Saimme terveisiä asiakkaaltamme, joka rakensi 16m2 aitan omien suunnitelmien pohjalta. Tässä on heidän tarinansa.

Jo pitkään olin haaveillut saavani rantapaikallemme viihtyisän yöpymistilan. Tontillamme komeili vain pieni vanha rantasauna, jonka yhteydessä oli kuitenkin hurmaava keittiötupa. Tässä tilassa olimme juuri ja juuri mahtuneet yöpymään aittaprojektin aikana. Rantapaikastamme oli tullut päiväkäyntipaikka, sillä yöpymistilojen puute rajoitti oleskeluamme.

Päätin tutustua laajasti eri valmistajien piharakennus- ja aittapaketteihin, mutta mikään valmis ratkaisu ei tuntunut täysin sopivalta tarpeisiimme. Näin ollen päätin ryhtyä itse suunnittelemaan unelmieni aittaa.

Aittaan haluttiin nukkumapaikat 4 hengelle.

Aitta omien suunnitelmien mukaan

Omaa suunnitteluani ohjasivat tiukat kriteerit. Halusin hirsirakenteisen ja vankan aitan, jossa olisi petipaikat neljälle henkilölle. Aitan tuli sulautua kauniisti ympäröivään luontoon ja olla erähenkinen. Lisäksi toivoin, että sisään saadaan kaksi kattoparrua, joiden varaan petivaatteet voisi nostaa talven ajaksi tuulettumaan. Aitan oli tarkoitus olla käytössä keväästä syksyyn, ja sen piti olla lämmin ilman sähköistystäkin. Tarvitsimme siis lattia- ja kattolämpöeristyksen.

Koristehirret haluttiin tiputtaa reilusti katon rajasta alaspäin. Niihin laitetaan petivaatteet roikkumaan talven yli.

Lopulta sain suunnitelmistani ammattimaisen hahmotelman tutulta rakennusinsinööriltä, ja kun toimenpidelupa oli kunnossa syksyllä 2022, valitsin Kuusamohirsitalot yhteistyökumppaniksemme. Yhteistyö heidän edustajansa kanssa oli sujuvaa ja ammattimaista. Rantatontille tehtiin tarvittavat maanmuokkaus- ja perustustyöt marraskuussa. Huhtikuussa 2023 saimme odotetun aittapaketin, ja rakentaminen alkoi toukokuussa. Heinäkuuhun mennessä aittamme oli valmis. Pystytystiimiimme kuului yksi timpuri, aviomieheni ja minä – työtahti oli sopiva, ei urakointia aamusta iltaan.

Aitta haluttiin tarpeeksi yksinkertaiseksi muodoltaan, jotta sen pystyttäminen ja rakentaminen sujuisi nopeasti ja vaivattomasti. Tarvittaessa terassin voisi myös lasittaa.

Aitta osoittautui kaiken odottamisen arvoiseksi. Isojen ikkunoiden ansiosta aurinko lämmitti tilaa koko kesän ajan. Juhannuksesta alkaen aitassa yöpyminen oli mahdollista, ja siitä tuli heti suosittu leikkipaikka lapsenlapsillemme – he kutsuivat sitä mökiksi.

Alkusyksystä päätimme hankkia sähköt aittaan, jotta voisimme nauttia erilaisista mukavuuksista ja tarvittaessa käyttää lisälämmittimiä. Pieni läpivirtauslämmitin osoittautui riittäväksi pitämään aitan lämpimänä syyskuun viileinä öinä.

Ilmanvaihto on hoidettu seinään asennetun tuuletusilmaventtiilin ja ikkunan korvausilmaventtiilin avulla. Talvella venttiilit ovat auki, ja aitta saa olla viileänä.

Omaan makuuni aitasta tuli juuri sellainen kuin olin toivonut – yksinkertainen, mutta viihtyisä. Se on paikka, jossa vapaa-aika kuluu mukavasti, ja joka on täynnä hyviä muistoja. Rantapaikkamme on nyt täydellinen, ja aitasta on tullut paikka, jonne haluamme palata aina uudelleen.

Omien suunnitelmien mukaan toteutettu 16 neliöisen aitan pohjakuva.