Määtän perheen vaalea hirsitalo edustaa ajatonta kauneutta sisältä ja päältä. Siirtomaahenkinen sisustus tarjoaa kodikkuudellaan juuri nykyhetkeen roppakaupalla ideoita.

Päivi ja Marko Määttä ottivat tuntumaa talon rakentamiseen ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten. Silloiseen, Sipooseen valmistuneeseen kotiin tarvittiin runsaasti tilaa. Määtän perheessä on kahdeksan lasta, joista puolet ovat jo aikuistumisen myötä hankkineet oman kodin.Uudessakin kahden kerroksen talossa on tilaa reilusti. Makuuhuoneita on neljä ja asuinpinta-alaa 170 neliötä. Sinne muuttaneista neljästä lapsesta ainoastaan nuorimmainen Veikka on enää kouluikäinen ja joukon vanhin Eemil tekee parhaillaan muuttoa omaan asuntoon.

Uuden talon rakentamista muhitettiin mielissä pitkään. Merellisen tontin Sipoonrannasta hankittiin vuonna 2014, mutta muutto uuteen kotiin tapahtui puolitoista vuotta sitten. Viime vuosikymmen puolella Määtän perhe asui hetkellisesti Espanjassa. Kulmatontilla oli rakennusoikeutta kahdellekin talolle, joten se puolitettiin ja toinen puolikas myytiin eteenpäin. Sille on noussut niin ikään vaalea, kahden kerroksen hirsitalo. Päivin ja Markon talolle jäi tonttia 628 neliötä, joka tehokkaalla pihasuunnittelulla tarjoaa kaikki omakotitalon parhaudet: viherpihaa ja terassia.

20-neliöinen päämaakuuhuone. Päivän ja Markon makuuhuone yläkerrassa on suunniteltu nukkumisen lisäksi oleskelua varten. Sisäikkunan kautta on kaunis näköala merelle. Ikkunan eteen asetellut nojatuolit ovat käytössä myös televisiota katsellessa.
Päämakuuhuonetta vastakkaisessa nurkkauksesta on käynti walk-in-vaatehuoneeseen ja kaiken kruunaa kauniisti sisustettu parveke. Sillä on kokoa 18 neliötä.

Määtän perheen talo on aivan Sipoonrannan sataman tuntumassa. Rakennus kaunistaa maisemaa ja siihen jokainen kulkija suuntaa ihailevia katseita. Päädyn terassin ja parvekkeen vaaleita laskosverhoja ei voi olla huomaamatta. Ihailla kelpaa myös pihasuunnittelija Eva Wuiten suunnittelemaa taloa ympäröivää pihaa. Sen ulkonäkö vain paranee siinä tahdissa kuin puut ja pensaat kasvavat.

Pääsisäänkäyntiä suojaa hieman kulmittain asemoitu autotalli.

Mieleinen talomalli löytyi Kuusamo Hirsitaloilta

Lähtökohdaksi uudelle talolle Päivi ja Marko valitsivat hirsiseinät. Puu luonnonmateriaalina miellyttää silmää ja tekee asumisesta erityisen miellyttävää seinien hengittävyden myötä.

Taloon haluttiin kaksi täyttä asuinkerrosta ja selkeä ulkonäkö. Näihin kriteereihin hyvin vastannut talomalli löytyi Kuusamo Hirsitaloilta. Koillismaalla sijaitsevan talotehtaan mallistosta osoitettiin sormella Kotikontu-mallia, josta syntyi pienen muutoksin perheen kaikkiin odotuksiin ja tarpeisiin erinomaisesti vastannut versio. Seiniin haluttiin ”alkuperäinen” lamellihirsi, joka painuu muutamia senttejä kuivaessaan. Painumavarojen huomioiminen rakentamisessa ei Markon mielestä ollut mitenkään haastavaa. Talokauppaan sisältyneen puuosatoimituksen pystytyksen jälkeen työmaalla hääri enimmän aikaa talon isäntä itse. Ulkopuolista työvoimaa palkattiin erityisosaamista tarvittuihin urakoihin.

