Timmerhuset på hundra kvadratmeter finns på ett småhusområde i Helsingfors och har byggts i traditionell anda. Förbipasserande stannar till för att beundra det charmiga huset.

Det här är ingen röd stuga och det finns inte heller något potatisland. Men i allt övrigt motsvarar det unga parets ettåriga pittoreska timmerhus allt som karakteriserar den uråldriga bostadsidyllen. Den grönskande tomten på 400 kvadratmeter kompletterar det hemtrevliga huset. Grannhusen är ett frontmannahus från 1940-talet och ett rött torp på under 30 kvadratmeter som även är känt som Helsingfors minsta villa.

När sommaren kommer finns det även mer att beundra. På våren börjar äppelträden som fick stå kvar under byggnadsskedet att blomma och det är bara en fråga om tid innan potatislandet gör sin entré framför huset. Paret planerar att starta ett traditionellt grönsaksland. Det kommer att få ännu fler förbipasserande att stanna till för att beundra den vackra gården. Man får titta men inte röra. Den pigga hunden Luna ser till att så blir fallet. Hon skäller för att säga ifrån när oinbjudna gäster börjar närma sig huset.

Självdesignat. Huset har alla kännetecken för både stora och små hus – ett brant åstak, en öppen farstukvist och ett takfönster. Det är bara måtten som avviker från ett traditionellt hus på landet.

Ett traditionellt vackert timmerhus

Paret lyckades hitta tomten efter att de slutat söka efter ett gammalt hus. Medan de bodde i sin höghuslägenhet tänkte de sig först att de skulle totalrenovera ett gammalt objekt. I och med att de började tänka på att bygga ett nytt hus var drömmen just Parkstad, ett område i Helsingfors som är känt för sina småhus. Småhusen började byggas i början av 1900-talet, på ett område som då för tiden ännu var en del av Helsinge socken. På den tiden var småhustomterna betydligt större än de är nu. På flera av småhusområdena i Helsingfors har man börjat stycka tomter på över tusen kvadratmeter till två tomter.

När de tidigare invånarna i grannhuset ville flytta erbjöds både det efterkrigstida huset och tomten invid till salu. Köpet gjordes snabbt. Huset köptes av en arkitektfamilj och paret började bygga på tomten. Platsen var så perfekt för deras planer att de beslutade sig för att köpa tomten på mindre än en halv timme. Lösningen var perfekt även på så sätt att grannen som köpte huset intill blev huvudarkitekt för parets vackra timmerhus.

Timrens inre sidor är obehandlade. Träet är gran som mörknar långsammare än furu . Köksmöblemanget köptes på Ikea.

När de köpte tomten var det inte alls säkert att de skulle bygga just ett timmerhus. Mannen gillade även andra alternativ och modern arkitektur. Däremot ville frun enbart ha ett timmerhus. Orsakerna till det var hennes lyckliga barndomsminnen från mormors gamla timmerhus. Fruns övriga två utgångspunkter var det hemtrevliga utseendet och att köket skulle placeras så att det gick att se när gäster eller främmande människor kom in på tomten.

Byggbestämmelserna krävde att byggnaden skulle vara i 1,5 eller 2 våningar. Resultatet är ett traditionellt vackert timmerhus med brant åstak, öppen farstukvist och takfönster på övre våningen. Timmerhuset köpte de av Kuusamo Timmerhus.

Det tog tid att få bygglov i Helsingfors. Slutligen fick paret bygglov i september 2018, efter att ha väntat i åtta månader. Själva byggandet to ett år och fyra månader. Mannens pappa hjälpte till med inomhusarbetet.

I vardagsrummet finns en vit öppen spis och en gungstol.
Mellanväggarna, taken och den fasta inredningen är vita. Möblemanget strävar till en anda av tidlös hemtrevnad och de flesta möblerna köptes i andra hand.

Effektivt använd yta

Ytan har använts ytterst effektivt. Husets nettoyta är under hundra kvadratmeter, 96 för att vara exakt. De innefattar ett separat kök med matvrå, vardagsrum, arbetsrum/bibliotek och bastuutrymmen. Det finns tre sovrum på övre våningen.

Trapporna tar ofta stor plats men om man är uppfinningsrik kan man utnyttja trappornas form. Det finns utdragbara lådor under trappstegen och de kan användas till exempel för skoförvaring. Utrymmet under trapporna har man också använt. Där finns badrummets dusch. Det går inte att fabrikstillverka den här typen av trapplösning utan paret byggde trappan själva, av massiv ek.

Trappstegen i det lilla timmerhuset med installerat förvaringsutrymme för skor.
Göm skorna! Vid den noggranna användningen av all yta glömde man inte ens trappstegen där man byggde in utdragbara lådor.

Huset har inget egentligt grovkök. Tvätten sköter de i den rymliga toaletten på övre våningen. Skorstenen står så gott som i mitten av huset. Skorstenens plats har varit avgörande för placeringen av både den öppna spisen i vardagsrummet och av bastun. Bastuugnen är vedeldad.

Paret lyckades minska kostnaderna genom att använda ytmaterial som blivit över från andra byggen. Bland annat innergolven och en del av kaklen köpte de på webben. Köksskåpen köpte de på Ikea och bänkarna på Bauhaus.

Duschen under trappan. Ingången till badrummet är från både hallen och biblioteket. Med en bra design gick det att få en kompakt vedeldad bastu och duschen rymdes in under trappan. Tvätten sköts i toaletten på övre våningen.

Den skira bruna yttre färgen på huset vill paret hålla hemlig. Den blandade de tillsammans med Tammiston Värisilmä och Teknos. Inomhus valde de en neutral färgskala. Vid valet av ytorna betonade de det enkla och tidlösa.

Möbleringen är traditionellt hemtrevlig, liksom i mormors stuga som lämnade så lyckliga barndomsminnen. Nästan alla möbler är köpta i andra hand. Vardagsrummet domineras förstås av en gammal gungstol.

Sova lugnt under det sneda taket. Sovrummet på övre våningen är som en gammaldags vindskammare där timmerväggarna andas och gör att man kan sova lugnt. En enkel och tidlös färgskala planerades för bostaden. En del av ytmaterialen har blivit över från andra byggprojekt. De köptes på webben.

Lockande-artikeln publicerades för första gången i tidningen Uusi Koti. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Vill du ta dig en närmare titt på objektet?

Titta på det lilla timmerhuset på video.

För att spela videon behöver du acceptera cookies för marknadsföring.

Se också dessa artiklar i Uusi Koti

Vid planeringen av paret Pärssinens hus tog man noga hänsyn till klippterrängen, solens rörelser och vindens riktning. Huset har planerats på en centimeter när!

Aki Ajo och Hanna Hakkarainen flyr undan jäktet i Kuusamo.

I timmerparhuset som byggdes i Rovaniemi har man använt utrymmena på ett helt annorlunda sätt.

Hitta dina drömmars hus

Ladda ned eller beställ våra kostnadsfria broschyrer och hitta dina drömmars hus.