Heleniuksen perheen Ibiza löytyy reilun puolen tunnin ajomatkan päästä Kirkkonummen kotia. Somerolla viime kesänä valmistuneen lomakodin ranta on lämmin kuin etelän aurinkorannikolla ja valoisa mökki on rouvan sanoja suoraan lainaten törkeen hyvä.

Arimaa-järven matalan lahden rannalla ruoho on aina vihreää – jopa sydäntalven pahimpina pakkaspäivinä. Heleniuksen perheen lomakodin rinteen viheriö on tekonurmea, jota talon isännän yritys J-P Helenius myy ja asentaa kotien ja yritysten piha-alueille. Huoltovapaa muovinurmi kestää mainiosti Suomenkin vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Heleniuksen iso perhe viettää aikaansa kesällä tiiviimmin mökillä kuin varsinaisessa kodissa. Neljästä lapsesta vanhimmatkin lähtevät vielä mielellään lämpimälle rannalle uimaan ja saunomaan, vaikka heidän iässään vapaa-ajalle on tiedossa runsaasti kilpailevaa ohjelmaa. Poppoon karvaiset edustajat, isot mutta luonteeltaan lempeät leonberginkoirat Kyösti ja Kimmo vilvoittelevat ahkerasti järvessä ja makoilevat pihapiirissä. He viihtyvät ympäri vuorokauden pihalla, sisälle kaverukset eivät tule.

Valo tuo tilan tuntua. Kuusamo Hirsitalojen Piste 50-hirsimökissä on Heleniuksen mielestä parasta kookkaat ikkunat. Ne saavat kompaktin tuvan tuntumaan todellista kokoaan suuremmalta.

Selkeälinjainen ja valoisa hirsimökki

Reetan ja J-P:n mielessä oli selkeälinjainen ja valoisa hirsirakennus, kun oli aika ryhtyä rakentamaan. Valinta oli helppo pariskunnan nähtyä Kuusamo Hirsitalojen mallistoon kuuluvan Piste 50 hirsimökin.

Pulpettikattoisessa, selkeästi neliskulmaisessa rakennuksessa on korkea seinä valtaosa lasia. Isojen ikkunoiden takaa löytyy tupakeittiö ja toinen makuuhuone. 50 neliön kerrosalaan mahtuu kahden makuuhuoneen lisäksi pitkänomainen kylpyhuone. Talon sisääntulopäädyssä on 15- neliöinen katettu terassi.

Tupakeittiössä on yhdellä seinällä kunnon kokoinen keittiö, vastakkaisella seinällä on rinnakkain monta isoa ikkunaa. Kulmasohva ikkunoiden edessä tarjoaa löhöilytilaa ja pyöreä, keltainen keittiönpöytä on tuvan väriläikkä.
Tuvan yhdelle seinälle on mahtunut kunnon keittiö, joka hankittiin Ikeasta. Lattia samoin kuin keittiön taustaseinä ovat betonia. Rentoa mökkitunnelmaa lisäävät merkittävästä hauskat koriste-esineet.

Heleniusten ihastus valintaansa vain vahvistui rakennusaikana. Kuusamosta Somerolle tullut mökkipaketti oli hämmästyttävän täydellinen. Rautakaupassa tarvitsi asioida tasan yhden kerran ostamassa galvanoituja nauloja kattoa tehdessä. Kaikki muut tarpeet kuuluivat kuusamolaisten kokoamaan pakettiin. Toista kesää Somerolla mökkeillessä Heleniuksen perhe on täydellisen tyytyväinen lomakotiinsa. Reetan sanoin mökki on törkeen hyvä.

Mökin seinät ovat 135-millisiä lamellihirsiä. Taloon tehtiin 40-senttinen lisäeristys ja sisäpinnat ovat hirsipaneelia. Suuri-ikkunaisessa mökissä tarjetaan hyvin kesänkin vaihtuessa talvikauteen.

