Kuusamo Hirsitalojen hirsimökkimallistosta löytyy sopiva vaihtoehto niin perinteiseen kuin moderniinkin makuun. Perinteisen hirsimökin tunnistaa usein ristinurkasta ja harjakatosta, kun moderni hirsimökki hurmaa jiiri- tai lyhytnurkalla, pulpettikatolla ja suurilla ikkunoilla. Mitkä asiat painavat vaakakupissa omaa mökkimallia valitessa? Annetaanpa asiakkaidemme kertoa.

Perinteinen hirsimökki saaristossa

Kalajokisen Hannu Rahjan perinteinen hirsimökki sijaitsee Kalajoen edustalla Rahjan saaristossa. Rahja käyttää mökkiään pääosin keväästä syksyyn, eikä Perämeren tyrskyjen ja tuulien armoilla olevaa mökkiä ole järkevää muutenkaan pitää keskitalvella lämpimänä.

– Hirsimökki oli tähän kohteeseen selkeästi paras ratkaisu, toteaa Rahja, jolle oli alusta saakka selvää, että saarelle kohoaisi nimenomaan perinteinen hirsimökki ristinurkkineen ja ruutuikkunoineen. Rahjalla oli entuudestaan kokemusta Kuusamo Hirsitaloista saunamökin verran, joten vaaka kallistui kuin itsestään Kuusamon suuntaan toimittajaa valitessa.

– Suurin syy oli se, että halusin pohjoisessa hitaammin kasvaneesta, tiukkasyisestä puusta tehdyt hirret. Perinteinen hirsimökki miellyttää silmää ja sopii mielestäni erityisen hyvin mökkitontilleni.

Tutustu hirsirakentamiseen ja erilaisiin nurkkaratkaisuihin tästä!

Ulkokuvassa on perinteinen, harjakattoinen, hirsimökki järven rannalla. Harjakaton alla on parven parveke ja sisäänkäynnin yhteydessä terassi.
Perinteikästä ilmettä saa mökkiin valitsemella ristinurkat, harjakaton ja ikkunaristikot. Myös männyllä on tiettyä perinteikkyyttä. Kuusamo Hirsitaloilla voi valita kuusi- ja mäntyhirren väliltä.

Rahjan Hannus 32P -hirsimökki on tehty 135 millisestä LHP-lamellihirrestä. Vahvempaa hirttä ei saarimökkiin voinut oikeastaan edes harkita. Sisäpinnat Rahja käsitteli vaaleaksi sävytetyllä hirsikuullotteella.

– Vahvempi hirsi olisi ollut yksin liian raskas käsin koottavaksi ja nosteltavaksi.

Tutustu Hannu Rahjan perinteiseen hirsimökkiin virtuaalinäyttelyssä!

Hirsimökki muokkautui omaan makuun

Kuusamo Hirsitalojen talo- ja mökkimallit ovat aina muokattavissa tarpeen ja maun mukaan. Rahja kasvatti valitsemansa Hannus-hirsimökin korkeutta alkuperäisestä saadakseen makuuparvesta hieman korkeamman. Syy muutoksille löytyy ennen kaikkea mökin rakennuspaikasta.

– Pohjatöiden tekeminen saareen on aina vähän haasteellista, Rahja kertoo ja muistuttaa, ettei saareen voi viedä kaikkia mahdollisia koneita.

– Pohjapinta-alan kasvattaminen olisi ollut liian haasteellista, mutta korkeutta lisäämällä saimme parvesta vielä monikäyttöisemmän. Jos tilaa ja neliöitä mieli saada enemmän, hirsimökkiä pystyi kasvattamaan oikeastaan vain ylöspäin.

Parven korkeutta kasvattamalla Rahja sai mökkiinsä lisättyä myös pienen parvekkeen terassin yläpuolelle. Huonejärjestykseen tekemiensä muutosten lisäksi Rahja vaihtoi hieman ikkunoiden aukotusten paikkoja varmistaakseen mökistään parhaan mahdollisen merinäkymän.

Harjakaton alla parvella on nukkumatilaa. Hirsiseinät ja kattopaneelit on maalattu kuultavan valkeiksi.
Perinteisessä hirsimökissä on usein parvi. Asiakas sai lisätilaa parvelle korottamalla mökkiä ylimääräisellä hirsikierroksella.

– Hirsimökki itsessään on aika pieni, mutta tekemäni korotuksen ansiosta tähän saatiin tietynlaista näyttävyyttä, Rahja kertoo ja toteaa olevansa erittäin tyytyväinen mökkitoimittajan valintaan erityisesti rakennuksen muokattavuuden ja asioinnin helppouden vuoksi.

