Nuoren pariskunnan uuden kodin lämmin tunnelma syntyy jokivarren kalliotontista yli 300-vuotiaan kirkon vastarannalla ja välimerellisestä sisustuksesta. Uudessa hirsitalossa nautitaan arjesta suurien tunteiden vallassa.

Lähtökohtaisesti rakennusluvan saaminen omakotitalolle on yksinkertainen toimenpide. Kärsivällisyyttä tarvitaan vain lupakäsittelyn odotteluun.

Malinin ja Jonnyn viime elokuussa valmistuneen hirsitalon synnytys sen sijaan ei ollut aivan tuskaton. Nuoripari halusi ison, 1,5-kerroksisen talon, jossa on kookkaat ikkunat. Kun naapuritonteilla on historiallisesti arvokkaita, yli satavuotiaita rakennuksia uuden ja vanhan yhteensovittamista täytyi harkita tarkoin. Tontti on Uusikaarlepyytä halkovan joen rannalla vastapäätä kaupungin keskustaa. Kun talo viimein on valmistunut, Malin ja Jonny saavat katsella korkean olohuoneensa ikkunoista paitsi jokea myös 1700-luvun alussa rakennettua Pyhän Birgitan kirkkoa.

Rakennuslupaan tarvittiin Museoviraston hyväksyntä. Huolellisen suunnittelun tuloksena joen puolelle taloon saatiin istutettua nykyarkkitehtuurin mukaiset kookkaat ikkunat, mutta kadulle rakennus näyttäytyy samanlaisena kuin naapuruston vanhat talot.

Tontille rakennettiin runsaat 100 vuotta sitten kaksikerroksinen hirsitalo. Rakennus on poistettu asumiskäytöstä, mutta se on Museoviraston suojeluksessa, joten sitä ei saa purkaa. Malin ja Jonny aikovat maalata talon ulkoapäin ensi kesänä. Sisätilojen kunnostaminen ei ole suunnitteilla.

1300 neliön tontti on rantakallio, jossa riitti rakennusoikeutta ja tilaa toisenkin talon rakentamiseen. Kun rakentamista ryhdyttiin tosimielessä suunnittelemaan vuoden 2020 alussa, Malin ja Jonny olivat yhteydessä Kuusamo Hirsitalojen konkarimyyjä Christer Östmaniin. Hän on paitsi ammattitaitoinen myyjä ja talojen suunnittelija myös valloittava persoona, joka otti nuorenparin toiveet välittömästi hoitoonsa. Hän teki aluksi kotiläksyt huolella tutustuen Museoviraston säädöksiin ennen yhteydenottoa neuvotteluja käyvään virkailijaan. Neuvottelut etenivät hyvässä hengessä ja kun Östmanilla oli esittää suunnitelmat, joissa talon kadunpuoleinen ulkonäkö vastasi tarkoin vanhojen naapuritalojen tyyliä ja isoja lasipintoja löytyy ainoastaan rannan puolelta, rakennuslupa otettiin käsittelyyn ja hyväksyttiin. Ulkonäköön vaikuttaa oleellisesti ikkunoiden ruudukot.

Rakentamaan päästiin vielä vuoden 2020 aikana. Sen kanssa ei pidetty kiirettä. Projektin läpivienti kesti parisen vuotta. Työtä oli tekemässä paikallinen rakennusliike, mutta Jonny oli isolla työpanoksella mukana kaikissa rakennusvaiheissa.

Ikkunoista näkyy Uusikaarlepyyn keskusta. Minimalistinen sisustus ja harmoninen värimaailma ovat Malinin valintoja. Ikkunoissa ei ole verhoja. Ainutlaatuista näköalaa ihaillaan piilottelematta kaikkina vuodenaikoina. Kalusteet hankittiin Nixi-kalusteelta. Alakerran makuuhuone on sisustettu tällä hetkellä työhuoneeksi. Siitä johtaa ovi isoon vaatehuoneeseen. Eteisestä lähtee yläkertaan Gradon teräsrunkoiset portaat

