I Kuusamo Timmerhus timmerstugekatalog hittar du lämpliga traditionella och moderna alternativ. Ofta är det stockknuten och åstaket som gör att man känner igen den traditionella timmerstugan, medan den moderna timmerstugan charmar med sin jir- eller kortknut, sitt pulpettak och sina stora fönster. Vilka saker väger tyngst för dig vid valet av din egen modell? Vi låter kunderna berätta.

En traditionell timmerstuga i skärgården

Hannu Rahjas traditionella timmerstuga ligger i skärgården. Rahja använder stugan främst från vår till höst. Stugan är utsatt för Bottenvikens vind och vågor så det är inte vettigt att hålla den varm mitt i vintern.

– En timmerstuga var självklart den bästa lösningen här, konstaterar Rahja. För honom var det helt tydligt från första början att det skulle finnas just en traditionell timmerstuga på ön, med stockknutar och fönster i rutor. Rahja hade tidigare erfarenhet av Kuusamo Timmerhus, i form av en bastustuga, så det var helt av sig själv som vågskålen vägde tyngst för Kuusamo Timmerhus när han skulle välja leverantör.

– Den största orsaken var att jag ville ha timmer av träd som hade vuxit i norr och hade täta fibrer. Den traditionella timmerstugan är en fröjd för ögat och jag tycker att den passar alldeles utmärkt på min stugtomt.

Ta dig en titt på timmerbyggande och olika knutlösningar här!

En traditionell timmerstuga med åstak vid en sjöstrand. Under åstaken ser vi loftets balkong och terrassen vid entrén.
Stockknutar, åstak och spröjsade fönster ger stugan en traditionell anda. Det är även traditionellt att använda furu. Hos Kuusamo Timmerhus kan man välja mellan gran- eller furutimmer.

Rahjas timmerstuga Hannus 32P är byggd av 135 millimeters LHP-lamelltimmer. Det gick inte ens egentligen att tänka sig något kraftigare timmer för en stuga ute i skärgården. De inre ytorna behandlade Rahja med en ljustonad timmerlasyr.

– Ett kraftigare timmer skulle ha varit alltför tungt för mig att montera och lyfta själv.

Ta dig en titt på Hannu Rahjas traditionella timmerstuga i den här virtuella visningen!

En timmerstuga anpassad efter egen smak

Kuusamo Timmerhus hus- och stugmodeller kan alltid anpassas efter behov och smak. Rahja höjde den valda timmerstugan Hannus för att få ett något högre sovloft. Orsaken till ändringarna ligger framför allt i byggplatsen.

– Det är alltid lite utmanande att göra grundarbetet på en ö, säger Rahja och påminner om att det inte går att ta ut alla slags maskiner till en ö.

– Det hade varit alltför utmanande att öka bottenarealen, men genom att höja stugan fick vi ett mer mångsidigt användbart loft. Om man ville få mer utrymme och yta fanns det egentligen inget annat alternativ än att göra det på höjden.

Genom att höja loftet lyckades Rahja även lägga till en liten balkong ovanför terrassen. Förutom vissa ändringar i rumsordningen bytte Rahja plats på en del fönsteröppningar för att få en så bra utsikt över havet som möjligt.

Sovutrymmena finns på loftet under åstaket. Timmerväggarna och takpanelen har målats i skirt vitt.
Traditionella timmerstugor har ofta ett loft. Kunden fick mer utrymme genom att höja stugan med ett extra varv timmer.

– Själva timmerstugan är ganska liten men genom att höja den något fick vi till stånd en viss synlighet, säger Rahja och konstaterar att han är mycket nöjd med valet av stugleverantör, särskilt på grund av att byggnaden var så anpassningsbar och att det var lätt att sköta köpet.

– Det lönar sig att noggrant överväga vilket slags timmerstuga man vill ha, och att fästa uppmärksamhet särskilt vid att lägg grunden noggrant, tipsar Rahja.

– Ritningarna från Kuusamo Timmerhus var verkligen bra och om man läser dem noggrant går bygget lätt.

Heikki sitter på timmerstugans terrass och tittar på sjöutsikten.
Heikki Rahja ville få timret till sin stuga av träd som hade vuxit långsamt i norr.

Den moderna timmerstugan charmade genast

Reetta och J-P Helenius familj har en modern timmerstuga vid en sjöstrand. Paret fick inspiration att bygga en sommarstuga efter att ha tillbringat tid i Reettas föräldrars stuga. De ville bygga en ljus och modern timmerstuga med raka linjer på den tusen kvadratmeter stora strandtomten.

Kuusamo Timmerhus modell Piste 50 var ett enkelt val. Byggnaden med pulpettak och klara fyrkantiga linjer charmade med sina stora fönster som gör att den höga väggen närmast ser ut som om den vore helt i glas.

Titta på den moderna timmerstugan Piste 50 här!

Familjen sitter på bastubyggnadens terrass. I bakgrunden skymtar deras moderna timmerstuga med pulpettak.
Moderna timmerstugan Piste charmade familjen Helenius med sina stora fönster. Familjen har varit verkligt nöjd med sitt val.

Den moderna timmerstugan på 50 kvadrat innefattar storstuga, två sovrum och ett badrum. Entrégaveln domineras av den täckta 15 kvadratmeter stora terrassen. Stugans väggar ar av 135 millimeters lamelltimmer och de inre ytorna av timmerpanel. Inredningen i den moderna timmerstugan är gles och det finns tillräckligt med utrymme för hela 6-personersfamiljen. Familjen säger sig även tillbringa mer tid tillsammans på stugan än hemma.

– Stugan är svinbra, säger Reetta Helenius som sammanfattning av familjens känslor efter sin andra sommar på stugan.

Tre månaders byggande

Byggtiden gick snabbt, tack vare det huspaket som Kuusamo Timmerhus levererade till tomten. Familjen Helenius tyckte att paketet var förvånande komplett.

– Vi behövde bara gå till järnvaruaffären en enda gång, för att köpa galvaniserad spik när vi började bygga taket, säger paret Helenius förvånat.

– Allt annat ingick i huspaketet.

Vardagsrummet i den moderna timmerstugan har stora fönster som täcker nästan hela väggen. Från dem har man utsikt över sjölandskapet. I vardagsrummet finns det ett runt matbord för fyra personer samt en soffa och två länstolar.
Med början från den moderna timmerstugans entré har man en fantastisk utsikt över sjölandskapet.

Det går att tillbringa fritiden i den moderna timmerstugan även på vintern. Byggandet av familjen Helenius timmerstuga gick smidigt. Grunden göts i november och stod klar för timmerpaketet som anlände följande vår. Den moderna timmerstugan som familjen Helenius hade drömt om stod färdig på bara tre månader och familjen fick tillbringa midsommar i den splitternya fritidsbostaden.

Timmerstugans kompakta vardagsrum. Ett vitt kök från Ikea längs väggen till höger. En liten kamin mitt i bilden. Det sneda innertaket ger en känsla av plats.
Det var viktigt att få utrymme för sex personer i den 50 m² stora timmerstugan Piste.

Hitta dina egna favoriter bland de moderna och traditionella timmerstugorna

I vår omfattande fritidshuskatalog finns det lämpliga alternativ för alla smaker. Ta dig en titt redan i dag och hitta din egen favorit!