Kuusamolainen pariskunta halusi kodikseen positiivisessa mielessä yksinkertaisen talon. Tolkun talossa on tilaa juuri sopivasti ja sisustus hakee kodikkuudessa vertaistaan.

Omakotitalon rakentaminen on normaalisti paljon aikaa vaativa projekti. Talokuumeen syttymisen ja muuttopäivän väli kestää helposti useita vuosia. Tontin löytäminen, mieleisen talon valinta ja rahoituksen järjestäminen vaatii kypsyttelyä.

Kuusamolaiset Iitu Kareketo ja Joni Heiskanen sen sijaan selättivät projektin ripeässä aikataulussa. Elettiin vuoden 2020 kevättalvea, kun pariskunta alkoi haikailla isompaa kotia niin omiin kuin kahden ison koiransa tarpeisiin. Lähtöajatuksena oli toteuttaa toive valmiin omakotitalon ostolla. Nopeasti kävi selväksi, että kotikaupungista ei toiveiden mukaista torppaa löydy. Tovin päästä Kuusamon kaupunki järjesti huutokaupan kolmesta Kuusamojärven rantaan kaavoitetusta pientalotontista. Paikalle tuli kolme huutajaa, joista yksikään ei halunnut samaa rakennuspaikkaa. Kolme tonttikauppaa syntyivät kivuttomasti ja syksyllä 2020 Iitu ja Joni olivat puolen hehtaarin rantatontin omistajia. Paikka on ihanteellisesti rikkaan kuusamolaisen luonnon keskellä ja ranta toimii erinomaisena uimapaikkana. Omaa rantaviivaa on 60 metriä. Kuusamon keskustaan on ajomatkaa runsaat 10 kilometriä.

HUOMAA tässä kodissa: käytännöllinen pohjaratkaisu + sisustuksen kodikkuus + lämpöä tuova takka.

Nopeasti pariskunta löysi itsensä allekirjoittamassa kauppakirjaa talopaketista paikallisen hirsitalotehtaan kanssa. Kuusamo Hirsitalot oli entuudestaan tuttu. Kaupat haluttiin tehdä sen kanssa, vaikka tarjouksia pyydettiin muiltakin alan toimijoilta. Kuusamo Hirsitalojen mallistosta löytyi nopeasti Iitun ja Jonin tilatarpeita sekä silmää miellyttänyt Naava-malli. Sen tilaratkaisut olivat positiivisella tavalla yksinkertaiset ja ulkonäössä miellytti sekä selkeys että moderni pulpettikatto. Kaupat tehtiin kattavasta puuosatoimituksesta ikkunoista saunan lauteisiin saakka.

Iitulle ja Jonille hirsirunkoinen talo oli itsestään selvä valinta. Luonnonmukaiset puuseinät edustavat pariskunnalle kestävää ja terveellistä asumismuotoa. Heidän taloonsa valittiin 202 milliä paksut kuusilamellihirret.

Rakennustyöt laittoi alkuun työmaalle palkattu timpuri. Hänen muutaman kuukauden kestäneen urakkansa jälkeen talo valmistui omana työnä. Merkittävän panoksensa uuteen kotiin antoi Jonin isä Jyri Heiskanen. Sekä Iitun että Jonin äidit nähtiin niin ikään työmaalla useasti ”ikkunanreunoja tilkkimässä”. Muuttopäivä koitti vuoden 2022 loppiaisena ja vuoden asumiskokemuksen perusteella ollaan täysin tyytyväisiä. Berninpaimenkoirat Alma ja Hertta ovat arvatenkin riemuissaan isosta tontista ja kesäaikaan vilvoittavasta omasta uimarannasta.

Taloon tarvittiin vain kaksi makuuhuonetta. Naava-mallin perusversioon kuuluvan kolmannen erillishuoneen paikalle Iitu ja Joni sijoittivat keittiön ja kylpyhuoneen yhteyteen toteutettiin toinen wc. Asuinpinta-alaa talossa on 94 neliötä.

Tapetti odotti 10 vuotta pääsyä seinälle. Iitu muistaa hankkineensa sen jo kymmenkunta vuotta sitten. Piristystä sisätiloille antaa myös eteis-wc:n vihreä kaakeliseinä ja sen vieressä sormipaneloitu sivuseinä. Viehättävän ruokapöydän Iitu ja Joni saivat uuteen kotiin lahjaksi ystäviltä. Sillä on runsaasti ikää. Sen ääressä on ruokaillut moni perhe ei sukupolvien ajan.

Joni nyökkäili sujuvasti Iitun sisustusvalinnoille

Talon keskellä on runsaat 2000 kiloa painava tulisija. Siinä pidetään tulta säännöllisesti ja nautitaan niin takka-leivinuunin huvista kuin hyödystä. Tulipesässä priiskuva tuli luo kodikkuutta ja tuottaa valtavasti lämpöä. Paksut tiiliseinät lämmittävät huoneita parin päivän ajan yhdellä käyttökerralla.

Kodikkuutta Iitun ja Jonin rantatalossa on monella tavalla. Värimaailma on maanläheinen. Hirsiseinät on pinta käsitelty hivenen valkaistulla Colorian öljyvahalla. Olohuoneen ja makuuhuoneen hirsipaneloidussa väliseinässä on tumma sävy, joka löytyy Tikkurilan värikartasta Kanto-nimellä. Värikkäät yksityiskohdat viimeistelevät kodikkuuden. Huomiota keräävät makuuhuoneen värikkäät tekstiilit ja vierashuoneen Vallilan Kuru-tapetti. Iitu muistelee hankkineensa sen jo kymmenkunta vuotta sitten. Se odotti pitkään sopivaa seinää.

Keittiöön hankittiin mustat Puustelli-kalusteet. Tummaa väritystä löytyy myös saunatiloista. Suihkuseinän juovikkaat kaakelit valittiin Pukkilan mallistosta. Sisälattiat ovat keskiruskeaa vinyylilankkua ja puupaneloidun sisäkaton väri on vaalea. Sisustusvalinnat ovat Iitun käsialaa. Joni muistaa nyökkäilleensä sujuvasti kaikille paremman puoliskonsa ideoille.

Tummia pintoja keittiössä ja saunatiloissa. Keittiö rakennettiin Naava-tyyppitalon alkuperäisen kolmannen makuuhuoneen paikalle. Tilaan tuo runsaasti valoa lattiatasoon jatkuva ikkuna. Keititö kalustettiin Puustellin mustin kaapistoin. Tumma värimaailma hallitseen myös saunatiloja. Saunassa on perinteiset lauteet ja tummiksi käsitellyt hirsiseinät. Kypyhuoneesta jätettiin toinen suihku pois ja sen vaatima tila annettiin wc:lle.

Muuttopäivänä ainoa sisään kannettu uusi huonekalu oli sohva. Muuten kalustus on vanhaa, eri tavoin uuteen kotiin kulkeutuneita esineitä. Lahjaksi saatu ruokapöytä on palvellut useissa kodeissa eri sukupolvien ajan. Vanha keinutuoli tuli kotiin tupaantuliaislahjana. Kenties sisustus on kokonaisuutena asukkaidensa näköinen, mutta varmuudella se on ääreiskodikas. Tolkun sisustus tolkun talossa. Iitu ja Joni eivät halunneet uudesta kodistaan älykotia, vaan tunnelmallisen kotipesän luonnon keskelle.

Naava-muunnoksen pohjakuva

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 1/2023. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

Haluatko tietää lisää lamellihirrestämme?