Kun aamulla herää ja katsoo olohuoneen isoista ikkunoista suoraan luontoon, tuntuu siltä, että tästä tulee hyvä päivä.

Hirsitalo nimeltä Villa Tranberg valmistui alkukesästä 2023 luonnon keskelle Naantalin Rymättylään, juhannuksen jälkeen Jessica Ålgars ja Antti Vaalikivi pääsivät muuttamaan uuteen kotiin.

-Keväällä sisustustyöt etenivät mallikkaasti ja saimme ihailla Tähtisten veljesten hyvää työn jälkeä hirsiseinissä ja muissa pinnoissa. Vaikka työt etenivät ripeästi, ne tehtiin todella huolella. Veljekset myös aina vastasivat kysymyksiimme, kun soittelimme, Jessica ja Antti kiittävät.

Muuton jälkeen sisällä ei tarvinnut tehdä muuta kuin sisustaa, ulkotyöt sen sijaan veivät valtaosan pariskunnan kesälomasta.

Eteisessä on pystypaneeliseinät, vastapainoksi hirsiseinille. Valopeili on pienen wc:n arjen luksusta.

Terassia ja tähtitaivasta

Terassin rakentaminen kuului niihin töihin, jotka tehtiin itse. Antti ja taitava apumies Osmo rakensivat taloon hienot terassit lehtikuusesta. Terassia ei tarvitse jatkossa öljytä, vaan se harmaantuu kauniisti. Kesällä terassilla jo syötiin ja vietettiin syntymäpäiväjuhlia, ja siellä istuskellaan aina saunan jälkeen.

-Syksyllä ja talvella täällä pimeän luonnon keskellä avautuu upeat tähtitaivaat, Jessica kertoo.

Tosin elokuussa asennetut ulkovalopylväät tulevat tarpeeseen, jotta löytää iltaisin kotiin – Rymättylän saaressa kun ei juuri katuvaloja löydä.

-Hankimme myös otsalamput. Vähän eri meininki täällä kuin Turussa, Antti naurahtaa.

Villa Tranbergin nimessä on sekä kurjet (trana) että karpalot (tranbär). Molemmat ovat osa tämän kodin identiteettiä. Kun asuu luonnon keskellä, omalta tontilta löytyy marjoja ja sieniä. Se tuntuu ihmeellisen hienolta.

Maalaushommia ja räystäshaasteita

Terassien rakentaminen sujui melko kivuttomasti, mutta talon ja suurehkon autokatoksen maalausurakka kahdestaan aiheutti välillä epätoivoa ja uupumusta. Aikaa kului paljon enemmän kuin Jessica ja Antti osasivat kuvitella ja rakennuksissa on melko paljon korkeita kohtia, jonne ei päässyt kovin helposti, ainakaan jos yritti toimia samalla turvallisesti.

-Vuokrasimme henkilönosturin naantalilaisesta liikkeestä ja se oli toimiva vehje, jotta pääsimme maalaamaan korkeita seiniä ja räystäitä. Siinä vaan nappia paineltiin ja liikuttiin ylös ja alas ja sivusuuntiin, Antti sanoo.

Nosturin haasteena oli talo luonnon keskellä, koska nostin liikkuu parhaiten tasaisella maalla.

-Vehjettä kiskoessamme eteenpäin hankalassa maastossa iski pieni turhaantuminen ja epätoivo, että mitäs nyt teemme? Asia ratkesi sillä, että vuokrasimme samasta liikkeestä vielä maalaustelineet. Niillä pääsimme onneksi viimeisiin korkeisiin kohtiin maalaamaan, Jessica kertoo.

Epävakaa kesäsää päivittäisine sadekuuroinen lisäsi haastekerrointa, mutta loppujen lopuksi talo oli maalattu ja helpotus suuri. Lopputuloksena on musta hirsitalo, jossa on muutama puunvärinen kohta – eli talo, joka sulautuu hienosti luonnon keskelle.

Henkilönostin oli näppärä laite varsinkin tasaisella maalla, ja auttoi maalausurakassa paljon. Rakennustelineet piti vuokrata niitä kohtia varten, jonne ei päässyt henkilönostimella eikä tikapuilla.

Haja-asutusalueen ilot ja haasteet

Muutto luonnon keskelle on ollut pariskunnalle paljon enemmän positiivinen kuin haasteellinen asia. Luonnon rauha, oman tontin ja lähimetsän marjat ja sienet ja kauniit lenkkipolut rikastuttavat jokaista päivää. Myös Rymättylän saari ja sen lähipalvelut ovat olleet positiivinen kokemus. Porakaivon vesi on kirkasta ja mautonta ja se tuntuu riittävän hyvin, myös oma jätevesijärjestelmä toimii.

Haasteisiin voi ehkä listata talvikauden pimeyden, josta Jessicalla ja Antilla ei vielä ole kovin pitkää kokemusta, sekä peurakolareiden uhka. Turkuun on vähän matkaa, eikä bussilla pääse kovin myöhään Rymättylään asti. Toimivan nettiyhteyden saaminen oli myös alkuvaiheessa haasteellista. Jessica ja Antti tarvitsevat etätöiden vuoksi hyvän langattoman verkon kodissaan, koska valokuitua ei ole täällä saatavilla.

-Kävimme jokaisen tele-operaattorin luona juttelemassa ja ihmettelemässä taajuuskarttoja. Ihme kyllä talomme tuntui joka mastoon nähden olla vähän väärässä kohdassa. Meidän piti siis testata eri laitteita ja mitata nopeuksia, Antti kertoo.

Hyvä yhteys saatiin lopulta siten, että talon katolle asennettiin ulkomokkula. Sisällä talossa on hyvä mesh-reititin, ja nyt verkkoyhteydet toimivat erittäin hyvin.

Takkatulta ja talven valmisteluja

Villa Tranbergissa on varaava takka, joka lämmittää taloa mukavasti talvella.

– Kun sytytimme takan ensimmäistä kertaa taloon levisi ihana tunnelma ja lämpö. Siitä sai aavistuksen tulevasta joulusta ja talvi-illoista täällä omassa hirsikodissamme, Jessica miettii.

Pariskunta on ottanut paljon puita talteen rakentamisen jäljiltä ja niistä on iloa pitkään.

– Halkotöitä on tullut tehtyä koko syksyn ajan, marraskuuhun asti. Ei siinä mitään, omalla pihalla on hauska puuhata ulkona, Antti sanoo.

Jessica ja Antti suosittelevat hirsitaloa kaikille, jotka arvostavat puuta, luonnollisuutta ja ekologisuutta.

– Hirsitalon tunnelma ja lämpö on mielestämme ainutlaatuinen.

Villa Tranbergin sisustus on ympäröivän luonnon inspiroima. Isoista ikkunoista näkee saaristokalliot, männyt ja karpalosuon. Varaava takka lämmittää ja luo tunnelmaa kylmenevinä iltoina.

Lue lisää

Tämä on Jessican ja Antin toinen vieraskynä-kirjoitus. Villa Tranbergin ensimmäinen vieraskynä-blogi löytyy tästä.