräväät eloon.

Sisustamista pilke silmäkulmassa

Räisänen ja Pennanen seuraavat tarkasti sisustustrendejä, ja nyt nousussa tuntuvat olevan ainakin pienten kauneusvirheiden sietäminen ja nostalgian kaipuu sekä persoonallisuuden esilletuominen sisustuksessa.

– Nyt on ollut esillä myös paljon kohteita, joissa tingitään neliöistä, mutta kaikki tilat ovat helposti muunneltavia ja monikäyttöisiä. Villa Auroran tiloistakin haluttiin helposti muunneltavia ja monikäyttöisiä, siksi esimerkiksi keittiössä on liikuteltava saareke ja muutkin tilat taipuvat monenlaiseen käyttöön. Tarvittava elektroniikka on kätketty ovien taakse, joka osaltaan auttaa harmonisen tunnelman saavuttamisessa.

Pitkän uran kansainvälisessä yritysmaailmassa tehneen Henna Räisäsen houkutteli aikoinaan sisustusalalle erityisesti hyvinvointiin keskittynyt  wellness focused -sisustussuunnittelu, jonka elementtejä on nähtävillä myös Villa Auroran sisustuksessa.

– Minua kiehtoo kokonaisvaltainen sisustussuunnittelu, missä ei valita vain huonekaluja vaan tunnelma. Tärkeintä on, että kodissa on fyysisesti ja henkisesti hyvä olla. Sen pitää olla omaan elämäntilanteeseen sopiva, toimiva, ja fyysistä terveyttä edistävä, ja myös mahdollistaa oman henkisen hyvinvoinnin vaalimisen.

Mutta minkä ohjeen Räisänen antaisi kotinsa sisustusta miettiville?

– Sisustaminen ei ole niin vakavaa – sen pitää olla hauskaa! Parasta onkin se, että ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, Räisänen muistuttaa.

Makuuhuoneessa on parisänky, jonka takana näkyy hirsiseinää. Makuuhuoneesta avautuu näkymä vaatehuoneeseen, jossa on musta lipasto seinustalla.
Makuuhuoneesta tulee rauhoittava tila, jossa hirsipintaa jätetään paljon näkyviin. Henna on toteuttanut eri useita havainnekuvia Villa Aurora -hirsitalon sisustuksesta.

Tutustu tarkemmin Villa Auroraan messusivuillamme

Haaveissa hirsitalo?

Asiakkaamme kertovat, miksi valitsivat Kuusamo Hirsitalot. Tutustu aiheeseen blogissamme.

Ota yhteyttä alueesi Kuusamo-myyjään tästä.