Kuusamo Hirsitalot on kulkenut vuorijuoksija Susanna Saapungin mukana yhteistyökumppanina jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset yhteistyösopimukset solmittiin Susannan keskittyessä maastohiihtoon. Laji vaihtui pari vuotta sitten vuorijuoksuun ja Susannan koti on suuren osan ajasta Italiassa. Pala Kuusamoa kulkee kuitenkin mukana maailmalla.

Soittelimme Susannalle Italiaan ja muistelimme hieman menneitä ja keskustelimme tulevasta.

Susanna, sinun juuresi ovat täällä Kuusamossa?

– Kyllä, olen syntynyt Kuusamossa. Asuimme perheen kanssa ensin Rukan lähettyvillä. Kävimme välillä muutaman vuoden pääkaupunkiseudulla ja kun olin kolmannella luokalla, muutimme takaisin Kuusamoon. Rovaniemelle muutimme koko perhe, kun aloitin opiskelut urheilulukiossa. Molemmat mummolat ovat edelleen Kuusamossa ja vanhempani ovat muuttaneet myös takaisin Kuusamoon. Kuusamo on itselle tärkeä paikka ja Kuusamo Hirsitalojen myötä koen, että pala Kuusamo kulkee aina mukanani.

Meidän yhteistyö on jatkunut jo kymmenen vuoden ajan. Muistatko miten meidän yhteistyö alkoi?

– Ramppa-pappani oli töissä Kuljetusliike Hanhelalla, ja he ajoivat paljon Kuusamo Hirsitalojen ja Pölkyn kuormia. Pappa tunsi hyvin silloisen Kuusamon markkinointipäällikön Harri Mäkelän. Pappa neuvotteli Harrin kanssa sopimuksen ja yhdessä papan kanssa tultiin toimistolle allekirjoittamaan sopimus noin kymmenen vuotta sitten. Muistan, kuinka minua jännitti! Kuusamo Hirsitalot oli ensimmäisiä omia henkilökohtaisia sponsoreita.

Onko sinulle jäänyt jotain erityisiä Kuusamoon liittyviä muistoja?

– Kuusamolla on valtava merkitys siihen, että minusta on tullut huippu-uhreilija. Kuusamossa olen oppinut harjoittelemaan. Rukan maastot on ihan huiput harjoitteluun. Tuskin olisin ollut hiihtäjä ilman Kuusamoa.

– Lentopallo olisi voinut olla toinen vaihtoehto, mutta siihen olin liian lyhyt. Juniorina, 4-6-luokalla pelasin Kuusamon Pallo-Karhuissa aktiivisesti. Yläasteelle siirryttäessä talvisin hiihdin ja kesällä yleisurheilin.

Vuorijuoksija Susanna Saapunki lepää hirsikodissa sohvalla ja lukee kirjaa.
Vuorijuoksija Susanna Saapungin haavena on oma pieni hirsikoti Lapissa. Hirsikodissa viehättää erityisesti tunnelma ja hyvä sisäilma.

Kohti toista vuorijuoksu-kautta

Sinulla lähtee nyt toinen kausi vuorijuoksijana liikenteeseen? Millainen fiilis ensimmäisestä kaudesta jäi?

– Ensimmäinen kausi oli tosi jännittävä ja opettavainen. Kaikki oli toisaalta vanhaa ja tuttua, mutta toisaalta paljon sai opetella uutta: kilpailut ja siihen liittyvät rutiinit. Minulla oli koko kauden vähän sellainen olo kuin olisi pikkulapsi karkkikaupassa. Vuorijuoksu on tuntunut todella omalta lajilta, kertaakaan ei ole tarvinnut miettiä, että oliko päätös väärä. Kaudesta jäi erityisesti onnistumisena mieleen Itävallan ensimmäinen maailmancup ja siellä neljäs sija.

Mitä odotat tulevalta kaudelta?

– Kesällä alkaa minulle ensimmäinen kokonainen vuorijuoksun maailmancup-kausi. Tulee useampi kilpailu ja kilpailukausi on pidempi. Kaudelta odotan menestystä ja kovia tuloksia. Viime kaudella pääsin ylämäkikisoissa sijoille 4 ja 5, nyt palkintopallisijoitus on ehdoton kauden tavoite. Normaalimatkoilta odotan tason nostoa.

– Kauden kohokohtana ovat EM-kisat heinäkuussa ja MM-kisat marraskuussa. Niissä on tarkoitus olla kovassa kunnossa ja taistella kärkisijoista ja mitaleista.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Haaveena hirsikoti Lapissa

Urheilijan elämä pyörii pitkälti harjoittelun ympärillä, mutta mitä teet vapaa-ajalla?

– Vapaa-ajalla nukun ja syön. Katson myös sarjoja. Jos aloitan jonkun sarjan katsomisen, en voi lopettaa sitä kesken! Kirjoja luen välillä myös todella paljon.

– Lepopäivinä hoidan myös sähköpostit, teen tarvittavat toimistohommat ja hoidan yhteistyökumppanien kanssa sovittuja asioita. Ne tuovat kivaa vaihtelua harjoitteluun.

Minkälaisia unelmia sinulla on? Oletko vielä miettinyt mitä haluat tehdä uran jälkeen?

– Minun haaveena on, että joku päivä meillä olisi perhe ja olisin äiti. Onko se uran aikana vai uran jälkeen, sitä en tiedä.

– En tiedä, jäämmekö vuorille asumaan urheilu-uran jälkeen vai muutammeko takaisin Lappiin. Pieni hirsitalo tai hirsimökki Lapissa, se olisi kyllä kiva.

– En tiedä yhtään mikä minusta tulee isona. Uskon siihen, että se, mitä haluan tehdä, löytyy jossain kohti.

Vuorijuoksun maailmancup alkaa 19.6. ja sitä ennen Susannalla on luvassa vielä vierailu kotimaisemiin. Ennen maailmancupin aloitusta Susanna osallistuu myös maastojuoksun SM-kisoihin 8.5. Siellä matkana on 10 km. Toivotamme Susannalle tsemppiä alkavaan kisakauteen!

Kuvassa Susanna Saapunki istuu hirsikodin sohvalla kannettava tietokone sylissään.

Hirsikodit suosittuja urheilijoiden keskuudessa

Useat urheilijat suosivat hirsikoteja hyvän sisäilman vuoksi. Lue lisää hirsikodin ekologisuudesta ja terveellisyydestä sekä syistä miksi valita hirsitalo Kuusamo-blogistamme.