Kuusamo Timmerhus är huvudutställare på bostadsmässan i Lovisa, som anordnas den 7 juli till den 6 augusti 2023. Företagets stil avspeglas på timmerhuset Villa Aurora, som tronar på Drottningstranden. Villa Aurora andas skärgård.

– Vi har aldrig varit med om något lika stort som bostadsmässan i Lovisa och tänker bidra till att göra den till alla tiders bostadsmässa, konstaterar Antti Hokkinen, företagschef för Kuusamo Timmerhus.

Drottningstranden ligger på östra sidan av Lovisaviken och gränsar till ett strandområde mellan havet och Skärgårdsvägen. Området ligger bara cirka en kilometer från Lovisa centrum och har fästningar från 1700-talet som grannar i norr. Lovisa är sedan tidigare känt för träbyggande, miljötänkande och social gemenskap. Vid planeringen av Drottningstranden främjar staden ett användarinriktat och smart byggande, där man utnyttjar bästa tillgängliga teknologi samt ett mångsidigt och modernt byggande i trä.

– Vi har fått rekordmånga förfrågningar från entusiastiska byggare på grund av det ovanliga mässområdet nära havet och den historiska Nedrestaden, berättar Hokkinen.

Arkitekturen förenar naturen med boende

Huset på bostadsmässan är typiskt för Kuusamo Timmerhus – de boende har ritat huset helt efter egna önskemål i samarbete med arkitekten. Det ekologiska och ekonomiska skärgårdsinspirerade timmerhuset har ritats för ett par med utflugna barn.

– När vi planerade insidan siktade vi på att få till en kompakt lösning, dock utan att förglömma rymden, ljuset, rymligheten och trivseln, beskriver byggnadsarkitekt (YH) Riikka Souru från Ideaa Design, som är huvudplanerare i projektet.

– Arkitekturen är funktionell och strömlinjeformad. Den omgivande naturen utgör en viktig del av helheten, och rummens placering och de stora fönstren tryggar en förbindelse mellan naturen och rummen inomhus samt en vacker utsikt mot havet. Den skyddade, inglasade terrassen kan utnyttjas året om och även under blåsiga sommardagar. Den rymliga öppna terrassen erbjuder en plats att njuta av solen.

Ekologiskt timmerhus med fransk twist

Tvåvåningshuset Villa Aurora reser sig på en vacker tomt i närheten av Drottningsstrandens kaj. För det inflyttande paret är havet ett viktigt element.

– Vi inspirerades av möjligheten att bo hållbart i ett timmerhus, vid havet och nära en stad. Målet är att bygga ett elegant och ekologiskt timmerhus som hämtar inspiration från skärgården, men som samtidigt är lite ”chict” med en fransk twist. Vi vill leva ett avslappnat liv och ta familjens vardag närmare naturen, lugnet och den där lyxiga semesterkänslan, berättar Helena Miettinen.

Mer information: Affärschef Antti Hokkinen, antti.hokkinen@kuusamohirsitalot.fi, tel. +358 44 778 9248