Kaasuhellalla syntyy ruokaa aina. Määtät muistavat edellisessä kodissa koetun pitkän sähkökatkoksen, jonka aikana koettiin nälkää. Siksi uuteen kotiin valittiin kaasuhella, joka toimii kaikissa olosuhteissa. Keittiön kalustett valittiin Noblessa laajasta mallistosta.

Pohjaratkaisussa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi päämakuuhuoneen isoon kokoon. Päiville ja Markolle uusi talo on pitkäaikainen koti, mutta lapset muuttavat sieltä yksi kerrallaan omaan elämäänsä. Ison master bedroomin kyljessä on vielä mahtava lasiseinäinen parveke, kauniisti sisustettu kesäkauden olohuone, josta kelpaa iltoja istua merellisiä maisemia ihastellen.

Kodikas sisustus on äidin ja tyttären käsialaa

Sisätilojen pinnat ovat vaaleita. Ne on pintakäsitelty hirsien hengittävyyden säilyttävällä Suomen Luonnonmaalien Auro-maalilla. Vaaleiden pintojen rinnalla laadukas tammiparketti pääsee oikeuksiinsa. Se hohkaa lämpöä jalkojen alla. Parketin valmistaja on suomalainen Timberwise.

Huoneet täyttyvät kauniista yksityiskohdista. Vaikka koti on pinnoiltaan vaalea, sisustuksen rusaus tekee siitä värikkään ja lämmintunnelmaisen. Puuseiniin on helppo kiinnittää erilaisia esineitä ja tankoja kauniisti laskeutuville verhoille.

Valkoisen ja puun kombo toistuu keittiössä, jonne on hankittu saksalaiset Noblessa-kalusteet. Kalusteovet ovat vaaleita yläkaappien hentoa puukuosia lukuunottamatta. Keittiö on rakennettu seinäkaappirivistöllä ja reilulla saarekkeella. Sen päälle haluttiin ehdottomasti kaasuhella, sillä perheen muistissa on pitkä sähkökatko edellisessä kodissa. Koko perhe oli nälissään, kun kunnon ruokaa ei päästy tekemään useaan päivään. Vastaavaa tilannetta ei tule enää eteen, sillä kaasuliesi toimii aina kun muistaa pitää kaasupullot täysinä.

Olohuoneen avoin ylösasti auki oleva katto ja suuret ikkunat luovat tilaan upean valon. Timberwisen tammiparketti näyttää erityisen lämpimältä Määtän perheen kodissa.

Sisustus on kokonaisuutena kodikas, kaunis ja tunnelmallinen. Kalusteita ja erilaisia kauniita käyttö- ja koriste-esineitä on juuri sopivasti – runsaasti mutta ei yhtään liikaa. Päivin sisustama koti on kuin sisustusideoiden aarreaitta. Kärkenä ovat terassin ja parvekkeen laskosverhot. Yleenä lasiseinille hankitaan ilmeettömät kaihtimet tai rullaverhot.

Hyvä sisustusmaku on periytynyt myös tyttärille. Päivi kertookin saaneensa merkittävästi apua Eeditiltä ja Hillalta uutta kotia viimeistellessään. Muuttohetkellä hankittiin runsaasti uusia kalusteita. Valtaosa niistä ostettiin Vekeltä ja Maskusta. Merkittävässä roolissa on visuaalisestikin mustalla sähköpianolla, jolle löytyi oiva sijoituspaikka portaikon katveesta olohuoneesta.

Kotikontu-muunnoksen 1.kerros.
Kotikontu-muunnoksen 2.kerros.

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 5/2022. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Haluatko tietää lisää Kotikonnusta?

  • Katso haastatteluvideo Määtän perheen Kotikonnusta täältä!