Mustan talon katto kohoaa korkeuksiin neljän kilometrin päässä Suomen vanhimman kaupungin keskustasta. Siinä asutaan lähellä hektistä kaupunkielämää, mutta kuitenkin piilossa kiireeltä, herran kukkarossa.

Venlan ja Juuson uljaan talon v-muotoinen katto kohoaa korkeuksiin kuin hävittäjän siivet. Vanhan puutarhatontin laidalla seisoessa mustaa uutuutta ei voi olla huomaamatta. Silti talo on hämmästyttävässä piilossa, pois kadulla kulkevien silmistä.

Talo jää vanhempien omakotitalojen ja niiden rehevien pihojen keskelle. Tontille johtavaa ajotietäkään ei vieras ensinäkemällä huomaa. Siellä perheen nuori poika saa touhuta leikeissään kaikessa rauhassa ja koko perheellä on lokoisat oltavat 10 metrin korkeuteen kurkottavan katon alle jäävän terassin porealtaassa. Rauhasta on kuitenkin ainoastaan neljän kilometrin matka 200´000 asukkaan kaupungin keskustaan.

Talokuumeen iskiessä Venla ja Juuso jakoivat lähiseudun postilaatikoihin ilmoituksia talon tai tontin ostohalukkuudestaan. Etsintä tuotti tulosta viime vuoden keväällä. Silloin tehtiin kaupat 1200 neliön kiilamaisesta tontista. Rakentamiselle maa-alue oli monilta ominaisuuksiltaan ihanteellinen. Tontin takaosa on kalliota. Sen päälle tehtiin talo ja osa etupihalla kasvaneista vanhoista omenapuista onnistuttiin säästämään rakennusajan myllerryksessä. Piha oli pääosiltaan valmis, kun perhe muutti taloon viime juhannukseksi.

EI MIKÄÄN TAVALLINEN TALO. Venla ja Juuso ottivat talonsa lähtökohdaksi Kuusamo Hirsitalojen suositun Nuuna-mallin 205-version. Sitä räätälöidessä ulkomuotokin koki pieniä muutoksia. Huonetilat saivat omanlaisensa järjestyksen ja pääsisäänkäynti siirtyi ikkunapäädyn vasempaan nurkkaan.

Yksilöllinen Nuuna

TONTIN MYÖTÄ oltiin lähempänä joskaan ei lähellä nuoren perheen unelmaa omasta talosta. Sille täytyi löytää muoto ja omanlaisensa tyyli. Venla ja Juuso halusivat jotakin peruslinjasta poikkeavaa.

Kaavamääräykset sallivat tontille ison, kaksikerroksisen talon. Lähtökohtaisesti mietittiin puutaloa. Vaihtoehtoja niin arkkitehtuurin, valmiusasteen kuin talotehtaiden osalta tuntui markkinoilta löytyvän. Vaikka pariskunta ei aikonut hääriä tontillaan haalarit päällä päivittäin, talotoimittajalta oltiin vailla vain materiaaleja, ei rakentamispalvelua. Tekijöiksi uskottiin löytyvän lähiseudun ammattitaitoisia rakennusmiehiä.

Kun vaihtoehtojen joukkoon otettiin hirsitalot, maaliin pääsy alkoi lähestyä. Kuusamo Hirsitalojen moneen muotoon muuntautuva Nuuna tarjosi juuri sellaista yksilöllisyyttä, jota oltiin etsimässä. Siihen päätymistä edesauttoi rakennuksen vinot seinät. Talo vastasi pohjaltaan tontin kiilamaista muotoa.
Nuunia on rakennettu runsaan kymmenen vuoden aikana niin rantamökeiksi kuin kaupunkitaloiksi. Siitä on jalostunut kahden makuuhuoneen huvilasta kaksikerroksinen perheasunto. Sellaisen pohjalta Venla ja Juuso alkoivat yhteistyössä talotehtaan kanssa räätälöidä unelmiensa taloa.

Kiilan muotoinen Nuuna-talomalli myötäilee 1200 neliöisen puutarhatontin muotoja.

