Suomen kulttuurirahasto teetti tutkimuksen painovoimaisen puutalon rakentamiseksi, sillä se haluaa edistää kestävää ja laadukasta rakentamista ja kantaa huolta suomalaisen rakentamisen laadun ja moniarvoisuuden sekä asumisterveyden tasosta.

Yhdessä arkkitehtien kanssa on suunniteltu 2000-luvun rintamamiestalo, jossa hyvin käytetyt neliöt ja koko hirsitalo on ekologinen. Painovoimaisessa hirsitalossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa eikä ilmastointiputkia. Luontainen, täysin äänetön ilmastointi toimii painovoimalla. Luumäelle, Taavetin Perälänrantaan, on suunniteltu painovoimaisten hirsitalojen kortteli, mutta nämä talot ovat mahdollista toteuttaa missä päin Suomea tahansa.

Luonnonmukaisessa pientalomallissa ilmanvaihto on painovoimainen, ulkovaipan rakenteet on toteutettu ilman muovista höyrynsulkua ja lähes kaikki materiaalit ovat uusiutuvia. Taloihin on mahdollista saada myös aurinkokennot katolle.

Hirsitalo on ekologinen ja suomalaiseen ilmastoon sopiva, jonka valmistus- ja rakentamisprosessi kuluttaa energiaa vain murto-osan vaihtoehtoisiin rakennusmateriaaleihin verrattuna. Hirsiseinän lämmöneristyskyky on erinomainen ja se pystyy varastoimaan lämpöä itseensä. Myös sisäilman laatu on erinomainen, sillä hirsiseinä imee itseensä ylimääräistä kosteutta ja luovuttaa sitä takaisin tasaten ilmankosteutta samalla.

Lisätietoja Luumäen painovoimaisesta hirsitalo -hankkeesta antaa: Kuusamomyyjä Ahti Suokas, 0400 649 875. Lue lisää Suomen kulttuurirahaston hankkeesta