Pulpettikattoisessa mökkimallissa miellytti selkeä muoto ja maksimikokoiset ikkunat.

Perustukset syksyllä – hirsitoimitus keväällä

Rakentaminen sujui joutuisasti kun perustukset valettiin odottamaan hirsipakettia marraskuussa 2020. Puuosatoimitus tuli tontille talven kääntyessä jo kevääksi ja lomailemaan päästiin jo juhannuksena. Kolmessa kuukaudessa tapahtui ihmeitä.

J-P oli mukana rakennustöissä, mutta ison osan töistä teki entuudestaan tuttu veljespari. Heiltä homma hoitui 70:stä ikävuodesta huolimatta. Sähkö- ja lvi-työt kävivät hoitamassa tutut ammattimiehet Jorma Filpus ja Timo Hookana.

Mökissä ei ole saunaa. Se hankittiin erikseen J-P:n vanhalta tutulta Perttu Hänniseltä Jyväskylästä. Se saapui Somerolle reilusti ennen mökin valmistumista ja vietiin aluksi Reetan vanhempien mökille odottamaan tontin kunnostusta Arimaan ranalle. Pelkän löylyhuoneen käsittävän saunarakennuksen rannan suuntainen seinä on kokonaan lasia. Löylyt ovat hyvät ja maisema moitteeton.

Makuuhuoneessa on leveä parisänky, jonka toisella puolella on vaatekaappi ja toisella yöpöytä. Keittiössä kahvimukit roikkuvat koukuista. Käsin tehdyssä puisessa sydämmessä on hellyttävä polttokaiverrettu teksti: "Rakan sua aika paljon".
Vanhempien makuuhuoneessa on hyvin tilaa parisängylle. Sisustuksessa on mukana raikasta keltaista väripilkkuina ja itsetehtyjä aarteita.

Tilaa kuuden hengen oleskeluun

Sisustuvaiheessa keskeisin hankinta oli keittiö. Se hommattiin Ikeasta. Reetta ja J-P tuumaavat, että toimiva ruuanlaittopiste saatiin edullisesti. Keittiön tastaseinä samoin kuin mökin lattia ovat betonista.

Kalusteita ei tarvittu paljoa. Niiden hankinnassa oli tärkeintä jättää tilaa kuuden hengen oleskelulle. Kaikki mahtuvat istumaan sohvalle ja keltaisen, pyöreän ruokapöydän ympärille.

Kaikki työt piha mukaanlukien tehtiin kerralla valmiiksi. Nyt voidaan keskittyä vapaa-ajasta nauttimiseen ja uuden projektin suunnitteluun. Jos siihen ryhdytään, 50 neliön valoisa mökki ikivihreine pihoineen laitetaan varmaankin myyntiin.

Kalusteiden määrä on optimoitu kuuden henkilön mökillä oleskeluun.
Reetan ja J-P:n perhe viihtyy kesäisin suurin osan ajasta mökillä. Vasemmalta lukien: Nooa, Ada, Sissi, Reeta, Kimmo-koira, J-P, Hermanni ja Kyösti-koira.
Piste 50 pohjakuva

Törkeen hyvä – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 4/2022. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Tutustu kohteeseen lisää

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

 

Modernin hirsimökki Pisteen huikean isot ikkunat avautuvat kahdelle sivulle tuoden luonnon lähelle. Tämä valoisuus ja avaruus hurmasi myös Heleniuksen perheen. Selkeälinjaista ja valoisaa hirsimökkiä etsinyt perhe ihastui saman tien Piste 50 -malliin sen nähtyään.

Tilaa maksuttomat esitteet

Tilaa nyt kotiisi Kuusamo Hirsitalojen mallistoesitteet ja etsi oma suosikkisi! Muistathan, että kaikki mallimme ovat muokattavissa juuri sinun ja perheesi tarpeisiin sopiviksi yhdessä Kuusamo-myyjän kanssa.