Kuusamossa eivät valkoiset talvet lopu. Hohtavasta vaaleudesta nautitaan tässä kodissa vuodenajasta riippumatta.

Kuusamossa talvet jatkuvat valkoisina. Pohjoiset ilmavirtaukset pitävät huolen siitä, että Koillismaalla alkaa tupruta lunta aikaisin syksyllä ja sitä riittää myöhään kevääseen. Kuusamon seudulla on kaikkinensa ainutlaatuinen luonto. Pitkää talvea seuraa lämmin, joskin lyhyt kesä ja ruska tekee syksystä erityisen kauniin. Kuusamolaiset viihtyvät valkoisissa maisemissaan ja ottavat ilon irti korkeista hangistaan. Kukaan ei jää sisälle värjöttelemään, vaikka pakkanen paukkuu kymmenien asteiden voimalla. Hanget myös pysyvät hohtavan valkoisina läpi talven eivätkä muutu etelän lumitalvien tavoin likaiseksi mössöksi.

Hirsitalossa asuvan perheen kaikki asukkaat ovat paljasjalkaisia pohjoisen kasvatteja. Sinne varmasti myös jäädään, kun muutama vuosi sitten valmistunut koti on rakennettu vuosikymmenien asumista ajatellen.

Vaaleaa lattiasta kattoon. Talonsa sisustusratkaisuissa pohdittiin myös tummempia pintoja, mutta lopulta kodista haluttiin yhtä valkoinen kuin Kuusamon talvet. Valkoisiin pintoihin yhdistyy ajatus puhtaudesta, kuin hengittävien seinien tuoma raikas sisäilma. Leivinuunissa loimuaa lämpöä ja tunnelmaa tuova tuli.

Vaikka valkoinen yleensä mielletään kylmäksi väriksi, Perheen äidille valkoinen koti tuo lämpimän tunnelman.
Iso, yli 200-neliöinen talo on pinnoiltaan poikkeuksellisen valkoinen. Niin sisältä kuin ulkoa. Värivalintoja tehdessä oli mietitty myös tummia pintoja, mutta lopulta päädyttiin puhtaan valkoisiin seiniin, kattoon ja keittiökalusteisiin. Myös kalustus on vaalea. Olohuoneen takka ja sohva ovat rauhallisen harmaita. Pintojen värimaailma on samanlainen lastenkin huoneissa, mutta niihin on haluttu iloisia värejä kalusteiden ja seinille ripustettujen piirrosten avulla. Perheen esikoinen on seitsemänvuotias ja kuopus 4-vuotias. L-mallisen talon saunasiiven jatkeeksi on rakennettu erillinen, kooltaan peräti 50-neliöinen saunarakennus. Siihen sisältyy puulämmitteinen sauna, pesuhuone ja kookas tupa, jota voi kutsua miltei toiseksi asunnoksi pienoiskeittiöineen ja kamiinatakkoineen. Saunarakennuksen sisäseinissä on tummia sävyjä ja tunnelma on mökkimäinen. Ulkoapäin rakennus on kuitenkin valkoinen ja istuu täydellisesti talon jatkeeksi.

Keittiö on kuusamolaisen puusepän käsialaa. Keittiössä on Mielen liesi ja uuni sekä Festivon kylmäkoneet.

Paikallisten yritysten voimin

Kuusamolaiset ovat yritteliäitä ja paikkakunnalta löytyy monipuolisesti puunjalostusteollisuutta. Talonrakentajat suosivat kaupungin yrityksiä. Niin tekivät myös tämän hirsitalon pariskunta ryhtyessään taloa suunnittelemaan. Tontti talolle saatiin noin kilometrin päästä kaupungin keskustaa. Naapureina on pientaloja ja tontin rajalla virtaa kapea joki.
Hirsien toimittajaksi haluttiin Kuusamo Hirsitalot ja kaikki puumateriaali tuli Pölkky Oy:stä. Sen sahaamaa puutavaraa käyttää hirsitalotehdaskin tuotannossaan. Pölkky Oy on myös Kuusamo Hirsitalojen osaomistaja. Niin ikään rakentaja valittiin paikkakunnalta, RakennusQsamo Oy. Keittiö tilattiin Puusepänliike Pätsi Ky:stä, joka toimii Kuusamossa samoin kuin taloon ikkunat toimittanut Klas1 Oy. Pariskunnalla oli valmiiksi mietityt ajatukset ison talon pohjaratkaisusta, jotka viilattiin lopulliseen asuun talotehtaan suunnittelijoiden kanssa. Neliöitä oli käytössä reilusti, niitä riitti jokaiseen huoneeseen. Pääsisäänkäynti on päädyssä, jonka suojana on kahden auton katos. Sadeaamuina päästään liikkeelle kastumatta. Tilaa on säästetty liukuovilla oleskelutiloista kodinhoitohuoneeseen ja siitä edelleen saunatiloihin siirryttäessä. Kodinhoitohuoneeseen on liitetty kookas kuraeteinen ja erillinen, lähes kymmenen neliön vaatehuone.

Tilaa on tavanomaista runsaammin myös talon saunaosastolla ja kuraeteisessä.

Asuminen on vaivatonta, kun kaikkiin toimiin on tilaa ympärillä. Vierashuone on saunan takana. Oleskelupiha on omassa rauhassa. Sen suojana on talo kahdella sivulla. Kesäaikana tytöt viihtyvät omassa huushollissaan, Kannustalojen pienoistalossa, joita on ihasteltu Onneli ja Anneli -elokuvissa. Terassia talon edustalla on 250 neliötä, joista viidesosa on lasitettu. Terassilla oleskellaan ympäri vuoden – kuusamolaiset viihtyvät hohtavien hankiensa ympäröiminä.
Talo on liitetty kaukolämpöön. Olohuoneen takassa pidetään tulta säännöllisesti. Samalla lämpiää leivinuuni, jota on harjaannuttu käyttämään kahden asumisvuoden aikana.

Väriä kalusteilla. Lasten huoneissa pinnat ovat niin ikään vaaleita, mutta kalusteet ja seinien piirrostaulut loistavat iloisissa väreissä.

Artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 2/2020. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen.

TILAA MAKSUTTOMAT ESITTEET

Tilaa nyt kotiisi Kuusamo Hirsitalojen mallistoesitteet ja etsi oma suosikkisi! Muistathan, että kaikki mallimme ovat muokattavissa juuri sinun ja perheesi tarpeisiin sopiviksi yhdessä Kuusamo-myyjän kanssa.