Kesä, järvenranta ja aito hirsistä tehty saunamökki – siinä yhdistelmä, joka sytyttää lähes jokaisen suomalaisen sydämen.

Täydellisen saunamökin valinta ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, ja tämän on työssään huomannut myös Kuusamo Hirsitalojen liiketoimintajohtaja Antti Hokkinen.

– Sauna koetaan rauhan paikkana, jossa rentoudutaan ja suljetaan arjen haasteet hetkeksi ulkopuolelle. Sauna ja saunominen ovat iso osa suomalaista kulttuuria ja kansallista identiteettiä, ja monella onkin vahvat näkemykset siitä, millainen saunan tulee olla, Hokkinen toteaa.

– Ennen kuin sopivaa saunamökkiä tai pihasaunaa pääsee valitsemaan, kannattaa ihan ensimmäisenä tarkistaa, millaisen saunan omalle tontilleen saa rakentaa. Saunan kokoa ja ulkonäköä määrittelevät paikalliset rakennusmääräykset, jotka poikkeavat toisistaan jopa yllättävän paljon sen mukaan, missä kunnassa tai kaupungissa tontti sijaitsee.

Kauhamo 30 muunneltiin rakennuspaikkakunnan määräykset huomioiden. Muutoksia tehtiin terassin kokoon joka haluttiin lasittaa sekä kosteiden tilojen pinta-alaa kasvatettiin.

Määräykset sanelevat yleensä myös saunamökin etäisyyden rannasta tai saunarakennuksen kerrosalan, ja usein mukana on myös vaatimus siitä, paljonko saunamökin pinta-alasta pitää olla varsinaisia pesutiloja. Jossakin kunnassa saunarakennuksessa saa olla parvi ja toisessa taas katettujen terassien pinta-alaa on rajoitettu.

Tutustu hirsisaunamallistoomme tästä!

Perinteiset ja modernit saunamökit

Kuusamo Hirsitalojen mallistosta löytyy sopiva hirsisauna jokaiseen makuun ja tarpeeseen, sillä perinteiset saunamökit ovat saaneet rinnalleen ison nipun moderneja saunamalleja. Sopivan saunamökin lopulliseen valintaan voivat rakennusmääräysten lisäksi vaikuttaa myös pihapiirin tai tontin olemassa olevien rakennusten tyyli.

– Saunoja on mallistossa viidestä neliöstä 30 neliöön ja vähän kaikkea siltä väliltä. Kuusamo Hirsitaloille ominaista on joustavuus, eli saunarakennuksiakin usein muokataan asiakkaan tarpeiden ja paikallisten määräysten mukaan. Yleisin koko rantasaunoissa liikkuu siellä 25 neliön haarukassa, kertoo Hokkinen.

Perinteisistä saunamalleista Hokkinen nostaa esimerkiksi tietynlaista kestosuosikin asemaa nauttivan Kuovi 25 -hirsisaunan. Modernimpaa linjaa edustavat suositut Halme 25 sekä Saapunki 30 saunamallit, joissa houkuttelevat pulpettikatto ja suuret ikkunat. Kuusamo Hirsitalot toimittaa enenevissä määrin saunarakennuksia, joista löytyy myös tupa oleskeluun, lisämajoitustilaksi tai vierashuoneeksi.

– Nykyään saunasta toivotaan ehkä enemmän varustellumpia ja niitä halutaan käyttää ympärivuotisesti, Hokkinen toteaa.

Kauhamo 30 muunnoksen tuvasta avautuu upeat järvinäkymät. Saunamökki on varusteltu ympärivuotista käyttöä ajatellen.

Saunamökki muokkautuu omaan makuun

Usein Kuusamo Hirsitalojen toimittamia hirsirakennuksia muokataan pihapiiriin ja ilmansuuntiin sopivaksi ja samantyyppistä muokkausta tehdään myös saunarakennusta suunniteltaessa. On tärkeää myös pohtia, minkä kokoinen hirsi saunaan kannattaa valita.

