Vi valde timmer som byggnadsmaterial av flera olika skäl. Ett timmerhus uppfyllde kraven i planbestämmelserna och passade in bland de övriga timmerhusen. Bilden av ett modernt timmerhus gav en känsla av att det är bra att leva och andas i ett timmerhus. I bloggen berättar jag om våra erfarenheter av att bo i ett timmerhus.

De senaste två åren har hemmets betydelse säkert vuxit hos oss alla. Hemmet har blivit en plats att bo på, men för många har det också blivit en plats att arbeta på distans, hålla Teams-möten och luncha. Turerna till mataffären har kanske förvandlats till hemtransporter och gymmet till hemmajympa. Hemmet har alltså blivit en plats som allt mer kretsar kring.

Timmer som byggnadsmaterial

Hemmet har alltid varit viktigt för oss. Det har varit ett ställe att varva ner efter en hektisk vardag. När vi hittade vårt nuvarande bostadsområde och såg av planbestämmelserna att vi fick bygga det hus vi ville började vi kartlägga alternativen mellan trä- och timmerhus.

Vi hade sedan tidigare en bild av timmer som ett byggnadsmaterial som andas och som är hållbart och tidlöst. Dessutom ville vi bygga ett modernt och skandinaviskt hem med rymd, känsla av utrymme och arkitektoniska detaljer.

Arbetsrummet har ljusa timmerväggar, ett höj- och sänkbart arbetsbord framför fönstret samt makramétextilier på väggarna.
Varsitt arbetsrum har gjort det mer trivsamt att arbeta på distans.

När vi jämförde husmodeller på Kuusamo Timmerhus webbplats hittade vi den nyligen publicerade modellen Hiisi, som uppfyllde våra krav på ett modernt timmerhus. Med hjälp av den kunniga säljaren kunde vi anpassa husmodellen till ett timmerhus som uppfyllde kraven i planbestämmelserna och våra ändamål. Inspirerade av Hiisi-modellen döpte vi vårt hem till Villa Hiisi, som också finns på Instagram under det namnet, @villa_hiisi.

När vi satte oss in i timmer som byggnadsmaterial förstod vi hur det kan andas. Timmer är ett byggnadsmaterial som består av ett enda material, vilket innebär att inner- och ytterväggarna består av ett och samma material utan någon isolering emellan. På så sätt jämnar timmerväggarna ut variationer i luftfuktigheten, vilket är viktigt för inomhusluftens kvalitet. (Källa 1.)

De svarta skåpen i köket, de ljusa timmerväggarna och den rymliga köksbänken skapar en trivsam känsla.
Hälsofördelarna med timmer, som bra inomhusluft, gör timmer till ett attraktivt byggnadsmaterial.

Erfarenheter av att bo i ett timmerhus: Bra inomhusluft

Idrott har alltid varit en passion för oss båda och därför är bra inomhusluft och välmående centrala frågor för oss. När vi byggde timmerhuset ville vi också säkerställa bra inomhusluft i vårt nya hem. Därför byggdes vårt hem av Rakennuspalvelu Tähtinen, som är specialiserade på att bygga med timmer och som kunde ta hänsyn till de krav som timmer ställer som byggnadsmaterial.

Vi gick också själva noggrant igenom vilka färger och lasyrer som användes på de väggar där vi inte blottade timret. Det var också viktigt att se till att golvgjutningen torkade tillräckligt så att vi inte får problem med inomhusluften längre fram på grund av att betongen var fuktig.

Timmer har i många studier visat sig vara ett allergivänligt material, framför allt på grund av den utmärkta luftkvaliteten och de antibakteriella egenskaperna. Timmerhusens luftkvalitet bygger på hygroskopicitet, det vill säga trämaterialets förmåga att överföra och binda till sig och släppa ifrån sig fukt. (Källa 2, källa 3.)

På matplatsen finns det ett bord för åtta personer. I bakgrunden ser man vardagsrummet.
Timmerväggen jämnar ut luftfuktigheten så att inomhusluften aldrig är kruttorr.

Efter att ha bott i timmerhuset under alla årstider har vi märkt hur timret suger åt sig fukt från luften och långsamt släpper ifrån sig det som en luftfuktare. Luften är inte kruttorr ens när det är riktigt kallt ute och inomhusluften är inte tung och behöver inte vädras efter natten.

Timmerestetik

Timmer som naturmaterial är ett tidlöst inredningselement som också behagade vårt inredningssinne. Därför tänkte vi att vi aldrig kommer att tröttna på timmerväggen i inredningen och att det vore som att ha en bit av skogen i hemmet.

