Uudessa Sauvoon rakennetussa hirsihuvilassa on sata vuotta vanhat perustukset. Alkuperäinen rakennus tuhoutui niiden päältä tulipalossa.

Graniitti ja hirsi tykkäävät toisistaan. Ne ovat lyömätön pari talon rakennusmateriaaliksi; kaksi luonnon omaa raaka-ainetta, jotka takaavat talolle pitkän iän ja tasaisesti terveellisen asumisympäristön. Luonnonmukauset materiaalit eivät pilaa huoneilmaa haitallisilla päästöillä. Luonnonkiviperustuksen päälle rakennettu hirsitalo asianmukaisesti ylläpidettynä kestää monta ihmisikää.

Oleskelutilan seinä merelle päin on käytännössä täysin lasinen. Kulmasohva on aseteltu niin, että siinä istuessa on esteetön näkymä merelle.
Hirsihuvilan oleskelutilasta avautuvat upeat näkymät merelle. Ikkunaseinän takana avautuvalla terassilla on tilaa oleskella isommallakin porukalla, neliöitä on nimittäin 80.

Taloprojekti käynnistyy normaalisti perustusten teolla ja seinät ilmestyvät niiden päälle samaan syssyyn. Stina Törnblomin ja Esko Myöhäsen merellisessä kakkoskodissa sen sijaan luonnonkiviperustus on sata vuotta vanhempi kuin 1,5-kerroksinen puuosa. Graniittikellari on peräisin 1920-luvun alussa valmistuneesta talosta. Se tuhoutui tulipalossa muutamia vuosia sitten. Jäljelle jäi vain noin sataneliöinen kivikerros.

Perinteinen hirsimökki takaa, moderni hirsihuvila edestä

Harjakattoinen hirsihuvila on yhdistelmä sisäänkäynnin perinteistä hirsirakentamista ja järvelle suuntaavan julkisivun modernia linjakkuutta.
Stinan ja Eskon hirsihuvila on suunniteltu mittatarkasti vanhoille perustuksille. Huvila on yhdistelmä modernia linjakkuutta ja perinteistä hirsirakentamista. Tien puolella on perinteinen lasikuisti vanhoine kalusteineen ja ikkunalautojen kukkineen.

Stina ja Esko etsivät pitkään merellistä tonttia ympärivuotiselle loma-asunnolle kohtuumatkan päästä Ruskon kodistaan. Vaatimuksena oli rauhallinen sijainti päättyvän hiekkatien varresta. Ikkunoista haluttiin katsella merta ja puhdasta luontoa, ei ohi kiitäviä autoja.

Pitkäkin odotus päättyy joskus. Muutamia vuosia sitten Stinalle ja Eskolle tarjottiin hehtaarin rantatonttia Sauvolta, 70 kilometrin päästä heidän kotiaan. Rantaviivaa oli tarjolla viitisenkymmentä metriä. Erityisesti pariskuntaa ilahdutti hyväkuntoinen kivirakennelma. Se oli täysin käyttökelpoinen, vaikka kaikki puuosat sen päällä olivat antautuneet liekkien voimalle.

Kellarikerroksessa on useita huoneita ja niissä on ties minkälaista ja kaikenikäistä irtainta. Ennen niiden setvimistä ryhdyttiin kuitenkin suunnittelemaan uutta asumusta. Se suunniteltiin mittatilaustyönä kivirakennelman päälle.

Olohuone ja keittiö ovat yhtä avointa tilaa. Olohuoneessa on iso kulmasohva ja sen takaa avautuu näkymä keittiöön, jossa on pyöreä ruokapöytä ja keittiökalusteet kahdella seinällä.
Hirsihuvilassa on merellinen tunnelma. Sisustuksessa on käytetty luonnonsävyjä ja pehmeitä tekstiilejä.

Meri-ilmasto asettaa omat haasteensa lähelle rantaa rakennettaville taloilla. Hirsi kestää myrskytuulet ja rajut lämmönvaihtelut. Stina ja Esko halusivat ilman muuta loma-asuntoonsa paksut puuseinät.

Hirsitoimittajaa etsiessä parhaan kopin pariskunnan ajatuksista otti Kuusamo Hirsitalojen Turun alueen edustaja Jari Hiltunen. Hänet tunnetaan alalla paitsi myyjänä myös suunnittelijana – Jarin kynästä on syntynyt lukematon määrä yksilöllisiä hirsitaloja ja -huviloita. Stinan ja Eskonkin talolle syntyi nopeasti muodot ja rakentaminen päästiin käynnistämään niin, että huvilaan päästiin muuttamaan kesällä 2020. Siitä lähtien pariskunta on viettänyt Sauvossa paljon aikaa ja suunnittelee parhaillaan erillisen rantasaunan rakentamista. Sitä on odottamassa vanhan navetan perustuskivet.

Työhuoneessa on ikkunat kahdella seinällä. Vanha puinen työpöytä on toisen ikkunan edessä. Pitkällä seinustalla on laverisänky.
Viehättävässä työhuoneessa on sivustavedettävä sohva vieraiden yöpymistä varten.