– Kesäsaunassa, jossa ei ole lämmitysjärjestelmää, riittää hirren kooksi hyvin esimerkiksi 95 millimetrin hirsi. Jos saunarakennus on käytössä vuoden ympäri, eli peruslämpöä pidetään päällä ja rakennukseen tulee juokseva vesi, valitaan usein isompia hirsiä 135 millimetristä aina 180 millimetriin saakka, Hokkinen linjaa. Hirsivalinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

kuusamohirsitalot-virtuaalinayttely-pihasauna-vuoma-muunnos.
Vuoma 20 mallista haluttiin alkuperäistä suurempi samalla ikkunoita myös isonnettiin. Pihasauna tehtiin talon yhteyteen jolloin myös sauna varusteltiin ympärivuotista käyttöä ajatellen.

– Usein pyritään jo heti alussa selvittelemään asiakkaan käyttöajatus, jotta osataan suositella siihen oikea hirsivaihtoehto sekä muut asiakkaan käyttötarkoitukseen soveltuvat rakenteet.

Kuusamo Hirsitalojen saunarakennuksissa on luonnollisesti sama vahvuus ja valttikortti kuin muissakin yrityksen tuotteissa – rakennusmateriaalina on aito tiukkasyinen, hitaasti tiheäksi kasvanut pohjoisen puu, joka kestää sukupolvelta toiselle.

Tutustu hirsivalikoimaamme tästä!

Hirsisauna joka tarpeeseen

Kun lupa-asiat ovat kunnossa ja saunamökin malli päätetty, voi huomion suunnata saunan sisätiloihin. Ulkoisesti samantyyppiset voivat kätkeä sisäänsä ison kirjon erilaisia ratkaisuja.

– Toiselle pitää olla iso saunatila ja tilavat lauteet, että löylyyn mahtuu paljon porukkaa ja toinen taas haluaa pienen saunan, että saa varmemmin saunoa rauhassa, Hokkinen toteaa.

Kuusamo Hirsitalojen toimittamaan saunapakettiin kuuluvat myös lauteet. Lauteiden materiaaliksi on valittavissa kuusilauteiden tilalle myös esimerkiksi tervaleppää tai haapaa. Lauteiden valinta on monelle tärkeä yksityiskohta, sillä niihin satsaamalla saunan tunnelmasta saa vielä persoonallisemman tai ylellisemmän.

Lauteet ovat monesti oma maailmansa. Tämän Kauhamo 30 muunnoksen osalta saunapaketista jätettiin laudemateriaalit pois sillä timpuri halusi tehdä ne itse tuppeen sahatusta laudasta.

– Joskus käy niin, että asiakas haluaa höylätä laudetarvikkeet omat metsän puista tai hifistellä niiden kanssa enemmän. Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen ratkaisu myös saunan sisätilojen osalta, Hokkinen toteaa.

Katso virtuaaliesittelystä miten Vuoma 20 -hirsisaunaa muokattiin asiakkaamme tarpeiden mukaan.

Pihasaunat nostavat suosiotaan

Monelle saunan lämmittäminen on itsessään tärkeä osa lauantaipäivää, jonka aikana kannetaan puut ja lämmitellään sauna kaikessa rauhassa. Ehkä siksi myös omakotitalojen pihapiiriin tulevat erilliset pihasaunat tuntuvat olevan nousussa.

– Nykyään rakennetaan omakotitaloja, joissa ei välttämättä ole sisäsaunaa lainkaan, vaan halutaan erillinen pihasauna. Näissä pihasaunoissa on tietysti myös erilaisia vaatimuksia, ja usein tonttikin sanelee, mikä pihasaunan malliksi valikoituu.

Pihasaunat ovat yleistyneet taajamissa. Kuvassa pihasauna Saarelainen, joka toteutettiin aivan ydinkeskustaan. Saunatuvasta lähes puolet on lasia.

Rantasaunan tai pihasaunan tarjoamat tunnelmalliset löylyt ovat monelle suomalaiselle viikon tai jopa koko kesän kohokohta. Vieläkö ensi kesänä ehtisi upouuden hirsisaunan löylyyn?

– Kun lupa-asiat on kunnossa, saunamökin toimitus sujuu Kuusamo Hirsitalojen puolesta sutjakasti. Toukokuussakin voidaan saada vielä saunamökki tulevaksi kesäksi toimitukseen, Hokkinen vinkkaa.

Oman alueesi Kuusamo-myyjä auttaa mielellään ja antaa lisätietoja vaihtoehdoista!