– Kannattaa punnita huolellisesti minkälaisen hirsimökin haluaa ja kiinnittää huomiota erityisesti perustusten huolelliseen tekemiseen, Rahja vinkkaa.

– Kuusamo Hirsitalolta tulleet piirustukset oli todella hyvät ja kun ne malttaa huolella lukea, rakentaminen onnistuu helposti.

Heikki istuu hirsimökin terassilla katsellen järvimaisemaa.
Heikki Rahja halusi oman mökkinsä hirret pohjoisen hitaasti kasvaneesta puusta.

Moderni hirsimökki hurmasi heti

Reetta ja J-P Heleniuksen perheen moderni hirsimökki sijaitsee Arimaa-järven rannalla Someron ja Lohjan rajalla. Pariskunta sai kipinän kesämökin rakentamiseen vietettyään aikaa Reetan vanhempien mökillä Somerolla. Järven rannalta löytyneelle tuhannen neliön rantakaistaleelle haluttiin rakentaa selkeälinjainen, valoisa ja moderni hirsimökki.

Kuusamo Hirsitalojen mallistosta löytynyt Piste 50 -hirsimökki teki valinnasta helpon. Pulpettikattoinen, selkeästi nelikulmainen rakennus hurmasi isoilla ikkunoillaan, joiden ansioista korkein seinä näyttää olevan lähes pelkästään lasia.

Tutustu moderniin Piste 50 -hirsimökkiin tästä!

Perhe istuu saunarakennuksen terassilla. Taustalla näkyy heidän moderni, pulpettikattoinen hirsimökki.
Moderni hirsimökki Piste hurmasi Heleniuksen perheen isoilla ikkunoillaan. Perheelle on ollut todella tyytyväinen valintaansa.

50-neliöiseen moderniin hirsimökkiin on mahdutettu tupakeittiö, pari makuuhuonetta sekä kylpyhuone. Modernin hirsimökin sisääntulopäätyä hallitsee 15-neliöinen katettu terassi. Mökin seinät ovat 135-millistä lamellihirttä ja sisäpinnat hirsipaneelia. Väljästi kalustetussa modernissa hirsimökissä on sopivasti tilaa koko kuusihenkiselle perheelle ja perhe kertookin viettävänsä mökillä tiiviimmin aikaa yhdessä kuin kotioloissa.

– Mökki on törkeen hyvä, summaa Reetta Helenius perheen tuntemukset toisen mökkeilykesän jälkeen

Kolmen kuukauden rakennusurakka

Rakennusaika sujui joutuisasti ja sitä edesauttoi Kuusamosta Somerolle toimitettu talopaketti, joka oli Heleniusten mukaan hämmästyttävän täydellinen.

– Meidän tarvitsi asioida rautakaupassa tasan yhden kerran ostamassa galvanoituja nauloja, kun katon tekoon päästiin, Heleniukset hämmästelevät.

– Kaikki muu tarpeellinen kuului talopakettiin.

Modernin hirsimökin oleskelutilassa on isot, melkein koko seinän levyiset ikkunat. Niistä avautuu järvimaisema. Oleskelutilassa on neljän hengen pyöreä ruokailupöytä sekä sohva ja kaksi nojatuolia.
Modernin hirsimökin sisäänkäynniltä alkaen avautuu upeat näkymät järvimaisemaan.

Modernissa, suuri-ikkunaisessa hirsimökissä tarkenee viettää vapaa-aikaa myös talvikaudella. Heleniusten perheen hirsimökin rakentaminen eteni sutjakkaasti. Marraskuussa valetut perustukset olivat valmiina odottelemassa seuraavana keväänä saapunutta hirsipakettia. Heleniusten haaveiden moderni hirsimökki saatiin pystyyn peräti kolmessa kuukaudessa ja perhe pääsi juhannukseksi lomailemaan upouuteen loma-asuntoon.

Hirsimökin kompakti oleskelutila. Oikealla seinustalla Ikean valkoinen keittiö. Keskellä kuvaa pieni kamiina. Vino sisäkatto tuo tilan tuntua.
Kompaktiin 50 m² Piste-hirsimökkiin oli tärkeää saada oleskelutilat kuudelle henkilölle.

Löydä omat modernit ja perinteiset hirsimökkisuosikkisi

Laajassa loma-asuntomallistossamme on sopiva vaihtoehto jokaiseen makuun. Tutustu nyt ja löydä omat suosikkisi!