Hirsitalolla pariskunta saavutti kaikki taloltaan toivomansa ominaisuudet. Rakenteisiin ei kelpuutettu muovia, rakennusmateriaaleilta peräänkuulutettiin aitoutta ja hyvä sisäilma on perusta perheen terveille elämäntavoille. Hirrestä rakennettuna talolle syntyi itsestään massiivinen ulkonäkö.

Töihin päästiin loppukesästä 2018. Rakennusurakan otti vastuulleen paikallinen rakennusliike. Venla ja Juuso kävivät työmaalla lähes päivittäin miettien sisustusratkaisuja ja etsien mieleisiään sävyjä seinien pinnoille. Rakennustyöt kestivät 10 kuukautta.

MUSTASTA TYKÄTÄÄN. Uudessa kodissa on mustaa paitsi ulkoseinissä myös sisustuksessa. Tilavassa keittiössä on Puustellin mustat kalusteet ja massiivipuiset tasot. Sama väriyhdistelmä toistuu ruokailuryhmässä. Pitkän pöydän ympärille mahtuu kahdeksan tuolia. Hirsiseinät on pintakäsitelty usealla Paneeli-Ässän sävyllä. Lattiat ovat RTV:stä ostettua Lamellan tammiparkettia.

Talon sydän on 6,5 metriä korkea olohuone, jossa on ikkunapintaa usean perustalon edestä. Monikulmaisen tilan hyödyntäminen vaati harkintaa, kun lähtökohtana oli maksimoida neliöt rentoon asumiseen. Yläkertaan johtavat portaat sijoitettiin seinän viereen ja ”piilotettiin” mustista pystyrimoista kootulla säleiköllä. Takka tuli tilanjakajaksi huoneen takaosaan, jossa yläkerran parvi puolittaa huonekorkeuden. Takan takaa kuljetaan kodinhoitohuoneeseen ja saunatiloihin sekä liikunnalliselle perheelle mieleiseen treenihuoneeseen. Keittiö sijoitettiin oleskelutilojen taaimpaan nurkkaukseen. Se suunniteltiin mahdollisimman toiminnalliseksi ja säilytystiloiltaan kattavaksi. Oleellista oli tietenkin myös ulkonäkö. Mustat kalusteet hankittiin Turun Puustellista. Niiden jatkeeksi valittiin Festivon kotikylmiö mustassa värissä. Keittiötasot ovat Amerikan pähkinää, tummaa massiivipuuta.

Neliöistä olohuone ja keittiö ruokailutiloineen haukkaa lähes 60. Alakertaan haluttiin erillinen vaatehuone, jossa mahdutaan säilyttämään kaikkien vuodenaikojen ulkoiluvaatteet. Sen paikka on odotetusti sisääntuloeteisen vieressä. Alakerran kaikki tilat vessasta alkaen ovat reilun kokoisia. Juuso on pitkä ja raamikas kaveri, mikä otettiin huomioon muun muassa saunan mitoituksessa. Näin isännän pää ei kolahda kattoon saunan lauteillekaan noustessa.
Yläkerrassa on vielä kalustusta odottava yli 30-neliöinen aula ja kolme makuuhuonetta. Väinön ja vanhempien huoneet ovat niin muodoltaan kuin neliöiltään samanlaisia. Venlan ja Juuson huoneen yhteydessä on tilava vaatehuone ja oma parveke. Sieltä voi kutsua vaikkapa omenapuuhun kiivenneen Pirskatti-kissan yöunille sisään.

KORKEUTTA 6,5 METRIÄ. Olohuoneessa nautitaan avaruudesta. Huonekaluiksi riittää keskilattian sohva ja ikkunanurkkauksen löhöpaikka. Televisio on lähes huomaamaton mustaksi maalattuun porrassäleikköön sijoitettuna. Talon isäntä on keskimittaista suomalaismiestä kookkaampi ja tämä on huomioitu myös saunan mitoituksessa. Juuso pääsee lauteille lyömättä päätään kattoon. Kolmehenkiselle perheelle on kaiken kaikkiaan kosolti tilaa lähes 200:ssa asuinneliössä.

Herran kukkarossa – artikkeli on ensimmäisenä julkaistu Uusi Koti – lehdessä 6/2019. Artikkelin on kirjoittanut Jorma Välimaa ja valokuvannut Hans Koistinen. 

Tutustu lisää