Helenan ja Erkin kaksi intohimoa ovat meri ja ranskalainen tyyli. Nämä yhdistyvät omarantaiselle tontille nousseessa hirsisessä messutalossa, Villa Aurorassa.

Asuntomessujen päättyessä elokuussa Helena Miettisen ja Erkki Viljakaisen vanhan puuveneen kotisatama vaihtuu Loviisaan. Tiedossa on suuri elämänmuutos hektisen Helsingin vaihtuessa idylliseen pikkukaupunkiin, jonka asukkaat kuulopuheiden mukaan auttavat toinen toisiaan arjen kaikissa askareissa ja myötäelävät niin iloissa kuin suruissa. Muutosta lienee silti eniten riemuissaan terhakka, Espanjasta Suomeen kotiutunut Nano-koira. Hän pääsee kirmaamaan omalle pihalle kaupunkiasunnon neljän seinän sisältä. Piha ja uudesta kodista avautuvat näköalat ihastuttavat. Merimaisemaa ei kyllästy ihastelemaan koskaan. Sitä Helenan ja Erkin tulevassa kodissa riittää niin talon kaikkien ikkunoiden takana kuin takapihan sirossa orangeriessa iltaa istuessa.

Villa Auroran alakerran oleskelutila on yhtä avoinaista tilaa, jossa on oma paikkansa niin keittiölle, olohuoneelle kuin ruokailutilalle. Valkoinen takka on varaava ja tuo lisälämpöä viileinä päivinä.
Villa Auroran alakertaan haluttiin avara, yhtenäinen tila. Isoista ikkunoista avautuu näkymä omaan rantaan ja merelle.

Suomenlahden kaikki kolkat ovat tulleet pariskunnalle vuosien aikana tutuiksi. Vene on ollut heille liikkuva kesämökki, jossa on vietetty kaikki vapaa-aika. Erkki on myös työskennellyt merillä ja viettänyt pitkiäkin aikoja tuntematta maata jalkojensa alla. Kun tieto Loviisaan puuhattavista asuntomessuista aikoinaan tuli tietoon, Helena ja Erkki kiinnostuivat nopeasti messutalon rakentamisesta. Pieni itäisen Uudenmaan kaupunki oli hivenen entuudestaan tuttu ystäväperheen kautta. He olivat hankkineet sieltä vanhan talon, jossa Helena ja Erkki joskus kyläilivät.

Messuprojekti nytkähti käyntiin kookkaan rantatontin myötä. Pariskunnan hankkimalla kulmatontilla on kokoa peräti 1590 neliötä. Maa laskee tienvarren kalliolta kohti rantaa. Vastarannalla näkyy Loviisan keskusta ylväine punatiilikirkkoineen.

Vasemmalla kuvassa makuuhuone, jossa on pienillä vieri vieressä olevilla ikkunoilla haettu saaristolaistunnelmaa. Oikealla Helena, Eki ja Nano-koira uuden kotinsa oleskelutilassa.
Villa Auroran sisustuksessa on yhdistetty uutta ja vanhaa. Kodikas makuuhuone yläkerrassa tarjoaa rauhaisan tilan rentoutumiseen. Helena, Eki ja Nano-koira muuttavat Loviisaan messujen jälkeen.

Uusi koti on nimetty Villa Auroraksi Helenan tyttären Maria Auroran mukaan. Messuilla kävijät pääsivät näkemään toisenkin Auroran; olohuoneen seinälle ripustetussa vanhassa öljyvärimaalauksessa esiintyy mallina Helenan isoisän puoliso Selma Aurora.

Toimituksen arvio kohteesta: Poikkeuksellisen kodinomainen messukoti, jonka sisustus tarjoaa suosioon jälleen noussutta runsautta ja klassista kauneutta. Kapearunkoinen hirsitalo on muodoiltaan mielenkiintoinen ja pohjaratkaisu erittäin onnistunut.

Ei yhtään hukkaneliötä

Villa Aurora on harjakattoinen, kaksikerroksinen hirsitalo, jonka alakerta on hieman yläkertaa leveämpi.
Villa Auroraan haluttiin saaristolaistunnelmaa ranskalaisella tvistillä. Kodikas hirsitalo istuu hyvin merenrantatontille.

Talon suunnittelun lähtökohdaksi otettiin saaristohenkinen, ruudukkoikkunainen, kaikista suunnista elegantilta näyttävä kahden kerroksen rakennus. Arkkitehdin tehtävä oli huolehtia, että pohjaratkaisussa ei ole yhtäkään hukkaneliötä. Ei metriäkään käytävää eikä yhtään viratonta nurkkaa.

Nykypäivän vastuullisen rakentamisen tapaan tilaa haluttiin todellisen tarpeen mukaan, ei ylenpalttisia neliöitä. 124 asuinneliötä takaavat kahdelle ihmiselle lokoisat oltavat eikä kodin ylläpitäminen vaadi kohtuutonta huolenpitoa eikä järjettömiä kustannuksia. Helenan ja Erkin uudessa kodissa on kaksi yläkertaan sijoitettua makuuhuonetta ja niiden väliin jää valoisa aula. Toista huonetta käytetään työtilana ja vieraiden majoittamiseen. Alakerta on avara oleskelutila, jossa olohuone, ruokailutila ja keittiö rytmittyvät toimivaksi kokonaisuudeksi. Saunamaailma on rannan puoleisessa päädyssä, josta löytyy myös lasitettu terassiosa. Kokonaisuuteen kuuluu talon tyyliä mukaileva erillinen tallirakennus.

