Tiia ja Heikki ryhtyivät rakentamaan pitkäaikaista kotia alle kolmekymppisinä. Siihen valittiin hirsiseinät paitsi hyvän sisäilman myös tyylikkään ulkonäön ja kestävän rakenteen perusteella.

Talonrakennuspuuhissa jos koska ruokahalu kasvaa syödessä. Tiia ja Heikki Jussila päättivät heti yhteisen elämäntaipaleensa alussa rakentaa pitkäaikaiseksi kodikseen talon ja hankkivat alle kolmekymppisinä ison, 1690 neliön tontin Maskusta. Ajatuksissa oli edetä rauhallisesti, rakentamisen kanssa ei ollut tarkoitus kiirehtiä. Mutta kun liekki oli saatu syttymään, hetken päästä se roihusi täydellä teholla. Tontti ostettiin vuonna 2019 ja nyt pariskunta on asunut uutta taloaan reilun vuoden. Vauhti suorastaan kauhistutti Tiian ja Heikin ystäväpiiriä, joka koetti toppuutella nuorenparin innostusta.

Kaikkein mieleisintä talomallia tutkailtiin hankkimilla iso nippu talotehtaiden esitteitä ja kiertämällä ahkerasti talonäytöissä. Mielessä oli arjessa toimiva yksikerroksinen talo, jossa sauna- ja kodinhoitotilat haluttiin omaan osaan, erilleen asumistiloista. L-muotoinen pohjaratkaisu tuntui parhaalta ratkaisulta. Taloon haluttiin hirsiseinät. Täyspuisten seinien sisällä asumista oli kuultu monen kehuvan ja hirsitalon erinomainen sisäilma oli tiedossa. Tiiaa ja Heikkiä ihastutti silti kaikkein eniten modernien hirsitalojen tyylikäs ulkonäkö ja kivitaloon verrattava kestävyys.

Verkot levitettiin monen talotoimittajan suuntaan, mutta valinta tehtiin nopeasti Kuusamo Hirsitalojen eduksi. Paikallisen talomyyjän kanssa löytyi nopeasti yhteinen sävel ja kuusamolainen Rusko-talomalli miellytti niin pohjaratkaisullaan kuin linjakkaalla ulkonäöllään. Kun siihen oli helppo toteuttaa pariskunnan haluamat muutokset, päätös oli helppo tehdä.

Jussilat valitsivat Kuusamo Hirsitalojen Rusko-mallin osaltaan heidän silmiä miellyttäneen ulkonäön vuoksi. Valkoinen ulkoväri korostaa muotojen selkeyttä ja terassin musta rimaseinä tuo lisää tyylikkyyttä. Saunan seiniin valittiin tumma väri, kun taas tuhdeista haapalankuista tehdyt lauteet säilytettiin vaaleina. Saunan pukutilan seinissä on tyylikästä puupaneelia ja rouhealla Tikkurilan Tunto-maalilla käsitelty seinäpinta. Olohuoneen piristysruiskeena toimii iloisen sininen Crinolette-nojatuoli, jonka tuotannon Artek aloitti 1960-luvulla.

Talossa on kaksi eri suuntiin kallistuvaa pulpettikattoa. Iso katto laskeutuu tontin sisääntulosuuntaan ja kosteiden tilojen lape kääntyy siitä 90 astetta. Korkean olohuoneseinän eteen rakennettu terassi on sopivasti etelän auringon alla. Kokoa neljän makuuhuoneen talossa on 166 kerrosneliötä – tilaa riittää perheen kasvaessakin. Taloon odotetaan vauvaa kesän alussa. Ensimmäisen asuinvuoden ajan Tiian ja Heikin silmäteränä on ollut Nala-koira, kolmevuotias shetlanninlammaskoira.