Erityisen kookas olohuone

Talo on iso, huoneistoala ylittää 170 neliötä. Kaikkialla on tilaa runsaasti, kun Malin ja Jonny rajasivat makuuhuoneiden määräksi kolme. Yksi niistä on alhaalla, kaksi parvikerroksessa. Päämakuuhuone suunniteltiin alakertaan ja sen kylkeen tehtiin kookas vaatehuone. Malin ja Jonny nukkuvat kuitenkin toistaiseksi yläkerrassa ja vaatehuoneen viereen on sisustettu työhuone. Tilanne muuttuu perheen mahdollisesti kasvaessa. Toistaiseksi ainoa lapsi talossa on Moses-kissa, joka ihailee jokimaisemaa sohvalla tyytyväisenä myhäillen.

Olohuone ja avokeittiö ovat äärimmäisen avaraa tilaa, yhteenlaskettu pinta-ala on 55 neliötä. Valoisuutta antaa isojen ikkunoiden lisäksi valkoiseksi maalattu levykatto. Alunperin suunnitellut puupaneelit vaihdettiin kipsilevyiksi rakennusaikana. Hirsipinnat on vahattu hennosti vaaleiksi. Alakerran lattiat ovat Timberwisen parkettia.
Malin halusi ison, kalustukseltaan perinteisen keittiön. Nykyisin lähes kaikkiin pientaloihin tuleva saareke jätettiin pois. Työskentelytilaa on runsaasti kahdella seinustalla. Kookas aamiaiskaappi sijoitettiin lähelle ruokapöytää. Kaapistoissa on hillityt kehysovet. Tyyli vie ajatukset maalaiskeittiön suuntaan.
Olohuoneen oikeassa nurkassa on vinottu seinä. Siihen on sijoitettu terassille johtava ovi. Malin ja Jonny ovat ristineet sen Christerin oveksi. Mies kun on suunnitellut moneen hirsitaloon samanlaisen nurkkaratkaisun.

Keittiön runsas kalustus on koottu kahdelle seinälle ja aamiaiskaappi on sijoitettu lähelle ruokapöytää.

Malin on äärimmäisen pedantti sisustaja. Kodissa ei ole yhtä ainutta turhaa esinettä. Jokainen pienikin yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Huonekaluja mahtuisi huoneisiin vaikka kolminkertainen määrä, mutta Malin pitää minimalistisesta sisustustyylistä. Ja hallitsee sen – huoneet eivät näytä tyhjiltä vaan tasapainoisilta. Värimaailma on rauhoittava, ajaton. Välimerellinen tyyli tulee esiin pienien yksityiskohtien kautta.

Kesän lopulla taloon muutettaessa seinien sisään tuotiin kalusteiden lisäksi suuret tunteet. Malin ja Jonny kokevat löytäneensä kauniin kotinsa myötä arkeensa tasapainon. Onnen.

Mustat kehysovet tuovat kontrastia kosteiden tilojen vaaleille pinnoille. Tilaa on runsaasti myös kylpyhuoneessa ja sen viereen sijoitetussa erillisessä wc:ssä. Pinnat on päällystetty Laattapisteen laatoin ja kulkureiteillä on Hietakarin lasiovet, joissa on musta metallikehys. Myös vesikalusteet ovat mustia. Talon päämakuuhuone suunniteltiin alakertaan, mutta Malin ja Jonny nukkuvat toistaiseksi yläkerrassa.
Neliöitä on riittänyt runsaasti myös kodinhoitohuoneeseen. Pääsisäänkäynti on kadunpuoleisella pitkällä seinällä ja kulman takana näkyvä ovi johtaa kodinhoitohuoneeseen. Sitä käytetään päivittäin, ettei Moses-kissa pääsisi livahtamaan ulos eteisestä suoraan pihalle johtavasta ovesta. Talo on kadun puolelta tyyliltään aivan toisenlainen kuin takapihalta katsottuna. Rakennuksen oikealla puolella pilkistää vanha hirsitalo, joka jää suojeltuna niille sijoilleen. Saunassa on Kärävän lauteet. Löylyhuoneen ja pesuhuoneen väliseinä on kokonaan lasia.

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 2/2023. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

KIINNOSTUITKO MALLISTA?