Vasemmalla kuvassa yläkertaan johtavat metalliset kierreportaat, joissa on vaaleat tammiaskelmat. Oikealla kuva L-mallisesta keittiöstä, jossa on liikuteltava saareke.
Helena ja Eki halusivat kotiinsa vähän tilaa vievät kierreportaat. Keittiössä erikoisuutena on liikuteltava saareke.

Talon rakenteellisista yksityiskohdista ei tarvinnut keskustella. Sen enempää Helena kuin Erkki eivät nähneet parempaa vaihtoehtoa hirsitalolle. Täyspuiset hengittävät seinät tiedettiin ekologisiksi ja asumisen mukavuuden kannalta erinomaisiksi. Kuusamo Hirsitalot valikoitui nopeasti yhteistyökumppaniksi messuprojektiin. Mielenkiinnosta Helena ja Erkki matkasivat Kuusamoon tutustumaan tulevan kotinsa valmistustapaan. Villa Aurora on tehty painumattomiksi liimatusta kuusilamellihirsistä.

Hirsitalo on jo itsessään kodikas eläväpintaisten seiniensä ansiosta. Kun myös sisustus edustaa klassista kauneutta, on Helenan ja Erkin aikaansaannos yksi asuntomessujen kodikkaimmista kohteista. Kun vielä yläkertaan johtavat kierreportaat ääntelevät kotoisasti, tunnelma on täydellinen.

Keittiön nurkasta avautuu näkymä koko avaraan oleskelutilaan. Saarekkeen päällä ovat modernit kattovalaisimet. Ruokailutilassa on pyöreä ruokailupöytä ja oleskelutilassa suuri kulmasohva.
Villa Aurorassa on kiinnitetty erityistä huomioita erilaisiin valaisimiin. Alakerrassa katseenvangitsijoina toimivat saarekkeen päällä olevat Bloom-valaisimet ja olohuoneessa Big Bang -valaisin.

Sisäseinät on aavistuksen vaalennettu kahdella vahakerroksella. Ulkoa talo on pintakäsitelty Jurmo-sävyisellä Virtasen neljän öljyn maalilla. Kaikkien rakennusmateriaalien valinnassa on painotettu luonnonmukaisuutta. Kaikkia muovia sisältäviä tuotteita on vältetty alakerran kahta valaisinta lukuun ottamatta. Keittiöön hankittiin vaaleat Puustelli-kalusteet, joiden ovissa on koivuviilu.

Projekti saatiin ajoissa liikkeelle eikä talon viimeistelyä tarvinnut tehdä monien messukohteiden tavoin hosumalla. Se näkyy lopputuloksesta, joka on Helenan ja Erkin sanojen mukaan parempi kuin ennakkoon ajateltiin.

Sisustamisen hoiti ”kova kolmikko”

Helenan mielestä jokaisella pitäisi olla kotina ranskalainen linna. Sitä odotellessa hän halusi Loviisan uuden kodin tekevän kunniaa ranskalaiselle tyylille. Se näkyy monissa yksityiskohdissa ja sisustuksen kerroksellisuudessa. Helena haluaa yhdistää uutta ja vanhaa, modernia designia ja vintagea. Sisustuskokonaisuus on runsas ja klassisen kaunis. Kauneutta on tavoiteltu jopa kylpytiloissa. Siellä messinkiset vesikalusteet ja kalustenupit hohtavat koristeellisuutta.

Esiin nousevat erityisesti valaisimet. Saarekkeen päältä löytyy Ligne Rosetin vaahtomuovista valmistama Bloom-valaisin ja sohvaryhmän seurana on Foscarinin muovilevyistä koottu Big Bang -valaisin. Klassista kauneutta edustaa yläaulasta löytyvä Muranon monivärinen kristallikruunu. Sen Helena hankki aikanaan Venetsiassa käydessään.

Yläkerran kylpyhuoneessa on kaksi allasta ja iso pyöreä peili. Messingin värinen suihku on omassa nurkkauksessaan ja kylpyamme toisella seinustalla ikkunan alla.
Yläkerran kylpyhuoneeseen haluttiin tuoda luksustunnelmaa arjen keskelle.

Villa Aurora näyttäytyy messuilla täydellisesti Helenan ja Erkin tulevana kotina. Sisustusta on ollut kokoamassa Helenan rinnalla sisustussuunnittelijaksi opiskeleva tytär Maria Aurora Pennanen ja ammattisisustaja Henna Räisänen Onni Interiorsista. ”Kovan kolmikon” yhteistyö oli hedelmällistä.

Villa Aurorassa käydessä kannattaa kiinnittää huomio myös täysveriseen, lämpöä tehokkaasti varaavaan takkaan. Se on sijoitettu keskeiselle paikalle oleskelutilaan kaksine lasiluukkuineen. Tehokas tulisija on järkivalinta jokaiseen omakotitaloon.

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 4/2023. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Tutustu Villa Auroraan tarkemmin

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Haluatko tietää lisää lamellihirrestämme?