Talon kaikissa neljässä makuuhuoneessa on kokoa vähintään 10 neliötä, Tiian ja Heikin makuutilassa lähes 15. Hirsiseinät on sisällä pintakäsitelty vaalealla vahalla yhteen kertaan. Makuuhuoneessa on tummansinisellä tapetilla päällystetty tehosteseinä. Keittiössä on poikkeuksellisen kookas aamiaiskaappi. Rungon sisään työnnettävien taiteovien taakse mahtuu myös kolmevetolaatikkoa

Säältä suojaan asennettuna loput itse tehden

Hirret saapuivat Kuusamosta Maskuun maaliskuussa 2020, samoihin aikoihin kun korona mullisti kaikkien elämän. Tuttu timpuri rakensi painumattomista hirsistä taloon seinät. Siitä eteenpäin Tiia ja Heikki pukivat raksavaatteet päälleen lähes päivittäin. Talo on valtaosin pariskunnan omin käsin rakentama. Nuorena jaksaa, sillä samanaikaisesti käytiin päivätöissä ja Heikki hoiti vielä opintojaankin eteenpäin.

Tiialle oli erityisen mukava tehtävä huolehtia sisustusmateriaalien valinnoista ja hankinnoista. Hän halusi tulevasta kodista mahdollisimman kauniin ja värimaailmaltaan harmonisen. Ideoita kerääntyi blogimaailmasta ja vierailuista asuntomessuille. Kodin yleisilme on lämpimästi vaalea. Aivan valkoista seinäpintaa on vähän; makuuhuoneissa on tehosteena tapetteja ja hirsien sisäpinnat on käsitelty vain kertaalleen silkinsävyisellä Osmocolorilla. Puun oma väritys ja kauniit syykuosit jäävät hyvin esiin. Lattiat ovat Paradorin vinyylikorkkia. Laattaostoksilla käytiin sekä läheisessä K-Raudassa että Caislan showroomissa Helsingissä. Saunatiloihin haluttiin tummaa sävyä ja näyttäviä kuvioita. Itse löylyhuoneeseen tuli lähes mustat seinät ja vaaleat haapalankkulauteet. Kodinhoitohuoneen kyljessä on pieni
pukeutumistila, jonka seinäpinnat on koristeltu tyylikkään tummiksi.

Keittiöön Jussilat halusivat mustaksi petsatut koivuviiluovet. Sellaisia kyseltiin usealta keittiömerkiltä. Valituksi tuli Puustelli, joka toimitti taloon näyttävän kalustekokonaisuuden. Aamiaiskaappi on kookas, tasot ovat massiivitammea ja yläkaapeissa on muista kalusteista poiketen vaaleat viiluovet. Kaikki Siemens-koneet hankittiin samasta osoitteesta kuin kalusteet.

Keittiö hankittiin Puustellilta ja oviin haluttiin mustiksi petsatut koivuviiluovet. Niiden seuraksi sopii massiivitammiset tasot. Keittiön ja olohuoneen katto on suora, vaikka talossa on pulpettikatto. Huonekorkeus on 2,8 metriä. Ruokapöydän kantena on keraaminen jättilaatta. Pöytä hankittiin Caislalta.

Lämmitysmuodoksi pariskunta valitsi ilma-vesilämpöpumpun. Lisälämpöä tuo kunnon Tulikivi-takka, joka varastoi lämpöä vuorokaudeksi. Yhtä järeää tulisijaa näkee enää harvoin uusissa omakotitaloissa. Muuttopäivän lähestyessä tehtiin jonkin verran huonekaluhankintoja, osa siirrettiin uuteen kotiin aiemmasta rivitaloasunnosta. Olohuoneen helmi on klassinen Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Crinolette-tuoli. Ystäväperhe oli hävittämässä sitä kodistaan, jolloin Tiia tarjosi sille ilomielin uutta sijoituspaikkaa.

Eteisestä tultaessa kotiin avautuu näkymä avaraan keittiö- ruokailu ja olohuonetilaan.

Kaunis ja kestävä – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Hirsikoti – lehdessä toukokuussa 2022. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen. 

Tutustu myös näihin eri Hirsitalo Rusko -muunnoksen aiheisiin