Huvilasta syntyi hybridi – rannasta katsoen rakennus on modernilinjainen. Leveän harjakaton alla päätyseinä on kokonaan lasia ja sen edustalla on 80-neliöinen terassi. Sen sijaan sisääntulon puolelta rakennus näyttää hyvinkin perinteiseltä hirsitalolta, kun Stina ja Esko halusivat huvilaan kookkaan lasikuistin vanhojen maalaistalojen tapaan. Kun se vielä sisustettiin perinteiseen tapaan, on rakennuksen sisälläkin kaksi erilaista maailmaa. Kenkiä riisuttaessa ihastelee korituolissa istuen ikkunalautojen pelargonioita. Astuessa kynnyksen yli saapuu selkeästi sisustettuun kotiin, joka täyttyy koko rakennuksen korkuisten ikkunoiden kautta sisään tulevasta valosta. Ja merimaisemahan on henkeäsalpaava.

Kun Kuusamo Hirsitalojen puuosatoimitus oli pystytettynä ja katto valmiina, saapui työmaalle Stinan ja Eskon luottokirvesmies Topi Rätte. Hänen käsistään syntyy aina erinomaista jälkeä. Jälleen kerran pariskunta sai juuri haluamansa lopputuloksen.

Jotain käytettyä sekä itse tehtyä

Keittiössä on keittiökaapit kahdella seinustalla. Pyöreä keittiönpöytä keskellä on katettu ja odottaa ruokailijoita. Pöydän yläpuolella roikkuu kaksi lamppua.
Stina on halunnut sisustukseen maanläheisiä värisävyjä. Keittiötä elävöittävät Puuvaja Oy:n kouluviilutetut kalusteovet ja lämpöä tuovat myös välitilan Pukkilan laatat. Pöytään katetaan usein kauniita, Stinan suvussa pitkään kulkeneita astioita.

Huvilassa on merellinen tunnelma. Sisustus on harkittu kokonaisuus, joka saa mausteensa ajatuksella mukaan kelpuutetuista vanhoista esineistä. Tekstiilit ovat lämminhenkisiä.

Sisustuvalinnat on tehnyt Stina. Hän ihastui kaarinalaisen Puuvaja Oy:n keittiöön ja siinä erityisesti koivuviilutettuihin kaapistoihin. Ne hallitsevat kokonaisuutta, vaikka toisella seinällä ovat ovatkin valkoisia. Välitilaan löytyi laatat, joihin miellyttiin niin paljon, että niistä tehtiin myös sänkyyn pääty. Keittiön kaasuliesi antaa selvän viestin pariskunnan ruokamausta. Sauvossa herkutellaan.

Päämakuuhuone on sisustettu vaalein sävyin. Yläkerrassa on vanha rottinkinojatuoli jalkaraheineen.
Lattiasta kattoon jatkuva lasiseinä on mukana myös päämakuuhuoneessa. Makuuhuoneessa huomio kiinnittyy erityisesti keittiön välitilan laatoista tehtyyn sängyn päätyyn sekä Eskon nikkaroimaan lehtikuusioveen. Avoparvelta on parhaat näköalat merelle. Niitä kelpaa ihastella mukavassa rottinkituolissa, joka tuli huvilalle Virosta Stinan siskon ostamasta vanhasta talosta. Sieltä on lähtöisin myös parven ihana Egyptissä käsin solmittu matto.

Päämakuuhuoneeseen Esko nikkaroi teräskiskoilla liukuvan oven lehtikuusesta. Se viedään kesäksi patinoitumaan aurinkoon. Hakusessa on samanlainen harmaa väri kuin terassilaudoissa.

Huvilan valmistuessa sinne hankittiin uutena sohva ja sänky. Kalustukseen saatiin erityistä piristystä Stinan siskon ostettua vanhan talon Virosta. Sen irtaimistoon kuului erityisen kaunis rottinkinojatuoli ja egyptiläinen matto. Ne eivät sopineet siskon sisustusmakuun, joten ne päätyivät Sauvon huvilan parvelle.

Kodinhoitohuoneessa on valkoiset alakaapit ja vaalean puun väriset yläkaapit. Välitilaa piristää punaiset kaakelit. Saunan seinissä on leikitelty kahdella eri paksuisella paneelilla, näin seinäpinnasta on tullut eläväinen.
Huvilaan rakennettiin kompakti sähkökiukainen sauna. Matkalla sinne kuljetaan kodinhoitohuoneen kautta.

Lähiajan suunnitelmissa on kellarikerroksen raivaus. Sinne on ajatuksissa sisustaa viinikellari ja viihtyisä oleskelutila vaikkapa kellarin antimien maisteluun. Tilaa riittää vielä varastoksi ja kotiverstaaksi.

Vanhoja kiviä, uusia hirsiä – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 3/2022. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen. Katso myös Hans Koistisen kuvaama videoesittely kohteesta! 

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lue lisää mökkitarinoita

Heleniuksen perhe ihastui moderniin 50 neliöiseen Piste -hirsimökkiin. Nyt kuusihenkisen perheen Ibiza löytyy reilun puolen tunnin ajomatkan päästä Kirkkonummen kotia. Lue heidän mökkitarinansa: Törkeen hyvä!