I hörnet av vardagsrummet finns det fyra stora fönster. Framför fönstren lockar den ljusa hörnsoffan till en stunds avkoppling. Den svarta kaminen utgör en kontrast till inredningen.
Timmerväggen i sig fungerar som ett tidlöst inredningselement. Från övervåningen har man en fantastisk utsikt över vardagsrummet.

Vi bestämde oss för att låta timmerväggarna styra våra inredningsval i sin helhet och att vi skulle låta så mycket av timmerytan som möjligt vara synlig. Vi valde också så mycket naturmaterial som möjligt till andra inredningsmaterial. Furutrappan, köksön av ek, fiskbensparketten av ek på övervåningen och handfaten av träkomposit är några exempel på hur vi ville framhäva olika trämaterial i vårt hem.

Studier visar att trä också har en liknande stressreducerande effekt som naturen (källa 4).  När man bor i ett timmerhus märker man det, eftersom timmerväggarna skapar en lugnande och varm stämning. Träytorna får rummet att kännas varmt och ombonat.

Väggen bakom handfatet på toaletten har grå kakelplattor. Det finns också plats för toalettartiklar på bänken. På väggen hänger en stor spegel med vit ram.
Handfaten från Woodio tillverkas i Finland av 100 % vattenbeständig träkomposit.

Hållbart och ansvarsfullt byggnadsmaterial

När vi började bygga 2020 hade hållbarhet ännu inte blivit en lika stor trend som den är idag, men timmer som byggnadsmaterial kändes som ett hållbart val.

Som byggnadsmaterial har timmer ett lågt koldioxidavtryck flera skäl. Timmerväggar binder upp tio gånger mer koldioxid än vad som frigörs vid tillverkningen, och spån och flis som bildas i samband med tillverkningen producerar mer energi än vad som går åt vid tillverkningen av timmerstockar. (Källa 3.)

Dessutom krävs det mindre energi för att sätta ihop ett timmerhus än att bryta sten, tillverka tegel och block och bygga en konstruktion som är mer komplicerad än en timmervägg som består av ett enda material (källa 1).

Vetskapen om att timret kommer från den finska naturen, från nordiskt uppskattat trä, lockade oss att bygga ett timmerhus som skulle tåla de varierande väderförhållandena i Finland.

Ett vitt timmerhus i två våningar med åstak och indragen entré. Svarta fönster och dörrar samt foderbrädor skapar kontrast.
Timmerhuset fungerar också som kolsänka, vilket gör timmer till ett ansvarsfullt och hållbart byggnadsmaterial.

Livskvalitet i ett timmerhus

Efter att ha bott i timmerhuset i ett drygt år kan jag inte längre tänka mig att bo någon annanstans. Att planera och bygga ett eget hem har varit en inspirerande resa för att skapa något eget. Det har varit lärorikt och har fått oss att växa. Det har lärt oss att leva i ofärdighet och osäkerhet och att kompromissa.

När jag för drygt ett år sedan efter den två dagar långa flytten för första gången gick in i duschen och tittade omkring på våra val i det tysta kvällsdunklet förstod jag att vi gjorde detta.

Kakelplattorna från italienska Coem återkommer i två olika nyanser i vårt hus. Den mörkare nyansen finns på väggarna i duschen och toaletten, medan den ljusare nyansen finns i vardagsrummet och på duschgolvet.

Byggarbetet tog inte slut när vi flyttade in, utan därefter var det dags att bygga garaget, måla, kakla, asfaltera och börja anlägga trädgården baserat på trädgårdsplanen. Vi hade alltså fortfarande mycket kvar att göra, men trots det känns livet i timmerhuset bättre än jag hade kunnat hoppas.

Redan i planeringsskedet gjorde vi val som skulle trygga vardagslyckan. Vi har varsitt arbetsrum och tillräckligt med plats för att arbeta i fred. Grovköket och klädkammaren har tillräckligt med plats för tvätt och klädvård. Luftvärmepumpen och mörkläggningsgardinerna gör att vi får en djup och återhämtande sömn även varma sommardagar. En brasa i kaminen skapar en lugnande känsla under mörka höstkvällar.

På bakgården finns det en terrass med plats för en grill och en soffgrupp. Den stora gräsmattan börjar redan bli grön.
Trädgården anläggs enligt trädgårdsplanen och har varit ett intressant pyssel efter bygget.

Den kanske viktigaste insikten var dock att vi inte behöver få klart allt i år heller. Det är viktigare att stanna upp och se allt det fantastiska omkring oss som vi redan fått gjort.

Johanna och Henkka

Källor i texten:

Se också dessa artiklar

Johannas och Henkkas tidigare blogginlägg i Gästskribent: